Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2010 17:16

НКРЕ не знає скільки коштів потрібно для видобутку українського газу

Голова Національного форуму профспілок України

Національна комісія регулювання електроенергетики не спромоглася чітко пояснити, чому, все ж таки, з серпня місяця населення України змушене платити за газ дорожче на 50%. Аргументи, які навела Комісія є суперечливими, оскільки не містять чітких розрахункі

Національна комісія регулювання електроенергетики не спромоглася чітко пояснити, чому, все ж таки, з серпня місяця населення України змушене платити за газ дорожче на 50%. Аргументи, які навела Комісія є суперечливими, оскільки не містять чітких розрахунків суми коштів, необхідної для збільшення видобутку власного газу.

В обґрунтуванні, Національної комісії регулювання електроенергетики, отриманому 12 серпня 2010 року, йдеться про те, що у нинішній відпускній ціні українського газу враховуються всі поточні витрати: капіталовкладення у видобуток палива, заробітна плата, вартість паливо-мастильних матеріалів та електроенергії, навіть відповідні податки. У той же час, НКРЕ повідомляє, що така ситуація призводить до щорічного недофінансування виробничих програм з внутрішнього видобутку газу.

Таким чином, маємо підстави зробити висновок, що в НКРЕ не знають скільки насправді необхідно коштів для розвитку національної газовидобувної галузі. Підвищення ціни за споживання газу для населення не є справжньою мотивацією для цього, і можна передбачити, що кошти будуть використані не за призначенням. Очевидно, проблема полягає не стільки у нестачі фінансів на розвиток газової галузі, а у менеджменті, спрямованому проти інтересів народу та держави.

Ще раз наголошу - підвищення ціни за споживчий газ не є єдиною альтернативою порятунку газової галузі, як це стверджує влада.

В першу чергу потрібно кардинально змінити систему ціноутворення на газовому ринку, анулювавши на ньому монополію держави, яка не дає можливості для розвитку природної і здорової конкуренції цін. При цьому, формування роздрібних цін на природний газ внутрішнього видобутку повинно відбуватися, виходячи з реальних витрат на його видобуток і транспортування всередині країни, без прив’язки до вартості імпортованого газу.

Крім того, газовий ринок і операції на ньому мають стати максимально відкритими й прозорими, а законодавство щодо видобутку і розподілу газу слід ґрунтовно вдосконалити, забезпечивши преференції для інвесторів.  

Також, значно гуманнішим в соціальному сенсі та економічно доцільнішим було б підвищити ціни на газ виключно для підприємств комунальної енергетики та надання за допомогою цього механізму державних дотацій вітчизняним газовидобувним підприємствам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]