Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2023 11:36

Хочете жити у сильній, красивій Україні? Будуйте її прямо зараз

Підприємець, громадський діяч, засновник українського білетного сервісу Karabas.com

Важкі часи вимагають сильних рішень. І чим більше людей обирають виїзд з України як тимчасовий вихід, тим складніше тим, хто залишився. Тому давайте поміркуємо, що зробити, щоб ми дійсно перемогли.

Потреба в адекватному ставленні  до бізнесу 

Тільки  адекватне ставлення уряду до бізнесу стане маркером, який дозволить людям розглянути перспективи повернення додому. Зараз в цьому питанні повний провал. Маємо бути свідомі, що тепер конкурентами Україні виступають країни ЄС, які залюбки переманюють наших бізнесменів та надають привабливі умови для релокації бізнесу. Наприклад, в Польщі, куди українців виїхало найбільше, за 2022 рік українцями зареєстровано 13800 підприємств (приблизно 50% – релоковані з України) за даними Польского Інституту економіки. Ніхто не допомагає нам просто так. Наразі йде боротьба за те, де залишаться люди, і в яку економіку будуть вкладати свої зусилля. 

Тому прямо зараз треба терміново відмовлятись від блокування податкових накладних, від масок-шоу на великі бізнеси та від відвертого банківського пограбування у вигляді 25%  кредитної ставки. У нас немає часу на обговорення та роздуми – кожен день український бізнес потерпає і готується до міграції. А от в Європі їм мають, що запропонувати. 

Визначтесь: ви боїтесь чи хочете боротись за своє майбутнє 

Це вже звернення до тих, хто поїхав. І поїхав не з прифронтових міст чи вщент розтрощених домів, а просто тому, що так зручніше і спокійніше. Я можу зрозуміти, що людям хочеться спокою та зручності, але прошу їх також зрозуміти, що ніхто не побудує за них ту саму “країну мрії”. Не варто думати, що ті, хто залишився, зараз все на собі вивезуть, попри небезпеку та нервову напругу, збережуть робочі місця, наведуть лад у суспільному та політичному житті, і потім всім, хто поїхав, запропонують повернутись в нову, сильну та красиву Україну. Шансів на це мало. І от чому.

Причина перша: дуже багато економічно активних людей задіяні в військових діях, дуже багато виїхало, як результат в економіці України катастрофічно не вистачає людей, і силами тільки тих, хто залишився, неможливо працювати як раніше. А нам треба працювати ще більше ніж раніше.. Це неприємно усвідомлювати, але це факт. 

Особиста ефективність кожного, хто живе своє життя в умовах повномасштабної війни, значно менша, ніж була раніше. Не менш важливо, що частина цивільних щодня стають військовими, і це також вагома причина, чому в тилу необхідна “свіжа кров”. 

Причина друга: з кожним роком тим, хто поїхав, буде все важче розумітися з тими, хто залишався, – чисто психологічно. Ті турбулентні зміни, які проживає суспільство в режимі реального часу, неможливо надолужити. Їх треба прожити. Якщо ви відмовляєтесь від цього зараз, не сподівайтесь, що вам буде легко, коли наважитесь на цей крок після Перемоги України. І не тому, що хтось ділить українців, а тому, що це незрівнянно різні досвіди. 

Не чекайте, що зробить хтось

Ми бачимо на власні очі, як поводять себе організації, на які ми звикли роками покладатись: ООН, Червоний Хрест, МАГАТЕ… Висновок тут один – не можна чекати, що хтось великий, розумний, міжнародний врятує, відбудує державу за нас. Так не буде, і немає кого в цьому звинувачувати.  Україна – це наша земля, і нам на ній жити… Тільки нам тримати цей удар. Але важлива ремарка – робити це треба всім разом! 

Всьому світу було складно повірити, що ми вистоїмо на фронті. Але ми не тільки вистояли, ми ще й наступаємо. Щодо економічного фронту, на жаль, поки ми програємо. Невже ви думаєте, що Україна зможе по-справжньому перемогти без вас?

60% біженців мають вищу освіту. Якщо припустити, що 2,8 мільйона дорослих українських жінок не повернуться до України, ще призведе до втрати 10% довоєнного ВВП. Таке дослідження провів експерт Bloomberg Economics

Це 20 мільярдів доларів за рік. Задля наочності – чотирирічний пакет допомоги від ЄС передбачає надання всього 13,9 мільярда. 

Треба згадати й проблеми з народжуваністю. Її індекс в Україні – 1.2. Це мало. Дуже. Тепер, коли близько шести мільйонів українців (абсолютна більшість з яких – жінки та діти) виїхали – все стане навіть гірше.

Україна має амбітний план післявоєнного відновлення. План, після якого Україна буде красива й розвинена – до 2032 року економіка має вирости вдвічі. Але для цього плану нам не вистачає близько 4,5 млн робітників та підприємців. Такі дані надає Міністерство економіки.

Саме тому – якщо ви чекали слушний час, щоб повертатись та будувати сильну, красиву Україну всім разом, – то він настав.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]