Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.06.2018 15:19

Новий НКРЕКП – поза законом

Енергетичний експерт, член громадської організації "Союз учасників лібералізації газового ринку"

Як зробити біле – чорним, відкритий конкурс-закритим? Просто - треба щоб це підтвердив гурт «однодумців».

Як зробити біле – чорним, відкритий конкурс-закритим?  Просто - треба щоб це підтвердив гурт «однодумців».

Пройшло два тижні від того, як Президент України відповідними Указами призначив п’ятьох із семи нових членів НКРЕКП. Він підкреслив, що робота НКРЕКП має бути прозорою і зрозумілою для громадян, і що для відбору нових членів НКРЕКП Президентом, Парламентом і Урядом була сформована комісія, яка через абсолютно прозорий алгоритм  провела 50 кандидатів і відібрала з них за прозорою системою оцінки десять кандидатів. 

Як в наших реаліях виглядає «абсолютно прозорий алгоритм та прозора система оцінки кандидатів»? 

Згідно статті 8 Закону України «Про НКРЕКП» виглядає так: « Всі засідання конкурсної комісії повинні відбуватись у режимі відкритих слухань. Забезпечується відео- та аудіофіксація і трансляція у режимі реального часу засідання Конкурсної комісії на офіційних веб-сайтах Президента України та Верховної Ради України.»

Все чітко, прозоро і зрозуміло. Ті експерти, які приймали участь в розробці даного Закону добре пам’ятають, чого вартувало щоб стаття 8 була прийнята саме в такому вигляді. Всі були одностайні, що це реальне довгоочікуване реформування в енергетичній сфері, незалежність та законність призначень до Регулятора. Саме таку  прозору систему застосовують при проведенні інших важливих конкурсів, таких як, на обрання суддів, голів обласних державних адміністрацій,  Державного Бюро Розслідувань та ін. 

За уявою Конкурсної комісії з добору членів НКРЕКП «абсолютно прозорий алгоритм та прозора система оцінки кандидатів» виглядає наступним чином:

Засіданнями конкурсної комісії вирішили вважати такими, де:

- затверджується регламент, порядок та умови роботи,

-відкриваються конверти з документами кандидатів і розглядається їх допуск до участі в конкурсу,

-розглядаються результати та оголошується перелік кандидатів і їхні бали за результатами співбесід.

Тобто, протокольні дії підлягають відео- та аудіо- трансляції в режимі реального часу.

А от самі співбесіди з кандидатами, те  заради чого приймали Закон про НКРЕКП і заради чого цей конкурс зробили відкритим, комісія вирішила не вважати засіданнями і не транслювати наживо. Лише робити аудіозапис, який не транслюється на сайтах і не є доступним в відкритому режимі, а надається виключно кандидатам за їх проханням. 

Одна громадська організація (ось назва «Союз учасників лібералізації газового ринку») звернулась до Президента, Парламенту та Уряду з відкритим листом, де запитала: «на який підставі Конкурсна комісія затвердила рішення в своєму підзаконному акті - Регламенті,  що співбесіда не є засіданням Конкурсної комісії, тим самим спотворила норму статті 8 Закону «Про НКРЕКП» та одночасно зробила відкритий конкурс – закритим?» Також, громадська організація просила органи влади втрутитись та відновити законність дій Конкурсної комісії, щоб не витрачати час на проведення нового конкурсу і енергетична та комунальні галузі не залишались без Регулятора. 

Знаєте, що отримали у відповідь? За класикою жанру, відповіді влади були цікавими: 

- Адміністрація Президента написала, що «конкурсна комісія згідно статті 8 даного Закону затверджує регламент своєї роботи, а також порядок та умови проведення відкритого конкурсу.  21.12.17 комісія розділом 3 регламенту затвердила, що аудіозаписи  співбесід (!) надаються кандидатам на посаду члена Регулятора за їх проханням(!). При цьому розгляд результатів (!) співбесід проводяться на засіданні конкурсної комісії в відкритому режимі.» 

 * Ніяк не можу згадати, коли це в нашому законодавстві дозволили пряму норму Закону переписувати, як тобі захочеться підзаконним актом? 

-         Парламент написав, що є відповідальним за організаційно-технічне та інформаційно-методичне забезпечення і що вони суворо дотримуються норми статті 8 Закону щодо заборони незаконного втручання державних органів в роботу комісії. 

*А  якщо необхідне законне втручання державних органів,   задля відновлення саме  тієї  законності? 

-         Уряд перекинув поставлені громадською організацією питання на НКРЕКП, НКРЕКП на Парламент, відповідь Парламенту наведена вище. 

Виникає питання. Цього разу до всіх кандидатів, яких обрали в незаконний спосіб членами НКРЕКП і яких (Слава Господу!) в незаконний спосіб не обрали: чому ви, професіонали своєї справи, порядні люди, які не байдужі до майбутнього України, коли приходили на співбесіду і бачили це беззаконня, мовчали, не знімали свою кандидатуру на знак протесту проти порушення Закону, Закону який саме ви повинні  дотримуватись і захищати?

Чому не вимагали дотримання норми Закону, щоб суспільство нарешті побачило як змінюється країна?

Чому у вас, 50-ти кандидатів, в жодного не вистачало мужності сказати на «чорне», що воно таки є «чорним», а не білим і хоча б спробувати відновити законність?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]