Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.12.2019 17:41

Моніторинг фінансового законодавства (6 - 12 грудня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Рішення Правління НБУ № 926-рш від 12 грудня 2019 року «Про внесення зміни до рішення Правління Національного банку України від 23 листопада 2017 року № 752-рш»

Рішенням Правління НБУ №926-рш від 12 грудня 2019 року змінено вимоги до обов’язкових резервів банків.

Мета: здешевлення кредитів і дедоларизації економіки.

Поточні нормативи обов’язкового резервування для банків розраховуються залежно від строковості залучених коштів. Для строкових коштів вони становлять 3%, для коштів, залучених на поточні рахунки – 6,5%.

З 10 березня 2020 року норми обов’язкових резервів банків залежатимуть від валюти залучених коштів, а не від їхньої строковості, як зараз. Для гривневих коштів буде встановлено нульову ставку резервування, а для валютних – 10%. 

Постанова Правління НБУ № 149 від 12 грудня 2019 року «Про внесення зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті»

Постановою Правління НБУ № 149 від 12 грудня 2019 року змінено ліміт для закордонних інвестицій фізосіб і розміщення ними коштів на іноземних рахунках.

Зокрема, в межах валютної лібералізації НБУ удвічі збільшив е-ліміт до 100 тис. євро на рік для:

- здійснення інвестицій за кордон;

- розміщення на іноземних рахунках.

Скористатися підвищеним е-лімітом українці зможуть вже у поточному році. Ті громадяни, які вже перерахували 50 тис. євро у межах попереднього ліміту, зможуть перерахувати аналогічну суму в межах нового ліміту вже до кінця цього року.

Рішення Правління НБУ від 12 грудня 2019 року № 925-рш «Про розмір облікової ставки»

Рішенням Правління НБУ від 12 грудня 2019 року № 925-рш знижено облікову ставку до 13,5%. Прийняттю такого рішення сприяла низка як внутрішніх, так і зовнішніх факторів. Зокрема:

- стрімке зміцнення курсу гривні, яке зумовлює швидше зниження інфляційного тиску, ніж очікувалося;

- у листопаді 2019 року споживча інфляція стрімко уповільнилася – до 5,1% у річному вимірі, що також було нижчим від очікувань;

- поступове послаблення фундаментального тиску на ціни, ознакою якого є уповільнення базової інфляції, а також зниження цін на енергоносії.

Водночас залишаються актуальними деякі ризики, а саме:

- посилення загроз для макрофінансової стабільності унаслідок судових рішень та тиску на НБУ;

- повне припинення транзиту газу з Росії територією України;

- посилення торговельних війн та підвищення турбулентності на глобальних фінансових ринках;

- ескалація військового конфлікту та нові торговельні обмеження з боку Росії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]