Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.03.2011 14:45

Скасування прожиткового мінімуму – це профанація

Голова Національного форуму профспілок України

Днями ЗМІ повідомили «сенсаційну» новину. Президент у рамках боротьби з бідністю вимагає від уряду вилучити з бюджету таке «ганебне» явище, як прожитковий мінімум. Важко зрозуміти, що конкретно мав на увазі голова держави, але, швидше за все, його слова н

Днями ЗМІ повідомили «сенсаційну» новину. Президент у рамках боротьби з бідністю вимагає від уряду вилучити з бюджету таке «ганебне» явище, як прожитковий мінімум. Важко зрозуміти, що конкретно мав на увазі голова держави, але, швидше за все,  його слова не так розтлумачили. Адже скасувати прожитковий мінімум не так просто. Це поняття прописане у 46 статті Конституції України, і до нього прив’язані соціальні виплати. 

Але річ навіть не в тім. Якщо ми дійсно хочемо боротися з бідністю, то потрібно не вилучати термін прожитковий мінімум або замінювати його якимось іншим, наприклад, середньою зарплатою, а суттєво підвищити ту мінімальну суму, на яку народ має жити протягом місяця.

Півроку тому, коли прожитковий мінімум складав 907 грн., Національний форум профспілок України проводив соціальний експеримент. Кілька волонтерів у різних регіонах України протягом місяця намагались прожити на суму тодішнього прожиткового мінімуму у 907 гривень. Це вдалося лише одному учаснику. В результаті експерименту та наших розрахунків виявилося, що мінімальна сума, на яку можна в Україні прожити місяць і не померти з голоду – 2356 грн.

Згідно з бюджетом, на цей рік закладено зростання прожиткового мінімуму до 953 грн. Це абсолютно нереальна цифра, адже з урахуванням інфляції ця сума має бути не менш ніж 2500 грн. Український прожитковий мінімум, як зазначив президент, дійсно ганебний. Але його треба не вилучати з бюджету, а підвищувати до реального рівня. І тоді не важливо, як термін, до якого будуть прив’язуватися інші соціальні витрати будуть називатися. Це може бути і «прожитковий мінімум», як це є сьогодні в Україні, чи «межа бідності», - тобто половина середньої зарплати, - до якої прив’язується соціальна політика в Європі

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]