Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2013 11:21

Київ став плацдармом для випробування сценарію "беззмінної влади"

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Київ став плацдармом для випробування сценарію «беззмінної влади», який чекає на всю України. В разі успішного позбавлення столиці країни легітимної влади, проведення законних виборів, як головного інструменту у праві обирати та бути обраним, стане неможли

Київ став плацдармом для випробування сценарію «беззмінної влади», який чекає на всю Україну. В разі успішного позбавлення столиці країни легітимної влади, проведення законних виборів, як головного інструменту у праві обирати та бути обраним, стане неможливим. 

Позбавлення Києва представницької влади носить поступовий характер і є очевидним: у 2010 році у столиці ліквідували районні у м. Києві ради, з червня 2012 у Києві відсутній міський голова, з 2 червня 2013 року закінчується строк повноважень депутатів Київради. 

Сьогодні ми бачимо, що призначення місцевих виборів у Києві відтягується за будь-яких умов. Хоча у Конституції України встановлено, що строк повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, депутати якої обрані на чергових виборах, становить 5 років. В той же час, представники фракції ПР у Верховній раді стверджують, що на депутатів Київської міської ради п’ятирічній термін не розповсюджується, адже депутати ради обирались на позачергових, а не на чергових виборах. 

За інформацією ЗМІ, уже у цю п’ятницю, 31 травня, Конституційний суд має винести рішення по строкам столичних виборів. У некоректності цього подання від народних депутатів щодо роз’яснення строків виборів мера столиці і Київради я був певен з дня його появи. Адже чотири роки тому, КС вже приймав рішення по поданню Київради (рішення від 4 червня 2009 року N 13-рп/2009 – ред.) щодо обчислення строків повноважень представницьких органів. Відповідно до нього, строки депутатської «роботи» обчислюються однаково, незалежно від того, на чергових чи позачергових виборах обрано склад представницького органу чи посадову особу. 

Місцевим депутатам, та і всім киянам без винятку зрозуміло, що повноваження Київради закінчуються через п’ять днів. Мають бути призначені як вибори Київської міської ради, так і вибори мера, які повинні були відбутись ще рік тому. 

Громаді також слід зрозуміти, що не призначаючи вибори, влада навмисно спотворює посаду міського голови, намагаючись довести відсутність у мера повноважень на керівництво містом, якщо він одночасно не буде обіймати посаду КМДА. Хоча Київській міській голова має широке коло повноважень, визначених Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про столицю України – місто-герой Київ», які дають йому можливість управляти містом, та позбавити яких його ніхто не може. 

Відносно впливу міського голови на КМДА, то відповідно до ст.16 Закону «Про столицю» саме міський голова призначає першого заступника та заступників голови КМДА. Таким чином, розмови про відсутність у мера важелів по управлінню містом безпідставні. 

Впевнений, якщо мер і Київрада будуть опозиційними, вони зможуть злагоджено працювати, що дасть можливість навести лад у місті Києві. В тому ж випадку, якщо відбудуться вибори лише мера, відповідно до лоббі АП та ПР, жодних якісних змін в життєдіяльності міста не відбудеться, оскільки мер без підтримки ради не зможе вплинути на вирішення питань міста та в повній мірі виконувати свої повноваження. 

Тільки одночасне проведення виборів і голови, і Київради - єдиний законний шлях здійснення місцевого самоврядування та забезпечення гарантованих Конституцією України прав киян.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]