Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.04.2022 10:22

Логістичні послуги в Україні: знищити не можна вистояти

Експерт впровадження Lean, бізнес-тренер

Оптимізація логістики – це друге, після безпосереднього ведення військових дій, питання, яке життєво важливе для виживання нашої держави.

Оглядаючись на декілька тижнів назад, до військового вторгнення Росії на територію України, з прикрістю розумієш, що разом із втраченими людськими життями та інфраструктурою, зруйновано зв’язки між людьми, між бізнесом, зруйновано економіку як підґрунтя стабільної і незалежної держави. Сьогоденність - це найбільша в історії України соціальна, гуманітарна і економічна криза. Криза, в якій важливим питанням є не тільки виживання, але й здатність до розвитку в нових умовах.

Політекономісти стверджують, що криза, як крайнє загострення у соціально-економічній системі, загрожує її життєстійкості в навколишньому середовищі, порушує стійкість системи, при цьому радикальним чином її оновлюючи. Власне війна і руйнації в Україні не привід впадати у відчай, але привід оглянутися навколо, проаналізувати і структурувати фактори впливу, що наддинамічно формують нові стани і оптимізувати діяльність в нових умовах.

Оптимізація логістики – це друге, після безпосереднього ведення військових дій, питання, яке життєво важливе для виживання нашої держави. Працююча економіка та логістика стають одними з визначальних умов для нашої перемоги.

Сьогодні можна з легкістю перекреслити досягнуті показники, статистичні дослідження, рейтинги і ступінь лідерства компаній, якими оперували аналітики до війни. Важливими критеріями стійкості логістичного бізнесу є здатність оперувати змінами в межах чотирьох площин:

• Люди

• Інфраструктура

• Безпека

• Законодавство

Кожна з цих площин має зовнішній вплив і внутрішні процеси, які тісно переплітаються між собою. Аналізуючи всі фактори впливу на діяльність логістичних компаній, варто виділяти ці гілки, адже зовнішні фактори – це те, що компанія повинна враховувати, але її вплив не значний, внутрішні фактори – це цільові напрями управління у компанії, на які вона впливає в першу чергу. 

Люди (Y1)

Категорія «Люди» - це Клієнти і працівники компанії. Людський фактор є цілим пластом у діяльності бізнесу, мистецтво управління яким визначає фінансовий успіх і існування його в цілому.

У сфері надання логістичних послуг, Клієнтами є юридичні особи - бізнес, особливо той, що ввійшов у розряд ТОП і VIP Клієнтів, і фізичні особи – мільйони українців, гостей країни, всі хто обрав для себе отримання логістичних послуг від компаній як зручний спосіб вирішити свої повсякденні питання з переміщення відправлень.

Війна підняла більшість Клієнтів зі своїх місць діяльності і проживання, змусила масово мігрувати по країні і закордон. Люди з острахом збирали «тривожні валізки» з мінімумом речей і рухалися, здебільшого, в нікуди. Зупинився бізнес, невизначеність зависла у повітрі.

Перші дні війни стали обвалом у поштовій логістиці. Однак, вже незабаром, оговтавшись від стресу, у Клієнтів виникла нагальна потреба пересилати речі на нові місця, або отримати вже відправлені посилки.

Аналогічна ситуація склалася і в транспортній логістиці, допоки бізнес не прийшов до тями і почав приймати рішення про переміщення, про відновлення роботи, будувати план своєї діяльності в  загальнодержавній та в наростаючій загальносвітовій кризі.

Це стало першим викликом для логістичних компаній. Адже міграція, мобілізація і воєнні дії вже зруйнували налагоджений логістичний ланцюг. Водночас, маючи ресурси для транспортування, логістичні компанії зайняли першу лінію гуманітарного фронту. Значні ресурси були зосереджені на безоплатну допомогу, направлену в постраждалі регіони, ЗСУ і суміжним органам оборони, внутрішньопереміщеним особам.

Основними факторами, які вплинули на зміну логістичних послуг в Україні у частині «Клієнти» стали:

1) Масова внутрішня міграція населення (X11);

2) Масова міграція населення закордон (X12);

3) Лабільний психологічний стан населення (X13);

4) Мобілізація чоловічого населення (X14);

5) Поява нових видів вантажів: гуманітарна допомога і військові відправлення (X15);

6) Масова внутрішня міграція бізнесу (X16).

Для логістичних компаній важливо усвідомлювати ці ризики, щоб знаходити можливості для задоволення потреб Клієнтів, а, отже, переорієнтовувати бізнесову діяльність задля отримання прибутку і соціальну діяльність - задля допомоги Клієнтам.

