Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2018 15:14

Як виплачувати дивіденди власнику польської фірми?

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Як вивести гроші з польської фірми? Це питання з яким дуже часто звертаються власники бізнесу в Польщі. Одним з таких способів є виплата дивідендів.

Будь-яка підприємницька діяльність має на меті одержання прибутку. Власник бізнесу, вкладаючи ресурси в розвиток своєї справи, неодмінно очікує в майбутньому на їх повернення та примноження. Одним з найпоширеніших шляхів одержання власником прибутку від діяльності фірми є нарахування та виплата дивідендів. Бізнес в Польщі, в цьому контексті не є виключенням.

У який спосіб здійснюється виплата дивідендів в польській фірмі? Розглянемо основні моменти на прикладі найпопулярнішої для іноземців форми діяльності – товариства з обмеженою відповідальністю (Sp. z o.o.).

Виплата дивідендів власнику ТОВ в Польщі пов’язана з необхідністю отримання цим підприємством прибутку протягом звітного періоду (як правило, це рік діяльності). Такий прибуток повинен бути належним чином відображений в бухгалтерському обліку та річній фінансовій звітності. Із суми прибутку польська фірма зобов’язана сплатити податок на прибуток (CIT). Далі підприємство вправі розпоряжатися своїми коштами на власний розсуд: інвестувати в подальшу господарську діяльність, покрити збитки минулих періодів, сформувати резервний капітал, виплатити дивіденди тощо. Рішення про це приймають загальні збори товариства.

Як правило, такі питання вирішуються на щорічних чергових загальних зборах товариства, проведення яких для польського ТОВ є обов’язковим. Збори затверджують річну фінансову звітність, звіт робот правління за минулий рік, висловлюють вотум довіри правлінню на наступний рік діяльності, визначають долю прибутку, або що робити із понесеними збитками.

Таким чином, виплата дивідендів можлива за наступних умов:

1. Польське товариство пропрацювало повний звітний період;

2. За цей період діяльності у польської фірми є прибуток, який підлягає оподаткуванню податком СІТ (15% або 19%, залежно від розміру прибутку);

3. Загальні збори прийняли рішення про виплату з одержаного прибутку дивідендів учаснику.

З наведеного випливає, що можливість виплати дивідендів учаснику польського товариства протягом першого року діяльності (першого звітного періоду) законом не передбачена.

Однак ТОВ в Польщі, яке пропрацювало більше ніж один рік, має право виплачувати дивіденди своїм учасникам авансовими платежами посеред звітного періоду. Розмір таких авансових платежів у своїй сукупності не може перевищувати 50% від розміру того прибутку, який польське підприємство одержало в минулому звітному періоді.

Варто зауважити, що виплачені учаснику польської фірми дивіденди, в свою чергу, є його доходом як фізичної особи. Цей дохід також підлягає оподаткуванню на території Польщі. Ставка податку становить 19%. При цьому польська фірма виступає податковим агентом по сплаті податку на виплачені дивіденди, а відтак зобов’язана подати відповідну декларацію та фактично провести сплату податку. Якщо ж учасником товариства є іноземець, який у Польщі не є податковим резидентом, ставка податку з доходу для нього становитиме 20%.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]