Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2020 16:15

Моніторинг фінансового законодавства (24-30 липня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект щодо нормотворчої діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

На розгляд Верховної Ради України 28 липня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»» (№ 3942).

Мета: приведення Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» у відповідність до Конституції України.

Законопроектом № 3942 пропонується унормувати питання щодо нормотворчої діяльності Фонду та здійснити удосконалення регулювання питання щодо:

1) повноважень Фонду, зокрема у статті 6 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», шляхом приведення її у відповідність до інших положень цього ж Закону.

2) нормотворчої діяльності Фонду, зокрема встановити, що з питань, віднесених до повноважень Фонду, які є обов’язковими до виконання учасниками Фонду, в тому числі пов’язаними з банками особами, можуть прийматись відповідні правила для системи гарантування вкладів.

 

Законопроект щодо відповідальності за порушення заборони відкриття рахунків в банках в іноземній валюті

На розгляд Верховної Ради України 28 липня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за порушення заборони відкриття рахунків в банках в іноземній валюті)» (№ 3940).

Мета: створення законодавчої бази щодо встановлення зацікавленості та відповідальності керівництва Національного банку, а саме, Членів Ради Національного банку, Голови Національного банку та його заступників у прийнятті рішень, спрямованих на забезпечення стабільності української грошової одиниці.

Законопроектом № 3940 вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема, глава 13-А Кодексу доповнюється новою статтею стосовно встановлення адміністративної відповідальності за порушення обмежень щодо відкриття посадовими особами валютних рахунків, володіння іноземною валютою та цінними паперами.

 

Законопроект щодо заборони відкриття керівництвом Національного банку рахунків в банках в іноземній валюті

На розгляд Верховної Ради України 28 липня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Національний банк України» (щодо заборони відкриття керівництвом Національного банку рахунків в банках в іноземній валюті)» (№ 3939).

Мета: створення законодавчої бази щодо встановлення реальної зацікавленості та відповідальності керівництва Національного банку, а саме, Членів Ради Національного банку, Голови Національного банку та його заступників у прийнятті рішень, спрямованих на забезпечення стабільності української грошової одиниці.

Законопроектом № 3939 вносяться зміни до Закону України «Про Національний банк України», зокрема, щодо заборони членам Ради Національного банку, Голові Національного банку, першому заступнику та заступникам Голови Національного банку та членам їх сімей:

- відкривати рахунки в банках в іноземній валюті;

- відкривати за межами України валютні рахунки;

- володіти готівковими коштами в іноземній валюті, а також володіти цінними паперами, вартість яких визначена в іноземній валюті.

 

Законопроект щодо визначення обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування

На розгляд Верховної Ради України 28 липня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо визначення обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування, відновлення права платників єдиного податку не застосовувати реєстратори розрахункових операцій та скасування корупційного механізму кеш-бек» (№ 3853-2).

Мета: запровадження нових та прозорих правил для суб'єктів спрощеної системи оподаткування, що дасть змогу спростити ведення бізнесу, скоротити витрати платників податків на виконання податкового обов'язку.

Законопроект № 3853-2 передбачає встановити граничні обсяги доходів для застосування спрощеної системи оподаткування для першої – третьої груп платників єдиного податку у розмірах мінімальної заробітної плати:

- для першої групи - 245 розмірів МЗП;

- для другої групи - 1230 розмірів МЗП;

- для третьої групи - 4025 розмірів МЗП.

Розмір граничного обсягу доходу для застосування спрощеної системи оподаткування для першої та другої груп платників єдиного податку встановлено з урахуванням збільшення розміру мінімальної заробітної плати у 2015 – 2020 роках, а для платників третьої групи єдиного податку – з урахуванням пропорційного підвищення граничного обсягу для першої та третьої груп при переході до прив'язки обсягу доходу до мінімальної заробітної плати.

Одночасно законопроектом № 3853-2 відновлюється право платників єдиного податку не застосовувати реєстратори розрахункових операцій із встановленням порогового значення обсягу доходу в 820 розмірів МЗП, що відповідає збільшенню розміру мінімальної заробітної плати у 2015 – 2020 роках.

При цьому законопроектом № 3853-2 вносяться зміни до Закону № 129 щодо виключення всіх положень, пов'язаних із тотальною фіскалізацією, а також до інших законодавчих актів України щодо скасування застосування реєстраторів розрахункових операцій при продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, та лікарських засобів та виробів медичного призначення, як неефективних заходів детінізації економіки.

Разом з цим законопроектом № 3853-2 виключаються всі норми Закону щодо антиконкурентного та корупційного механізму кеш-бек.

 

Законопроект щодо соціального страхування

На розгляд Верховної Ради України 24 липня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо соціального страхування» (№ 3840-1).

Мета: відновлення належної роботи системи соціального страхування в Україні шляхом скасування обмежень у фінансуванні видатків фондів соціального страхування.

Законопроектом № 3840-1 пропонується виключити підпункт 2 пункту 5 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», яким встановлено обмеження для здійснення видатків Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]