Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2013 10:17

Влада перейнялася будівництвом Музею Л. Українки у Грузії

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

На моє звернення, Міністерство закордонних справ України звернулося до Кабінету Міністрів України з проханням передбачити кошти на будівництво нового приміщення Музею Лесі Українки в м. Сурамі (Грузія).

На моє звернення, Міністерство закордонних справ України звернулося до Кабінету Міністрів України з проханням передбачити кошти на будівництво нового приміщення Музею Лесі Українки в м. Сурамі (Грузія).

 

Щоправда, з відповіді не зрозуміло чи МЗС просить гроші на розроблення проектно-кошторисної документації чи безпосередньо на будівництво Музею.

 

Міністерство прозвітувало, що до кінця 2013 року за рахунок коштів спонсорів планується виготовити проектно-кошторисну документацію на будівництво Музею Л.Українки. Саме будівництво також фінансуватиметься за рахунок спонсорів. Саме тому у зв’язку із відзначенням у 2021 році 150-річчя від Дня народження Л.Українки, МЗС звернулося до Кабміну з проханням передбачити у відповідній урядовій програмі кошти на реалізацію зазначеного вище проекту.

 

Логіка для мене не зрозуміла: з одного боку Міністерство говорить, що Музей будуватиметься за гроші спонсорів, з іншого - просить передбачити відповідні гроші в Держбюджеті. Мені, зрештою, все одно за які гроші буде збудовано музей Л.Українки у Грузії - за державні чи за спонсорські. Сподіваюся лише, що слова влади, яка нарешті побачила проблему, не закінчаться словами і до 150-річчя з дня народження Л. Українки ми побачимо у Грузії оновлений музей, присвячений видатній українці.

 

11 липня 2013 року Грузія прийняла клопотання ГО «Спілка Л. Українки в Грузії» щодо будівництва нового приміщення музею на місці старого, виділивши рішенням зборів управи (районної ради) Хашурського муніципалітету земельну ділянку під будівництво музею. З огляду на обмеженість державного та місцевого бюджетів, грузинська сторона не має можливості забезпечити фінансування видатків та будівництво нового приміщення музею.

 

Тому на сьогодні опрацьовується можливість вирішення цього питання у рамках бюджетної програми «фінансова підтримка забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, заходи щодо підтримки зв’язків з українцями, які проживають за межами України».

 

За домовленістю із місцевою владою Грузії, замовником будівництва нового приміщення музею виступатиме товариство Лесі Українки, яке очолює колишній мер м. Сурамі Т.Гоголадзе.

 

Леся Українка – це постать, яка об’єднує Україну і Грузію і відновлення її музею, може стати символом споконвічної дружби між нашими народами.

 

Як повідомлялося, будівля ХІХ ст., в якій протягом 60 років діяв Музей Лесі України в грузинському місті Сурамі, суттєво зносилася та має усі ознаки аварійної. Саме тому, за висновками грузинського ТОВ «Прогресі», потребує заміни, бо вкладати гроші в її реконструкцію недоцільно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]