Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2023 13:31

Дії, які допоможуть пробити фінансову стелю і заробляти більше

Засновниця холдингу "Асторг", компанії "Укрптахосервіс", ТМ "Фудмама" та ТМ "Готово"

Гроші - важливі. Але їх значення перебільшене. Коли ми закриваємо свої основні потреби, ми починаємо розуміти, що є щось більше, ніж гроші.

Те, що насправді забезпечує нам стан внутрішнього щастя. Так, за допомогою грошей ми забезпечуємо себе комфортом, речами, які нам подобаються, задоволеннями, які роблять наше життя яскравішим. Але гроші - не можуть бути самоціллю. Дуже важливо не спустити своє життя тільки на пошук і здобич матеріального, без кінцевого прагнення до більшої цілі. Бо там, наприкінці цієї гонитви, на нас чекає обман. І мало хто має сміливість побачити цю правду. По-справжньому круто, коли в житті гроші є результатом цікавої справи, як виграшні фішки в настільній грі. 

Кожен приходить до великих грошей різними шляхами. Не існує єдиного алгоритму, який дозволить заробляти більше. Можна прочитати всі книжки про фінансову грамотність, енергію грошей та біографії мільйонерів, але не здобути того капіталу, який вас задовольнить. Втім, є певні дії, які є основою для того, щоб пробити свою фінансову стелю.  

Найголовніше, зрозуміти, в чому ваш талант. Чи займаєтесь ви в житті тим, що вам насправді подобається? Від цього потрібно відштовхуватись. Бо найчастіше пробити фінансову стелю важко саме через те, що ми не на своєму місці. У світі все взаємопов'язане, як в природі. Кожний виконує свою роль. Не можуть всі бути підприємцями,  маркетологами чи топ-менеджерами. Але у кожного є талант, який він може розвинути і конвертувати у ту кількість грошей, яка йому потрібна. Як відчути цей талант?  

Згадайте себе в дитинстві. Коли ви могли годинами сидіти і з захопленням збирати пазли або робити вирізки з газет, малювати чи збирати конструктор. Ви робили щось довго, концентруючись, не втомлюючись, в задоволення, але вам за це ніхто не платив. Треба запитати себе: “що саме я можу зараз робити цілими днями навіть безоплатно?” 

Бо це і є те відчуття, яке має бути у людини, яка працює на своєму місці. Їй цікаво, вона вкладає в роботу багато ресурсів, вона постійно навчається, дізнається про свою сферу щось нове, запроваджує ці новинки в роботу. І, як наслідок, людина стає професіоналом. Саме такій людині клієнти чи роботодавці готові платити більше, ніж іншим. Бо коли людина профі, коли вона кайфує від своєї справи, вона має багато енергії, а це відчувається, це викликає довіру. І не важливо, що це за професія: бухгалтер, вчитель, інженер, дизайнер, художник, менеджер. Збільшуючи власну компетентність -  збільшується і вартість вашого часу, ваших послуг. Але не тому, що ви просто так вирішили. А тому, що спрацьовує формула успіху: талант + розвиток і самовдосконалення + енергія і кайф від процесу =  гроші. Професіоналам завжди платять більше.  

Якщо перший крок - це знайти ту справу, яка нам щиро подобається і в якій ми готові розвиватися. То друге - зрозуміти ціль. Навіщо вам пробивати фінансову стелю? Яке прагнення ви ховаєте за цим бажанням? Якщо мета - просто гроші. То, за моїм досвідом, це порожня ціль. Людині потрібна мета, яка буде запалювати. Як то, винайти щось унікальне, створити новий продукт, полегшити життя людям, допомогти їм вирішити якусь біль. Але важливо, щоб це було щось насправді цінне для інших.  

Складність у тому, щоб співпали: ідея, яка вас мотивує (куди ви готові вкласти гроші і ресурси) і користь іншим людям. Якщо це поєднати, ви гарантовано зароблятимете більше. Бо люди будуть готові платити за те, що полегшить їм життя і що буде мати унікальність.  

Але є ще один важливий фактор. Це усвідомлене споживання. Коли ми починаємо заробляти більше - збільшуються і наші потреби. У нас зростають апетити, нам хочеться купувати більш брендові та дорогі речі. Хоча, насправді, ми потрапляємо в ілюзію. Бо таргетологи щодня працюють над тим, щоб забрати наші гроші. Треба виважено подивитись на свої справжні потреби і не ставати жертвою маркетингу і реклами. Якщо є надлишкові кошти, краще не витрачати їх на непотрібні речі, а навчитися інвестуванню. Це створить стабільну фінансову подушку і примножить ваш дохід.   

Ну і наостанок, якщо раптом ви усвідомили, що ви не на своєму місці - ніколи не пізно змінити це, ніколи не пізно вчитися. Доведено, що оволодіти новою професією можна в середньому за три місяці. Якщо вона вам подобається, ваш мозок активно поглинатиме інформацію. Так, ви за три місяці зможете перестрибнути в навичках студента, який вчився на ту ж спеціальність 5 років в університеті, але вона була йому не цікава. Виключенням, є тільки такі професії, як то лікар чи пілот, які дійсно потребують академічного системного навчання. Проте і там є можливості.  

Подивіться, куди рухається зараз IT-індустрія у розвитку штучного інтелекту. Зараз це відкрите поле. У роботодавців величезний запит на спеціалістів, які можуть інтегрувати і запровадити ШІ у різні сфери, в ту ж медицину, інженерію, авіаконструювання та ін. І цими навичками так само можна оволодіти, взявши навчання або наставництво у відповідних спеціалістів.  

До того ж, нещодавнє дослідження Goldman Sachs показало, що вже дуже скоро такі професії, як редактор, копірайтер, маркетолог, аналітик, графічний дизайнер,  бухгалтер, юрист, можуть просто зникнути. ChatGPT може виконувати такі завдання, як звітність, аналітика і написання текстів  "ефективніше, ніж люди". 

Тут також є над чим подумати. Якщо ви займаєтесь однією з таких сфер і хочете подовжити її “життя”, треба зрозуміти, як інтегрувати ШІ у свою діяльність або переформатувати її згідно з тенденціями світу. Так, ви можете стати першовідкривачем і обігнати час. Або ж навпаки, вивчити недоліки ШІ у своїй ніші і показати, в чому перевага людини над машиною. Це гарантовано виведе вас на новий рівень розвитку і заробітку в тому числі.  

Але, первинно, зрозуміти свою справжню ціль. Бо мета будь-якого успіху не може бути просто грошима. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]