Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.07.2021 17:50

Хочете купити чи продати сільськогосподарську землю? На що слід звернути увагу

Кандидат юридичних наук, адвокат

Офіційно з 1 липня 2021 року було відкрито ринок землі в Україні.

Із 1 липня цього року в Україні офіційно відкритий ринок землі – набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», ухвалений  31 березня 2020 року.

Хоча закон не визначає процедури купівлі-продажу землі, але містить перелік процедурних вимог для купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення; встановлює обмеження щодо площі земельних ділянок в «одні руки»; визначає коло суб’єктів, які можуть набути право власності на землі сільськогосподарського призначення з одночасним встановлення часових проміжків набуття такого права та особливості формування ціни на земельну ділянку.

Загалом закон містить три істотні нововведення до звичайної процедури купівлі-продажу земельної ділянки. Зокрема, обмеження на кількість гектарів, які можуть перебувати у власності громадянина України (тобто в «одні руки») не може перевищувати 100 гектарів (норма діє до 1 січня 2024 року). Однак, це не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності закону.

Також закон забороняє купівлю-продаж або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають:

у приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства;

у власності у банків як предмет застави та передачі земельних ділянок у спадщину, обміну (міни) (заборона діє до 1 січня 2024 року).

До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених на місцевості власникам земельних часток, не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку. Згідно статистичних даних, середня вартість 1 га земель сільськогосподарського призначення (ріллі) в Україні, станом на початок 2021 року, становить близько 27,5 тис. грн. Цей показник не відповідає реальній ринковій вартості 1 га землі сільського призначення та може спричинити конфліктні ситуації під час формування цін на землю.

Відтак, під час купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення слід звернути увагу на таке:

- купівля-продаж здійснюється з дотриманням переважного права на її придбання;

- під час нотаріального посвідчення буде перевірено вимоги до набувачів права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, у тому числі обмежень щодо загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які може мати у власності одна особа;

- буде перевірено походження коштів, за рахунок яких планується купівля ділянки сільськогосподарського призначення;

- загальна площа земельних ділянок сільського призначення в «одні руки» не може перевищувати 100 га;

- пакет документів, який потрібно буде подати нотаріусу, під час укладення договору між громадянами включатиме – документи, які підтверджують особу і громадянство України, державний акт на право власності на землю, договір, свідоцтво про право на спадщину або інший документ, що підтверджує право власності та документи про грошову оцінку відчужуваної земельної ділянки;

- у разі порушення вимог щодо граничної площі земель сільськогосподарського призначення, що можуть перебувати у власності однієї особи, земельні ділянки, площа яких перевищує зазначені граничні розміри, конфіскуються за рішенням суду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]