Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2020 16:00

Чого Україна може навчитися в будівельної Польщі. І що в нас працює краще

Голова Державної сервісної служби містобудування України

Вивчаємо досвід європейських країн. Наш найближчий сусід, Польща, вже давно пройшов ці етапи реформ.

Я вже розповідав, що нашою великою метою в Держсервісбуд є передача повноважень сервісної служби на місця, децентралізація. Органи місцевого самоврядування також будуть займатися реєстраційними функціями.

Ми хочемо, щоб процес отримання якісних адмінпослуг на місцях був швидким і зручним, і кожен представник галузі зміг оцінити переваги реформи.

Вивчаємо досвід європейських країн. Наш найближчий сусід, Польща, вже давно пройшов ці етапи реформ.

У сусідній з нами країні правовою основою, що регулює будівельні процедури є Закон про будівництво від 7 липня 1994 року. Це всеосяжний правовий акт, який зазнав багатьох поправок. Там відбулася децентралізація, працює самоврядування і питання вирішуються на місцях.

Для отримання дозволу на будівництво в Польщі, так само як і в нас, є чіткий перелік документів. Запроваджений у нас в ході реформи чек-лист.

Необхідно подати заявку з пакетом документів до компетентного повітового староства чи ужонда. Є перелік випадків з вартістю гербового збору за надання дозволів в залежності від типів інвестицій, який необхідно сплатити.

В заявці вказується староста з юрисдикцією за місцем нагляду нерухомості. Сама заявка подається безпосередньо в його адміністрації або відправляється поштою. Підрозділ державної адміністрації повинен розглянути документацію та надати відповідь.

Законодавчий час очікування відповіді щодо дозволу на будівництво в Польщі становить 65 днів. Це дата, до якої відповідне управління має розглянути документ та надати письмову відповідь. Звичайно, розгляд може відбутися раніше, але 65-денний термін мають право продовжити у випадку, якщо заявка неповна. На виправлення неточностей зазвичай дається 7 днів.

Під час отримання дозволу на будівництво в Польщі взаємодія не завжди відбувається виключно між заявником та місцевим органом. Також визначаються сторони адміністративної процедури. Це можуть бути власники, користувачі або розпорядники нерухомості, розташованої в зоні впливу об'єкта, на який поширюється заява на отримання дозволу на будівництво. І вони мають право брати активну участь в процесі.

Головне, що в цивілізованих країнах все вирішується на місцях і місцевими органами влади. В Польщі така система працює органічно. В України ж ми скоротили термін розгляду заявок до 5 робочих днів. У цьому плані в нас все працюватиме швидше, ніж у поляків. Вже створені та продовжуть створюватися ОТГ, які будуть перебирати на себе реєстраційні функції сервісної служби. В нас відбувається діджиталізація, працюватиме постійна електронна система у сфері будівництва. Використовуючи цю систему можна подавати документацію, а також для цих функцій є ЦНАПи.

Загалом, ми точно на правильному шляху в реформуванні. І переваги децентралізації зможуть оцінити всі так само, як це вже зробили у згаданій Польщі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]