Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.04.2013 13:42

Підвищення тарифів на газ не обмежиться 20% "заможних" українців

Голова Національного форуму профспілок України

Уряд не має реальної програми подолання кризи ЖКГ, і диверсифікація тарифів стане черговим «зашморгом» для бідного українського населення. Чергове прагнення уряду підняти тарифи на газ для 20% населення не врятує ні сферу житлово-комунального господарства,

Уряд не має реальної програми подолання кризи ЖКГ, і диверсифікація тарифів стане черговим «зашморгом» для бідного українського населення. Чергове прагнення уряду підняти тарифи на газ для 20% населення не врятує ні сферу житлово-комунального господарства, ні економіку в цілому.

Основна проблема нинішньої влади в тому, що вона повсемісно намагається застосувати принцип фіскального тиску, замість впровадження обґрунтованих програм підтримки. В останні два роки ми тільки й спостерігаємо нововведення, які маскуються під програми «покращення», але насправді є механізмом для заповнення бюджетних «дірок». Починаючи від створення Міністерства доходів і зборів, до намірів повернутися до пенсійного збору з безготівкового придбання-продажу валют та тієї ж підвищення ціни на газ для населення.

При відсутності антикорупційних програм та нового алгоритму взаємодії з надавачами ЖК-послуг підвищення ціни на газ, насправді, торкнеться не лише 20% досить заможного населення, а болісно вдарить по кишені пересічних громадян. Наразі влада не представила громадськості свого реального й ефективного плану з подолання колапсу у житлово-комунальній сфері. Натомість, ми вкотре чуємо заяви про підвищення тарифів, а вихід з кризи згідно заяв Мінрегіонрозвитку планується аж через 10-12 років.

Ці терміни є неприпустимими, і з огляду на фінансову політику чинної влади, протягом останніх років, включаючи і поточний рік, задекларовані наміри у галузі ЖКГ набувають характеру чергових «прожектів». Аналізуючи те, що у цьогорічному держбюджеті закладено 10-мільярдне недофінансування навіть мінімальних потреб галузі, при цьому у 2013 році, порівняно з 2012 роком, на фінансування ЖКГ заплановано виділити коштів на 4,5 млрд. менше – жодних перспектив щодо подолання комунальної кризи не спостерігається.

Крім того, можливості зростання вітчизняної економіки протягом найближчих 10 років досить примарні, а тому на тлі такої перспективи більш реальним є збереження тенденції подальшого зменшення, а зовсім не зростання капіталовкладень у вітчизняне житлово-комунальне господарство.

В основу першочергових заходів, пов’язаних з реконструкцією ЖКГ, має бути покладено збільшення платоспроможності населення. Зокрема, важливим напрямом в цій сфері має стати боротьба із зловживаннями, крадіжками та корупцією.

Першим кроком має бути масове і обов’язкове запровадження приладів, які вимірюють не лише обсяги, але й якість наданого споживачеві газу, тепла, електроенергії. У середньому по Україні в 2012 році приладами обліку газу, води і теплоносіїв було оснащено лише 30% багатоквартирних будинків. А із 160 млн. грн., які, згідно із Законом України про Держбюджет-2012, планувалося виділити на ці цілі, - не було виділено жодної копійки.

Водночас, одним із першочергових завдань є посилення відповідальності самого уряду у частині вчасного та повного виконання субвенційних платежів місцевим бюджетам, спрямованих на погашення різниці між тарифами на комунальні послуги і відповідними пільговими платежами населення. Адже саме несвоєчасні та не у повному обсязі надані урядові субвенції  значною мірою створюють, так звані, «борги населення» за житлово-комунальні послуги.   

  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]