Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.09.2020 16:10

Prozorro, що можна швидко покращити?

Експертка Проєкту реформ оборонних закупівель за підтримки Міністерства оборони Великої Британії

Використання інструменту Прозорро.Маркет або Е-каталогів.

Українська система публічних закупівель цього року посіла перше місце у Transparent Public Procurement Rating (Рейтингу прозорості публічних закупівель), отримавши 97,05 балів зі 100 можливих. Цей рейтинг проводить Institute for Development of Freedom of Information.

Дійсно, чудове досягнення.

Але система ще має напрями, де можливе суттєве підвищення ефективності.

І це, передусім, спрощення механізмів закупівель.

Найбільше часу у замовника займає формулювання технічного завдання, складання тендерної документації, наступна оцінка пропозицій учасників та визначення переможця. Закон встановлює вартісні межі, коли застосування процедур закупівель є повинними, але закупівлі, які є меншими за встановлені вартісні межі, можна проводити швидко, як ми це робимо в приватному житті, використовуючи інтернет-магазини.

В публічних закупівлях вже існує такий механізм, це Прозорро Маркет, або Е-каталоги.

На жаль, зараз його можна використовувати лише для закупівель товарів на суми до 50 тисяч гривень за кодом Єдиного закупівельного словника протягом  року.

Звичайно, це вже є спрощенням, яким в 2020 році скористалися 1086 замовників , провівши 2854 закупівель на суму майже 48 млн. грн. (станом на 31.08.2020).

Але як завжди, є одне але. У великих замовників, як Укрзалізниця, Укрпошта, Укренерго, окремих структур Нафтогазу або Енергоатому,  в річних планах майже немає сум, менших 50 тисяч. Тому скористатися каталогами вони  не можуть.

Найкращим рішенням я вважаю затвердження проекту постанови  Кабміну «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу», яка б дозволила використовувати каталоги для закупівель, загальна річна сума яких за кодом СPV не перевищує межі,  встановлені законом для застосування процедур закупівель.

Для Укрзалізниці в минулому році ми могли би провести через Прозорро Маркет орієнтовно 95 закупівель на загальну суму майже 6 млн. грн та в 2020 році 71 закупівлю на майже 5 млн. грн. Не багато, в порівнянні з загальною сумою, але на це також іде час та відповідно витрачаються гроші.

Причому в 2020 році це були б найпростіші закупівлі , а саме продукти харчування та канцелярські вироби, які , зазвичай, ми просто купуємо в магазинах та не вимагаємо від продавців довідки, фінансову звітність та інші документи.

Тому я вважаю, що дію Е-каталогів треба поширити і на спрощені закупівлі в розумінні нової редакції закону, яка діє з 19.04.2020р.

Ну зробіть нам красиво :-) та дайте більш часу на дійсно високовартістні процедури!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]