Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2021 18:11

За вашим небажанням вакцинуватись скоріше за все стоїть Росія

Аналітик з європейських питань у Consumer Choice Center

Про те, як Росія підбурює українців і американців не вакцинуватись

Україна зі швидкістю світлa перетворилась з країни, де була так звана філософія ‘пофігізму” до ковіду, у країну, де люди “помирають як мухи”. Ми доволі легко відбулись під час інших хвиль ковіду, а тепер в той час, як вся Європа, відносно почала повертатись до нормальності (у Британії, наприклад, маски вже давно не є обов’язковими) нас накрила біда. Біда через щиро українську недовіру до всіх і всього, а в цьому випадку - до вакцин. Найгірше, що за цим скептицизмом стоїть Росія.

Попри те, що вакцина Pfizer-BioNTech виявилася ефективною на 95% у запобіганні важкої хвороби COVID, вона стала предметом безлічі хибних тверджень, починаючи від її довгострокових наслідків, таких як безпліддя, і закінчуючи частиною світової теорії змови, згідно з якою уряди й фарма компанії зібрались знищити людство. Для тих, хто має мінімальні сумніви щодо вакцинації, дуже легко знайти в Інтернеті аргументи про те, що ми всі беремо участь в найбільшому експерименті в історії людства. Цей наратив у поєднанні з демонізацією фармацевтичних компаній - які насправді є втіленням інновацій та капіталізму - ідеально вписується у дуже класично російську пропаганду.

Я на собі відчула, як дія ця сконцентрована кампанія. За кілька днів до моєї першої дози, на мене найшов нібито здоровий скептицизм щодо вакцини, який потім швидко перейшов у небажання вакцинуватись. Чим більше я хотіла збалансувати ризики й прийняти власне рішення, тим більше я попадала під вплив гучних висловлювань в соцмережах і тим менше я довіряла науковим фактам. Багато коментарів щодо вакцин у соціальних мережах мають спільний лейтмотив: “вакцини небезпечні, а західні уряди та ЗМІ навмисно приховують від вас правду.”

Як виявилося, ці зусилля спрямовані на підривання довіри до вакцини були структурованими та добре скоординованими. У травні газета The Guardian повідомила, що PR агентство, яке мало зв’язки з Росією, запропонувало гроші французьким та німецьким ютуберам, блогерам та інфлюенсерам, щоб ті поширювали неправдиві твердження щодо вакцини Pfizer. Їх просили підняти наступне питання в соцмережах "Чому деякі уряди активно купують вакцину Pfizer, якщо вона є небезпечною для здоров'я людей?" разом із просуванням неправдивого звіту про дію вакцини.

У липневому звіті Інституту дослідження мережевої інфекції (Network Contagion Research Institute) було встановлено, що російські спецслужби дійсно здійснювали скоординовану атаку дезінформації на вакцини Pfizer, Moderna та Johnson & Johnson. Дослідники проаналізували понад 8 мільйонів повідомлень у Twitter і помітили збільшення кількості твітів, що містять слово Pfizer та інші терміни, пов’язані з теоріями змови, такими як “пландемія” (від plunder (eng) - брехня), “велика фарма” та “скандемія” з початку вакцинації. Не дивно, що під час виборів у США у 2020 році вживання цих термінів почало стрімко зростати, і іноді всього за одну хвилину були надіслано аж 100 таких зловмисних твітів.

Крім того, у згаданому звіті встановлено, що з 4 мільйонів статей, де згадуються американські фармацевтичні компанії, які беруть участь у виробництві вакцин проти COVID-19, які з’явилися в мережі з січня 2020 року, понад півмільйона були з відомих джерел дезінформації. На жаль, саме ці неправдиві статті привернули найбільшу увагу, як американців, так і світу.

Згідно з опитуванням Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, понад 10 відсотків українців вірять, що вакцинацію зініціювали міжнародні корпорації заради власного збагачення. 

Популярна теорія змови про 5G-ще один наратив спрямований проти вакцини, який просуває Росія, також виявилася успішним в підриванні довіри американців і українців до вакцин. Згідно з опитуванням, проведеним у липні 2021 року, опублікованим Economist/YouGov, 1 з 5 американців вважає, що уряд США використовує вакцину від COVID-19 для мікрочіпування населення. В Україні - понад 5 відсотків вірять в чипування через вакцину.

Постійне втручання Росії в громадську думку і внутрішню політику США і очевидно нашу навряд чи є новиною, але у випадку вакцин це питання життя і смерті та закінчення вічних локдаунів. Щоб повернути нормальність, якомога більша кількість людей має вакцинуватись. Зусилля фармацевтичних компаній вкладені у створення вакцин мають нас надихати, І все ж переконати 26% американців і 56% українців, що вакцини безпечні, знадобиться більше, ніж просто красива піар-кампанія. Викриття російської пропаганди, що підживлює антивакцинаційні настрої, має бути частиною рішення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]