Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.02.2024 10:44

Майстерність самопрезентації: як справити на співрозмовника найкраще враження про себе

Тренер з публічних виступів, ораторської майстерності, бізнес-коуч, тренер з комплексного розвитку особистості

Самопрезентація - надважливий інструмент комунікації. Як її опанувати - читай далі.

На сьогодні я знаю понад 30 форматів самопрезентації, тож розповідь про них може стати цілим підручником. Але в цій статті я згадаю лише три головні формати, які допоможуть швидко налагодити взаємодію з необхідними людьми. Розглянемо три варіанти, які відрізняються в першу чергу кількістю часу.

Класична самопрезентація. Цей стандартний спосіб презентувати себе, який потребує декількох хвилин. Він всім відомий, але це не значить, що ним всі добре володіють. Ось, за якою схемою найкраще будувати самопрезентацію.

1. “Хто я”. Насамперед варто розповісти, як вас звати та чим ви займаєтеся. Проте навіть тут є особливості. Головне — представтеся так, як хочете, щоб люди вас запам’ятали. Це стосується як імені, так і роду діяльності. Одразу вкладайте в людей маркери, за якими вас згадуватимуть.

2. “Чим я можу бути корисним”. Тут також варто наголосити, що ви розповідаєте про себе, але для співрозмовника. Кажіть про себе те, що буде цікаво та корисно інших, щоб людина розуміла, яку вигоду отримає від знайомства з вами.

3. “З ким я працюю”. Як може здаватися, це рекламна ціль, але передусім ви сегментуєте свою аудиторію та даєте зрозуміти, в якому разі до вас варто звертатися.

4. “Чим я займаюся”. Ось і найважливіша частина, в якій ви поясните, в чому ви експерт, з якими запитами до вас слід звертатися та в чому ваша перевага над конкурентами.

5. Заклик до дії. Це можна назвати логічним завершенням вашої презентації. В підсумку ви закликаєте звернутися до вас, якщо клієнт хоче якісно розібратися зі своїм питанням.

Elevator Pitch. Особливість цього формату в тому, що час на самопрезентацію обмежений до 30 секунд. Власне, назва цього формату походить від уявної ситуації: ви заходите в ліфт, де з вами їде потенційний партнер або інвестор. Потрібно розповісти про себе та зацікавити у співпраці до того, як він доїде до потрібного поверху.

Нині ця практика поширилася на конференціях та заходах зі “швидкими знайомствами”, коли людині потрібно вкласти декілька основних думок в голову. Для цього варто прибрати все зайве зі своєї промови та залишити лише найцікавіші та найуспішніші кейси.

Самопрезентація з елементами сторітелінгу. Якщо ж у вас немає обмежень за часом, або навіть є аудиторія, яка потенційно може бути зацікавлена промовою, то історія — найкращий варіант. Хоча сухі факти завжди необхідні, вони сприймаються набагато нудніше, ніж історії. За допомогою сторітелінгу ви маєте розповісти не тільки хто ви, а як ви до цього прийшли, як усвідомили, що вам вдається найкраще та які перешкоди виникали на шляху до успіху.

Але зі сторітелінгом теж важливо не затягувати. Навіть якщо ви розповідаєте зі сцени та весь час заходу належить вам, самопрезентація має тривати не довше, ніж 10 хвилин. Цю частину варто наповнити лише цікавими та емоційними подробицями, які допоможуть вам виділитися.

Ось, що варто зазначити в підсумку. Самопрезентація може стати фундаментом плідної співпраці, якщо вона здійснена правильно. У цій статті ми розглянули основні умови для представлення, які найчастіше трапляються. Але теоретичних знань для цього не вистачить, тож якщо ви розумієте, що самопрезентація — ваше слабке місце, слід перейти до практики. Записуйтеся на курси до експертів, які допоможуть прокачати навичку, а ще регулярно знайомтеся з людьми та розповідайте про себе. Це найпростіший та найкращий спосіб натренуватися. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]