Наприклад,  масова міграція населення закордон зумовлює потребу розширення системи міжнародної доставки Україна-ЄС, ЄС-Україна, Україна-Світ, Світ-Україна для фізичних осіб. У першу чергу це орієнтація на громадян України, які виїхали і не мають стабільного місця проживання. Тобто найзручніше для них буде спосіб співпраці з логістичними компаніями не у форматі кур’єрської доставки, а з використанням пунктів видачі-прийому відправлень, або в  облаштованих складами відділеннях. При цьому варто пам’ятати, що лабільний психологічний стан населення впливає на лояльність Клієнтів до бізнесу. Тому підтримка і допомога у різних проявах, якісне, наскільки це можливо, надання послуг, щира комунікація і клієнтоорієнтованість – це фундамент стабільної роботи бізнесу зараз і у майбутньому.

Все, що стосується людяності щодо Клієнтів має місце і для працівників.

В останні дні все більше великих мережевих компаній заявляють про звільнення значної частини команди через наслідки війни. На державному рівні внесені зміни до трудового законодавства спрямовані на урахування реалій воєнного стану та забезпечення з одного боку захисту прав найманих працівників, а з іншого – спосіб збереження досвідчених співробітників, якості команди, утримання бізнесу.

Працівники логістичних компаній, як і кожен українець, мають свою власну трагічну історію. Вони так само мігрують, втрачають домівки, рідних, життя.  У системі управління персоналом кожній компанії варто, по-перше, мати цілісну картину місця перебування, стану та готовності до роботи працівників, розуміти потребу у персоналі та напрацювати систему тимчасового переведення на інші посади чи у інші міста країни. Адаптувати традиційно «чоловічу» роботу до виконання її жінками.

Окрім того, важливою є розробка політики взаємодії з працівниками в умовах війни з розумінням, що воєнні дії і післявоєнний період затягнуться на місяці, а то й на роки і матимуть свої наслідки, у тому числі й психологічні. 

Інфраструктура (Y2)

Після людського фактору найболючішим для країни є знищення і пошкодження інфраструктури та інфраструктурних взаємозв’язків. Знищені і пошкоджені житлові будинки, промислові приміщення, зруйновані дороги і транспортна інфраструктура, власне і самі транспортні засоби, у тому числі важковаговики, вантажівки, якими здійснювалися перевезення.

Нагальною потребою є фактична фіксація пошкоджень і руйнувань, по-перше - для розуміння самими логістичними компаніями рівня своїх втрат, по-друге – для розуміння ступеню можливості переміщення вантажів по території України і нових правил транспортування. Не зрозуміло за рахунок яких коштів буде відбудовуватися інфраструктура. Скоріше за все державний механізм компенсації втрат остаточно буде визначено після перемоги, але вже сьогодні потрібно ретельно готувати документи для компенсації відбудови і ремонтувати та запускати у дію основні засоби власними силами компаній.

Особливою проблемою для логістики є дорожня інфраструктура. Зруйновано логістичний ланцюг. Маршрути стали довшими – треба об’їхати небезпечні ділянки, альтернативні дороги не пристосовані до переміщення габаритних вантажівок.  Без вивчення нових логістичних маршрутів доволі важко спрогнозувати тривалість доставки. Втрата швидкості надання послуг   стала наріжним каменем між логістичними компаніями та Клієнтами. Тому потрібно знати свої можливості по швидкості доставки, щоб будувати відносини з Клієнтами на засадах прозорості і взаєморозуміння: Клієнти усвідомлюють, що процес доставки сповільнився, Клієнти хочуть ще розуміти скільки часу цей процес становитиме в теперішніх умовах.

Розрахунок оптимальних маршрутів основних потоків можна робити на основі інструменту Lean-логістики - складання карти потоку створення цінності (КПСЦ) логістичного процесу. Щоб карта потоку створення цінності не була відображенням лише припущень (тобто того, що команда вважає, що відбувається), необхідно фактично зафіксувати втрати і проблеми на кожному кроці процесу. Наступною дією є аналіз проблем для створення ефективних контрзаходів і складання плану дій для удосконалення маршрутів.

Карта альтернативних маршрутів  має враховувати фактори бойових дій, прильоту ракет, загрози вторгнення ДРГ, комендантські години, стан доріг, кількість блок-постів, необхідність дозволу для проїзду, тип і завантаженість транспортного засобу, можливості дозаправки пальним. Ідеально консолідувати таку інформацію в програмному забезпеченні з оперативною візуалізацією на інтерактивну карту. Мета карти – в режимі наближеному до реального часу відслідковувати ризики перевезення відправлень та оперативне прийняття рішень.

У цілому, основними факторами, які вплинули на зміну логістичних послуг в Україні у частині «Інфраструктура» і які потребують першочергового вивчення і впровадження контрмір стали:

1) Знищені будинки і приміщення в містах бойових дій (X21);

2) Пошкоджені будинки і приміщення в окремих населених пунктах (X22);

3) Знищені та пошкоджені житлові будинки (X23);

4) Знищені або пошкоджені дороги (X24);

5) Знищено частину транспортних засобів (X25);

6) Знищено або пошкоджено нафтові бази заправки пального (X26). 

