Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2020 11:00

100 корупційних схем на місцях. Виклики для новообраної місцевої влади

Менеджер проектів Урядово-громадської ініціативи "Разом проти корупції"

Як підспір'я для новообраної місцевої влади було підготовлене дослідження "100 корупційний схем в регіонах", в якому викладено основні зловживання місцевої влади.

Практично всім, хто дивився славнозвісний серіал "Слуга народу", назавжди врізалася в пам'ять промова майбутнього Президента про те, як і через що українець, "маленький та пухкенький, три з половиною кілограми", перетворюється на хохла. І причина тому – всеосяжна корупція. Від пологового будинку до цвинтаря – всюди "нужно занєсті".

Ця елементарна істина досі залишається прописною. Але не тільки центральна влада уражена корупцією, вона набагато ближча і дотичніша до кожного члена суспільства. Із початком реформи децентралізації, місцева влада отримала у своє розпорядження додаткові сотні мільярдів гривень на рік. І природньо – корупція неодмінно слідує за грошима по п'ятам, прямо на місцевий рівень.

29 листопада в більшій частині країни завершилися місцеві вибори. На "вахту" заступають десятки тисяч депутатів місцевих рад та сотні сільських, селищних, міських голів та голів територіальних громад. Більша частина обранців – новачки, з питаннями без відповіді: з чого почати, які проблеми вирішувати та як це робити?

Тому як підспір'я для новообраної місцевої влади, експертами "Разом проти корупції", Антикорупційного штабу та Коаліції громадських організацій було підготовлене дослідження "100 корупційних схем в регіонах", в якому викладено основні зловживання місцевої влади.

Виявлені муніципальні корупційні схеми ми розбили на блоки, що наочно ілюструє, наскільки велика підводна частина айсбергу: дитсадки – 2 схеми, школи – 7 схем, пересувна торгівля – 3 схеми, зовнішня реклама – 4 схеми, паркування – 4 схеми, транспорт – 6 схем, літні майданчики – 2 схеми, комунальні підприємства – 5 схем, ринки – 1 схема, нерухоме майно (земля, будівлі, споруди) – 8 схем, будівництво та забудова земельних ділянок – 11 схем, оренда комунального майна – 2 схеми, підключення до мереж – 3 схеми, культурна спадщина – 2 схеми, громадські організації – 3 схеми, ЗМІ – 1 схема, громадський контроль – 1 схема, депутатські фонди – 1 схема, правоохоронні органи та суди – 2 схеми, міські цільові програми – 1 схема, закупівлі – 5 схем, кадри – 3 схеми, аудит – 1 схема, адміністративні послуги – 3 схеми, житло – 1 схема, інвестиції – 1 схема, медицина – 3 схеми, місцеві дороги – 2 схеми, поховання – 4 схеми, тварини – 1 схема, сміття – 2 схеми, благоустрій – 3 схеми, природні ресурси – 2 схеми.

Описи 100 корупційних схем в регіонах сформульовані за результатами консультацій  із галузевими експертами та громадськими активістами з урахуванням проведеного аналізу антикорупційних програм органів місцевого самоврядування, повідомлень у ЗМІ, матеріалів журналістів-розслідувачів та відкритого офісу НАБУ.

Що нам дає знання корупційних схем?

Передусім, 100 корупційних схем та їх подолання мають стати предметом роботи антикорупційних органів (передусім, НАЗК, НАБУ) та уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції в органах місцевого самоврядування. Таком ми бачимо своїм завданням спільними зусиллями до кожної корупційної схеми напрацювати запобіжники – "антисхеми". А відповідні антикорупційні підрозділи органів місцевого самоврядування/уповноважені особи з питань запобігання та виявлення корупції спільно з керівництвом мають активно протидіяти корупційним схемам, щоденною кропіткою роботою впроваджуючи конкретні рішення-запобіжники, спрямовані на усунення та упередження виникнення схем.

Також опис 100 корупційних схем пропонується до уваги депутатам місцевих рад. Попри те, що певні системні рішення для подолання корупційних схем, вочевидь, потребують затвердження на рівні Верховної Ради та Кабінету Міністрів, переважна більшість корупційних практик може бути унеможливлена саме рішеннями органів місцевого самоврядування та практичними кроками місцевої влади.

Громадським активістам, членам територіальних громад, як вболівають за розвиток та добробут своїх міст, пропонуємо ознайомитись із описом корупційних схем, аби об'єднувати зусилля громадянського суспільства навколо адвокації рішень задля подолання визначених у пропонованому документі корупційних практик. 

Звісно, ці 100 схем – лише крапля в морі, насправді їх тисячі. Але це тільки початок. Місцевим депутатам, які не можуть знайти свою "нішу" у вирішенні проблем на місцях, опис 100 напоширеніших схем дасть можливість осягнути свою відповідальність перед громадою та суспільством, масштаб та суть викликів, які їм доведеться долати найближчі 5 років, попри спротив колег та сильних світу цього. Користуйтеся! А ми працюємо далі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]