Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.12.2019 14:07

Моніторинг фінансового законодавства (29 листопада - 5 грудня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов діяльності для підприємств та організацій, які засновані громадськими об'єднаннями осіб з інвалідністю»

На розгляд Верховної Ради України 3 грудня 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов діяльності для підприємств та організацій, які засновані громадськими об'єднаннями осіб з інвалідністю» (№ 2439-1).

Мета: стимулювання діяльності підприємств та організацій, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, шляхом продовження дії податкової пільги та приведення термінології у відповідність до законів.

Положеннями проєкту Закону України пропонується:

- продовжити на 10 років до 2030 року термін дії пільгової ставки з податку на додану вартість за операціями з постачання товарів та послуг, що виготовляються та постачаються організаціями чи підприємствами осіб з інвалідністю;

- привести законодавство у відповідність до положень Конвенції про права осіб з інвалідністю у частині вживання терміну «особа з інвалідністю» замість терміну «інвалід»;

- привести законодавство у відповідність до положень Закону України «Про громадські об'єднання» у частині вживання термінологічної конструкції «громадське об’єднання» замість «громадська організація».

 

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження)»

На розгляд Верховної Ради України 4 грудня 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження)» (№ 2526).

Мета: зміна умов фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Проєктом Закону пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу України:

- включити збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження до доходів спеціального фонду Державного бюджету України;

- спрямовувати кошти, отримані до спеціального фонду Державного бюджету України, на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

 

Постанова № 141 Правління НБУ від 28 листопада 2019 року «Про затвердження Положення про інформаційне забезпечення банками клієнтів щодо банківських та інших фінансових послуг»

Постановою № 141 Правління НБУ від 28 листопада 2019 року ухвалено нові вимоги до розкриття банками інформації про послуги в рекламі та на вебсайтах, а також рекомендації щодо організації банками розгляду звернень споживачів.

Мета: забезпечити повну, прозору та зрозумілу інформацію про послуги для споживачів.

Зокрема, Постановою № 141 передбачено наступне:

- через три місяці усі банки повинні надавати вичерпну інформацію про послуги на вебсайті в єдиному уніфікованому форматі. Споживач, зайшовши на вебсайт будь-якого банку, повинен мати змогу завантажити файл з вичерпною інформацією про повну вартість, умови отримання послуги, ризики тощо, а також легко порівняти послуги декількох різних банків. За нерозкриття інформації про послуги в повному обсязі у законодавстві передбачені штрафні санкцій від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожен випадок;

- через шість місяців на вебсайтах банків мають з’явитися калькулятори для розрахунку витрат або доходів від послуги;

- через шість місяців запрацюють нові вимоги до розкриття інформації в рекламі. Реклама так само має містити істотні характеристики банківської послуги, зокрема інформацію про повну вартість, умови отримання послуги, ризики тощо.

Національний банк рекомендує фінансовим установам розробити автоматизовану базу даних, куди вноситиметься вся інформація про звернення громадян. Також НБУ рекомендує банкам визначати відповідального співробітника за розгляд кожного звернення, проводити програми навчання працівників банку, які працюють з клієнтами, усувати виявлені під час звернення порушення, а також попереджувати подібні порушення щодо інших клієнтів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]