Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.05.2020 21:20

Стартапи - лімфа для нової післякризової економіки

Засновник та СЕО Української соціальної академії

Роль інноваційних стартапів в розвитку національної економіки.

Ніщо не буде так, як раніше, але історія вчить нас, що саме з драматичних подій народжуються сприятливі умови, які направляють і характеризують наступні роки.

За даними Всесвітньої організації праці, соціальні наслідки цієї кризи в галузі охорони здоров'я можуть привести до того, що в усьому світі буде налічуватися 25 мільйонів безробітних, що ще гірше, ніж у 2008 році. Morgan Stanley прогнозує падіння ВВП США на 30% в першому кварталі; Goldman Sachs оцінює падіння в Китаї на 42% за той же квартал. В Україні Goldman Sachs знову прогнозує скорочення ВВП в поточному році на 11,6%. Підсумовуючи, можна сказати, що станом на сьогодні найгірші показники за 90 років, приблизно такі ж важкі, як під час Великої рецесії.

Ми на війні, першою з цифрової ери. Тому що пандемія також проходить через біологічний і психологічний вимір: нове усвідомлення нашої уразливості, прискорене швидкістю нашого суспільства, змусило нас зупинитися і спробувати врятувати себе і своїх близьких від числа смертей і страждань, свідками яких ми безпорадно є ось уже кілька тижнів. З чого почати? Від усвідомлення того, що ніщо більше не буде колишнім.
Ми вже відчуваємо перші ознаки зміни в поведінці у сфері попиту та пропозиції послуг. Розумна робота була широко прийнята компаніями, які ще вчора не відчували себе готовими експериментувати з нею; цілі виробничі ланцюжки були перервані на глобальному рівні; великі ритейлери та логістичні системи не в змозі впоратися з піковим попитом на товари, навіть на предмети першої необхідності; авіакомпанії знаходяться під впливом блоку мобільності, і люди тепер живуть завдяки цифровому досвіду. Деякі з цих змін є прямі та короткострокові заходи реагування на кризу, і ми зможемо повернутися до нормального життя, ймовірно, на новій основі, збагаченої накопиченим досвідом. Інші зміни, з іншого боку, будуть продовжуватися і в довгостроковій перспективі, що дозволить нам перебудувати бізнес-логіку цілих ринків і відкриє нові можливості.

З іншого боку, історія вчить нас, що саме з драматичних подій народжуються сприятливі умови, які направляють і характеризують наступні роки.

У фінансовій кризі 2008 року народилися такі реалії, як AirBnb і Uber, що стало відповіддю на обмеженість капіталу людей, які вирішили поділитися приватними частинами з метою отримання нових джерел доходу. Недавня епідемія атипової пневмонії 2002-2004 рр. в Азії прискорила експоненціальне зростання "маленької" компанії електронної торгівлі під назвою "Алібаба". Подорожуючи в минуле, ми виявляємо, що чорна чума 1300-х років фактично зламала феодальну систему в Європі та створила сприятливе середовище для великих технологічних винаходів, таких як друкарство Йоганна Гутенберга. Навіть в недавній післявоєнний період, стан необхідності й використання доступних за низькою ціною ресурсів дозволили народити важливі італійські винаходи, які згодом зарекомендували себе у світі, такі як крем фундука , який пізніше став називатися Нутелла.

Тому в такі моменти важливо вміти винаходити себе заново і не чинити опір пасивно, обмежуючи себе реакцією на удари кризи. Стійкість стосовно ряду сценаріїв важливіша, ніж прогноз, прив'язаний до минулих парадигм або конкретний план дій в надзвичайних ситуаціях.

Таке прискорення зміни структури споживання, взаємин і бізнес-моделей, поряд з появою нових потреб в людей і компаніях, являє собою родючий ґрунт для стартапів, здатних давати інноваційні та своєчасні відповіді завдяки розумному використанню нових технологій. Обмежені можливості захисту, звичка використовувати інноваційні технології або винаходити нові, можливість діяти експериментально та економічно, є фундаментальними особливостями, в які необхідно інвестувати, щоб сприяти оновленню нашої економіки та нинішнього підприємницького класу. Було продемонстровано, що стартапи сьогодні - це сектор, здатний створювати нові кваліфіковані робочі місця, робочі місця майбутнього.

Уже в ході цієї надзвичайної ситуації було започатковано безліч "call4startups" на національному та європейському рівні для розв'язання найделікатніших питань, але багато стартапів були також активовано знизу, наприклад, для друку 3D запасних клапанів для респіраторів або модифікації водолазних масок, що перетворюють їх у респіратори для інтенсивної терапії. Стартапи в самому центрі кризи, для пошуку розв'язання конкретних проблем, але все ж в тактичному та імпровізованому режимі.

Надзвичайна ситуація, безумовно, прискорила все ще занадто повільну оцифровку наших компаній, адміністрацій та охорони здоров'я, але є ризик, що, як тільки це відбудеться, вони повернуться до свого традиційного способу життя. Отже, давайте спробуємо уявити, що б сталося, якби ці стартапи були включені в довгостроковий стратегічний план, що б зажадав "рецепт інновацій".

Сьогодні, як ніколи раніше, ми вважаємо пріоритетом для перспективного держави значне прискорення інвестицій в цей сектор. При тих величезних економічних ресурсах, які незабаром будуть виділені на відновлення економіки, відмова від пріоритетного розвитку нових технологічних підприємств означав би відмову від фундаментального елемента відродження нашої країни на нових засадах, тих, які можуть гарантувати нам майбутнє. Природно, це за умови, що ми введемо, в той же час, значне спрощення процедур і процесів, або, іншими словами, рішучу дебюрократизацію системи. Після неминучого кризи, який в цьому році на кілька пунктів знизить економічне зростання, саме життєстійкість і життєздатність наших стартапів зможуть вивести нас із стагнації, яка, схоже, ніколи не закінчиться.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]