Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2016 17:13

Незбагненна державна система України - однією рукою дає, іншою забирає

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Знову про місцеві бюджети. В наступному році колапс місцевій владі практично забезпечений. Місцеві бюджети залишаються без розвитку.

Знову про місцеві бюджети. В наступному році колапс місцевій владі практично забезпечений. Місцеві бюджети залишаються без розвитку.

Наприкінці минулого року я попереджала, що в кінці 2016 р. матимемо на місцях глобальні проблеми з фінансуванням галузі ПТУ.  Так воно й вийшло. Цього виявилося замало, й місцевій владі до проблематики галузи профтехосвіти додалися інші сфери: заклади освіти та медична галузь. Згідно нововведень нового проекту Держбюджету, який вже пройшов перше читання в  Верховній Раді, видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я й освіти належить передати з державного бюджету до місцевих бюджетів.  В що це віллється фактично на місцях?  Розглянемо на конкретних цифрах населених пунктів Київщини:

На 2017р. заклади медицини та освіти Сквирського району потребують видатків з оплати комунальних послуг та енергоносіїв в розмірі 19 млн.920тис.грн. Станом на 01.11.2016р.  вільні кошти бюджету розвитку  м.Сквира становлять 11 млн.791тис.грн. Фастівський район в 2017р. потребуватиме понад 17 млн.грн. На 01.11.2016р. вільних коштів місцева влада має… менше 8 млн.грн.

Бюджетнi_запити_районiв_на_2017.jpg

Якщо ми прогнозуємо недофінансування освітньої та медичної галузей в Київській області відповідно до таблиці, стає зрозумілим, що в 2017р. освіта й медицина цих районів та містечок буде незабезпеченою вже з січня.

Постає питання – звідки містам брати кошти на утримання лікарень та закладів освіти?

Вихід один -  пускати під ніж бюджети розвитку. Такими діями центральна влада закладає в найближче майбутнє невиконання місцевою владою своїх зовов’язань перед громадою, адже позбавляє їх коштів на розвиток та благоустрій міст, змушуючи кошти бюджетів розвитку направляти на ті сфери, які до цього часу фінансувала держава.

Щоб зрозуміти, що таке бюджет розвитку для пересічних громадян, наведу приклад розпорядження на великому місті Київської області - Білій Церкві. Понад 150.000.000грн. – це ті кошти, які влада мала в розпорядження виключно на розвиток. Отже, деякі цифри та дані:

Протягом року велося будівництво нового дитсадка та нової школи на масиві Піщаний, їдалень та спортивних залів для ЗОШ, реконструкція приміщень десяти дитячих садочків міста, а також басейнів та спортивних майданчиків в закладах освіти. Понад 6.000.000 грн. витратили на капітальний ремонт дошкільних навчальних закладів та майже 9.000.000 грн. - на капремонт загальноосвітніх навчальних закладів. Зазнали капітального ремонту й системи опалення в усіх закладах як шкільної, так й позашкільної форм навчання. Це невеликий перелік того, що вдалося міській владі зробити лише за один рік, використовуючи на це лише власні кошти - бюджет розвитку Білої Церкви.

Капітальні видатки на освіту склали 33.236.177 грн. , а разом з іншими витратами, такими як: будівництво дошкільного-навчального закладу на 220 місць в мікрорайоні "Таращанський"  (близько 5 млн.грн.), придбання підручників (851.000грн), придбання техніки та обладнання для шкіл (1.383.000 грн) та ін. загальна сума видатків розвитку на освіту в 2016р. склала  40.545.000  грн.

Медицина: капітальні видатки в 2016р. склали близько 5.000.000 грн. Лише на придбання апарату нового покоління УЗД витратило 2.400.00 грн. за пару місяців використання якого вже є врятовані життя. На охорону здоров’я витратили 4.915.000 грн.

Разом на освіту та медицину витрачено  в 2016р. з бюджету розвитку 49,751 млн. грн., що склало майже третину бюджету розвитку міста. Решта грошей пішли на дороги, нові тротуари, прибудинкові території, ремонтуванні зливних систем, тролейбуси, парки тощо.

тротуар 2.jpg

Бюджет розвитку м.Біла Церква в 2016р. склав 157.763.146 грн.А тепер, УВАГА: розрахунковий бюджет розвитку міста на 2017р. складає 5.400.00 грн.!

Відповідно до проекту бюджету на 2017р. на місцевий бюджет Білої Церкви перекладаються додаткові  видатки на утримання освіти та медицини в розмірі: освіта  - 26.925.000 грн., медицина – 24.245.000 грн. Разом це 51.170.000 грн.  Й ці кошти повинні вийнятися з бюджету розвитку.

В 2017р. ремонтувати, будувати та відновлювати влади на місцях так само жваво, як в 2016р., вже не вдасться.  На збільшення видаткової частини місцевих бюджетів вплинуть не тільки зміни в фінансуванні Держбюджетом окремих галузей, а й інші загальнодержавних нововведення.  Однією з таких причин, «завдяки» якій місцеві бюджети позбудуться бюджетів розвитку, є сумнозвісний «Закон-3200» - таку назву економісти та фінансисти надали ініціативі від Кабінету міністрів щодо збільшення мінімального розміру заробітної плати до розміру в 3200грн.

З означених причин й прогнозується в Білій Церкві бюджет розвитку на наступний рік трохи більше ніж 5 млн.грн.  Наступного року фінансова децентралізація зводиться до нуля і у міст забирають гроші міст  на розвиток.

Тож, окрім цілковито прогнозованої фахівцями проблеми щодо фінансування закладів ПТУ, навколо якої точилося чимало обговорень протягом 2016 року, в новому, 2017 році,  матимемо ще одну подібну ситуацію, цього разу з закладами освіти та медицини. Місцева влада по всій країни, освітяни та медики б’ють на сполох, попереджають про катастрофічні наслідки, але, на жаль, держава не реагує.

Зрозумівши загрозу, я, як Голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів, подала звернення до ВР від Київської обласної ради, яку свого часу один з колишніх губернаторів назвав «жорстким бюрократом», з проханням врахувати певні передумови до можливої ?? в майбутньому катастрофічної ситуації.

ДЗ_по_видатках_на_заклади_освiти_i_медицини.jpg

ДЗ_по_видатках_на_заклади_освiти_i_медицини(1).jpg

Днями отримала відповідь, мовляв, в Верховній раді розуміють проблему і відправили цю ситуацію на доопрацювання в Міністерство фінансів.

Ответ ВР на Минфин.jpg

Тепер питання за Міністерством фінансів…

 

Підсумовуючи.

Якщо депутати в залі проголосують зміни до держбюджету-2017 та перекладуть на місцеві бюджети відповідальність, яка задекларована державними стандартами, а це державне конституційне право на безкоштовну освіту і безкоштовну медицину на місцеві бюджети - останні в наступному році чекає повний колапс. Місцеві ради по всій країні будуть змушені закривати лікарні та школи, скорочувати персонал (не врятує навіть переведення частини на неповний робочий день), в школах та дитсадках не буде тепла, книжок, канцтоварів та інших благ для дітей.

Як підсумок, знову з'являться батьківські фонди, за рахунок яких батьки здаватимуть гроші на ремонти та заміни вікон санвузлів.

Що робити? Гуртуватися разом громадам усіх рівнів, як місцевих, так й обласних рад, та відвойовувати право не тільки на розвиток міст, мова йде про існування та виживання медичної та освітньою галузей. Ситуація навколо місцевих бюджетів матиме за собою набагато гірші наслідки, ніж може комусь  здатися на перший погляд.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]