Безпека (Y3)

Категорія безпеки є визначальною не тільки для розрахунку нових логістичних маршрутів, але й для продовження ведення бізнесу в цілому. Поки неможливо забезпечити 100% безпеку ні для перевізників, ні для вантажів, які рухаються територією України. Усвідомлення цього виводить логістичні компанії на новий рівень діяльності в умовах постійних загроз, переформатування виключно на міжнародні перевезення, або припинення ведення бізнесу.

Основними факторами, які вплинули на зміну логістичних послуг в Україні у частині «Безпека» є:

1) Території, що знаходяться під контролем ворога чи у зоні бойових дій (X31);

2) Території і дороги під періодичним обстрілом ракет (X32);

3) Високий рівень загрози проникнення ДРГ (X33);

4) Наявність блок-постів (X34);

5) Обмеження в комендантські години (X35);

6) Загроза пограбування перевізників і корупційна складова (X36).

Водночас для тих, хто вирішив вистояти, доцільно відслідковувати ситуацію у небезпечних регіонах і одними із перших розпочати відновлення роботи компанії, зафіксувати свою присутність на відвойованих територіях.

А тим часом навчити співробітників правилам роботи в умовах, що періодично загрожують життю та здоров’ю людей, втраті майна, як діяти у разі настання загрози вторгнення ДРГ. При цьому внутрішні служби безпеки, охорона та щільна співпраця з органами правопорядку, ЗСУ та суміжними військовими підрозділами є обов’язковим атрибутом як стаціонарної роботи компанії, так і супроводження вантажів під час транспортування територією України. 

Законодавство (Y4)

Війна не причина для протиправних дій. Нові умови визначають нові правила. Ці правила вимушені, не завжди соціально-орієнтовані, іноді тимчасово зменшують конституційні права людей.

Наразі найбільше впливають на логістичні послуги законодавчі зміни у таких сферах:

1) Зміни в трудовому законодавстві (X41);

2) Зміни в податковій системі (X42);

3) Зміни в митній системі (X43);

4) Зміни в частині дозволу на зброю (X44);

5) Тимчасовий дозвіл на керування транспортним засобом (X45);

6) Зміни в кредитуванні бізнесу (X46).

В умовах війни компанія має дуже чітко дотримуватися трудового законодавства, щоб зменшити ризик втрати репутації та подальших судових позовів. А також пояснювати свої дії щодо змін у трудових відносинах. Це болючий процес як для бізнесу, так і для працівників. Наприклад, нова процедура у трудовому законодавстві - призупинення дії трудового договору в період війни, мала на меті сприяти збереженню працевлаштованості співробітників, оперативному виведенню на роботу у разі потреби, дозволити на законних підставах оперувати часом та умовами праці. Але такі умови є критичними для людей.

Щодо ведення бізнесу, то мінімізація податкового навантаження дозволяє компанії утриматися на плаву, зменшивши собівартість надання послуг в частині податкових витрат.

Зазнали змін процедура переміщення гуманітарних вантажів на кордоні та імпорт товарів військового та цивільного призначення. Є надія на спрощення митного контролю та оформлення міжнародних відправлень.

КМУ дозволив водіям категорії В під час воєнного стану керувати транспортними засобами категорії С, С1 – тобто вантажним автотранспортом. Це дозволяє приймати на роботу для керування транспортним засобом для перевезення водіїв категорії В. 

Висновок

Аналізуючи і структуруючи фактори, що впливають на втримання бізнесу в Україні, можна відкрито «подивитися загрозам у вічі», визначити їх пріоритетність і знайти нові можливості.

З аналітичної точки зору, якщо за результативний показник взяти обсяг відправлень компаніями, то отримаємо нову, досі небачену за змістом в економіці України багатофакторну кореляційну модель, яка потребує збору даних, вивчення і отримання результатів для бізнесу вже сьогодні, з прогнозуванням  реакцій суспільства за заданими критеріями в найближчому майбутньому. При цьому в кожному ключовому критерії містяться фактори, вплив яких важливо закладати в цю модель. 

Y = f (Y1=f(X11,X12…X16), Y2=f(X21,X22…X26), Y3=f(X31,X32…X36), Y4=f(X41,X42…X46)) 

Чи варто робити таке моделювання в умовах війни? Не тільки варто, але й необхідно. Хаос антонім управлінню. Наразі війна – це той стан в якому ми живемо. Чим швидше ми адаптуємося до змінних, критичних умов, тим стабільніше зможемо протистояти ворогу власними силами, тим чіткіше ми розумітимемо необхідність у світовій допомозі. Зрештою, війна закінчиться. Тоді постануть нові виклики, виклики розумного управління державою, економікою в цілому і економікою окремих бізнесів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]