Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2023 17:39

Чи зможе світ? Нейромережі відкривають можливості… І кидають виклик бізнесу

Підприємець, громадський діяч, засновник українського білетного сервісу Karabas.com

І захоплення, і певний страх перед штучним інтелектом більше не є абстрактними: прямо зараз вони отримують цілком конкретні обриси.

Нейромережі вчора і сьогодні

За нейромережами майбутнє - з цим згодні приблизно усі. От тільки є нюанс: це майбутнє вже настало,  а отже, ви знаходитеся в одному з 3-х станів:

- Уже намагаєтеся  їх застосовувати (тоді ви рухаєтесь в ногу з часом).

- Щось про це чули, але ще не дійшли руки (можливо, ви ще встигнете; а, може, і ні).

- Це чергова модна фішка, не більше (ласкаво просимо в минуле).

Ще вчора нейромережі сприймались як розваги, пропонуючи незвичайні фільтри обробки фотозображень. Але сьогодні ми маємо сервіси генерації креативів та ілюстрацій, які доступні для використання не лише великим корпораціям, а й середнім та малим бізнесам. 

Безліч компаній зараз наввипередки біжать у напрямку застосування штучного інтелекту у своїй роботі. Системи, що самостійно навчаються, в рази прискорюють збір і аналіз даних, оптимізують роботу з величезними обсягами інформації та допомагають фахівцям в тих завданнях, вирішення яких ще кілька років тому здавалося неможливим. З одного боку, нейромережі виконують величезний обсяг операцій, з іншого - не потребують відпусток, премій, профспілок тощо. 

Технологічні гіганти вже давно почали використовувати  нейромережі: Facebook – створення ефективних рекламних алгоритмів, Google – оптимізація пошукової видачі, реклами і онлайн-перекладу, Amazon – механізм отримання рекомендацій, Apple - Siri, оптимізація реклами, і т.д. (найцікавіші варіанти застосування навряд чи розголошуються). До речі, як думаєте, випадково ці корпорації останнім часом звільнили десятки тисяч співробітників?..

Це ті приклади про які чув кожен. А, скажімо, хто чув про  CNET? Ця інформаційна агенція використовує штучний інтелект для написання текстів: за рік нейромережа створила 77 аналітичних фінансових статей! До побачення, позаштатні оглядачі.

Boston Consulting, яким нейромережа ще 5 років тому прогнозувала ризик захворювання чи звільнення працівників? Так, вона читала всю їхню переписку, вивчала особисті профілі, але нікому не розголошувала, тільки давала оцінку, тож все ок… Економія на HR-ризиках - фантастична. 

Нейромережі сьогодні використовуються для  написання текстів, створення статичних і відео-зображень, аналіз даних, вирішення менеджерських задач, написання простого коду або створення цілих програмних продуктів…  

Для людей. Чи замість них

Сьогодні штучний інтелект ефективно проводить аналітику з урахуванням сотень критеріїв та факторів. Персоналізує. Подає на блюдечку. Або використовує все це, щоб створити для вас віртуального партнера, який все розуміє і завжди знає, що сказати, як підтримати чи розвеселити (не те що чоловік / дружина!). Не вірите? Ну, вірите ви чи ні, а в Японії уже майже 10 років віртуальні чоловіки / дружини користуються популярністю. 

Ще одним прикладом є комп'ютерні ігри, де в реальному часі відбувається захопливе спілкування з іншими персонажами… От тільки тепер ними не керують інші люди, це повністю штучні герої. 

Славнозвісний Chat GPT може написати код програми, що значно полегшує рутинну роботу програмістів. Та що там - він може дати відповідь на будь-яке питання чи вирішити проблему! Навіть якщо ви зробили онлайн імпульсну покупку, і тепер не можете позбавитись від щомісячних списань з рахунку. Серйозно, це реальний кейс однієї українки у Канаді: вона не могла добитись рішення кілька тижнів - Chat GPT зробив це за 3 кроки й кілька днів.

А пам’ятаєте коміків (пародистів), які змінювали голос і манери, щоб бути схожим на якусь відому особистість? Тепер для цього не потрібні роки тренувань. Лише один натиск кнопки. Тепер використовуючи запис голосу людини можна “змусити” її зображення сказати чи навіть заспівати будь-які слова. Ще декілька років тому це лякало людей, а тепер стало цікавою забавкою. Де також не обов’язкові інші люди.

Виклик у завтра

То що, нейромережі нас замінять?.. Залежить від нас. Штучний інтелект - це інструмент, який допомагає ефективніше виконувати роботу. Людина винаходила такі інструменти на кожному етапі еволюції, починаючи з заточеної палиці у первісні часи. Проте чи знищують вони певні професії? Скоріше змінюють. А отже необхідно змінюватися й нам.

Сингулярність близько, сьогодні ми прямі учасники еволюції, людство переходить у нову якість: Людина Розумна стає Людиною Цифровою (або Інформаційною). Те ж відповідно стосується бізнесу. Варто переглянути (так, знову) свої стратегічні цілі, дорожні карти і фінансове планування.

Так, нейромережі кидають певні гуманітарні і економічні виклики. У когось вони викликають не захоплення, а страх. Таким хочу нагадати один вислів: “Не любите котів? Може, ви просто не вмієте їх готувати?”.

Час іде, конкуренція зростає, і будь який бізнес потребує постійного оновлення та прогресу. Втрачаючи можливість розвиватися, можна втратити свою конкурентоспроможність. Якщо ж ваша сфера ще не впровадила штучний інтелект в свою роботу, то чому ж не зробити це першим і зробити конкурентною перевагою. 

Беріть приклад з Microsoft, яка вкладає мільйони доларів у перетворення нейромереж у сервіс. Або з тисяч керівників, розробників і менеджерів у всьому світі і в Україні, які вже застосовують нейромережі для вирішення своїх повсякденних задач. Так, нейромережі це виклик - вас викликають у завтра. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи