Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2022 21:03

Проєкт про громадські організації 8084 від 28.09.22 – унормування чи внесення плутанини?

Практикуюча юристка, громадська діячка

Комітети ВРУ наразі розглядають Проект Закону № 8084 від 28.09.2022 «про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій»

Цей Проєкт вже розглядався в 2021 році на рівні Мінюсту. Я писала про нього в блозі «Готуємось до наступних виборів? Кому посміхаються зміни в НПА про громадські об'єднання?»

Пройдусь по Проєкту Закону № 8084 від 28.09.2022 по тим самим зауваженням, що в тому році, для порівняння, щоб ж «почули».

1. НЕЛОГІЧНА СТРУКТУРА ТЕРМІНОЛОГІЇ.

1.1. ОБ'ЄДНАННЯ — ЛІКВІДОВАНИЙ ТЕРМІН, ЯКИЙ ЗАЛИШАЮТЬ ДЛЯ ПЛУТАНИНИ?

Переглянула законопроєкт, по цьому пункту нічого не змінили. З одного боку декларують, що замість термінів та організаційно правових форм ("громадські обєдання", "громадські організації" та "громадські спілки") буде лише 1 форма та термін– "громадські організації".

По факту по всьому законопроєкту чомусь «СПІЛКИ» заміняють НЕ на термін «громадські організації», як декларують, а на зовсім інший – «ОБ'ЄДНАННЯ». При чому не дають його нового визначення і ліквідовують його старе визначення «ГРОМАДСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ».

Приклад, Закон України ‟Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, стаття 12 

БУЛО: «Стаття 12. Громадські організації осіб з інвалідністю, їх СПІЛКИ створюються з метою.. Представники всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, їх СПІЛОК залучаються»

БУДЕ: «Стаття 12. Громадські організації осіб з інвалідністю, їх ОБ'ЄДНАННЯ створюються з метою.. Представники громадських організацій осіб з інвалідністю, їх  ОБ'ЄДНАНЬ залучаються»

Закон України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні", стаття 14

БУЛО: «Стаття 14. З метою виконання статутних завдань і цілей зареєстровані громадські об’єднання осіб з інвалідністю, їх СПІЛКИ мають право..»

БУДЕ: «Стаття 14. З метою виконання статутних завдань і цілей зареєстровані громадські організації осіб з інвалідністю, їх ОБ'ЄДНАННЯ  мають право…»

Чому ця помилка виникла? На мою думку, юрист, який це робив,  не розуміє, що громадські організації  наразі мають право об’єднуватись ЛИШЕ в «ГРОМАДСЬКІ СПІЛКИ», тому навіть якщо по тексту йде термін «СПІЛКИ», то це просто дурне скорочення від "ГРОМАДСЬКІ СПІЛКИ". Тут не йде мова про інший «загадковий» термін, якому треба шукати інший «загадковий» еквівалент.

Про це йдеться в п. 9 розділ 5 ЗУ "Про громадські об'єднання": З дня введення цього Закону в дію спілки громадських організацій (союзи, асоціації, інші об'єднання громадських організацій), легалізовані на день введення цього Закону в дію, визнаються громадськими спілками, утвореними на підставі цього Закону, за якими зберігаються всі права та обов'язки, які вони мали на день введення цього Закону в дію.

1.2. ЗАБЛУКАЛИ В ТРЬОХ СОСНАХ – В ОРГАНІЗАЦІЙНО -ПРАВОВИХ ФОРМАХ

Слід визнати, що не існує такої організаційно правової форми «ОБ'ЄДНАННЯ», яким замінюють по тесту «СПІЛКИ»,  (громадські об’єднання ми не рахуємо, бо цій термін планують саме цим законопроєктом ліквідувати).

ДЕРЖАВНИЙ КЛАСИФІКАТОР УКРАЇНИ, Класифікація організаційно-правових форм господарювання, ДК 002:2004, затверджений Наказом ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ від 28.05.2004  № 97

Є схожа організаційно -правова форма, як «об’єднання підприємств», але по визначенню видно, що це ніяк не підходить до нашого нового терміну «об’єднання»

«3.5.1 ОБ'ЄДНАННЯ ПІДПРИЄМСТВ (ЮРИДИЧНИХ ОСІБ) - ГОСПОДАРСЬКА організація, утворена у складі двох або більше підприємств (юридичних осіб) з метою координації їх виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань. Об'єднання підприємств утворюються підприємствами на добровільних засадах або за рішенням органів, мають право утворювати об'єднання підприємств. В об'єднання підприємств можуть входити підприємства, утворені за законодавством інших держав, а підприємства України можуть входити в об'єднання підприємств, утворені на території інших держав (3, ст. 118).»

У зв’язку з вищевказаним окремо винесу недоліком, що при внесенні змін у більшість нормативно -правових актів, автори даного законопроєкту чомусь забули вказати про необхідність змін у Класифікатор організаційно правових форм (і взагалі відчувається, що автори не працювали з цим нпа, бо плутаються в організаційно правових формах).

1.3. ТЕРМІН «СПІЛКИ» У ДЕЯКИХ АКТАХ ЗАБУЛИ ЧИ ЗАЛИШИЛИ СПЕЦІАЛЬНО?

Закон України ‟Про фізичну культуру і спорт”, стаття 21-1

БУЛО: «Стаття 21-1. Спортивна студентська СПІЛКА України. Спортивна студентська СПІЛКА України - це громадське об’єднання фізкультурно-спортивної спрямованості студентів…»

БУДЕ: «Стаття 21-1. Спортивна студентська СПІЛКА України. Спортивна студентська СПІЛКА України - це громадська організація фізкультурно-спортивної спрямованості студентів…»

Взагалі я не розумію, нащо залишати цей термін «Спортивна студентська СПІЛКА», якщо цієї організаційно правової форми НЕ існує на даний час, і термін "спілка" хочуть ліквідувати. Ця окрема назва - архаїзм, просто залишився у спадок. Колись можна було зареєструвати юридичну особу, вказавши цей термін без лапок, як організаційно правову форму, але на даний час це можна лише вказати в лапках, як особисту назву.

Наприклад: СПОРТИВНА СТУДЕНТСЬКА СПІЛКА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, Код ЄДРПОУ 35518068, Дата реєстрації 07.10.2004; СПОРТИВНА СТУДЕНТСЬКА СПІЛКА КАРАТЕ УКРАЇНИ, Код ЄДРПОУ 26506406, Дата реєстрації 16.11.2004 тощо. А по організаційно правовій формі  це або громадські організації, або громадські спілки, які просто не привели найменування та свій статут у відповідність до змін законодавства України, за якими вони мали б написати Громадська організація чи Громадська спілка, а в лапки взяти оце «Спортивна студентська спілка…»

1.4. ЗАЛИШАЮТЬСЯ вимоги до всеукраїнського статусу громадських організацій, хоча йде декларування, що цей статус буде ліквідованим.

Закон України ‟Про фізичну культуру і спорт”, стаття 21-2

БУЛО: Стаття 21-2. Українська федерація учнівського спорту Українська федерація учнівського спорту - це громадське об’єднання фізкультурно-спортивної спрямованості учнів, яке має всеукраїнський статус відповідно до закону та визнане Міжнародною федерацією учнівського спорту. …

Стаття 21-2. Українська федерація учнівського спорту Українська федерація учнівського спорту - це громадська організація фізкультурно-спортивної спрямованості учнів, яка має всеукраїнський статус відповідно до закону та визнане Міжнародною федерацією учнівського спорту

Нащо залишати цей статус в рамках одного закону, якщо по іншим нпа його ліквідовують як термін?

Можна ж просто писати: «громадська організація фізкультурно-спортивної спрямованості, яка зареєстрована в установленому законом порядку та має відокремлені підрозділи у більшості адміністративно територіальних одиниць, зазначених у частині другій статті 133 Конституції України» (тобто не термін, а те, що він означає).

2. НЕРІВНОМІРНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ВИМОГ ТА ЗБІЛЬШЕННЯ РИЗИКІВ ПОРУШЕННЯ ІНШИХ ВИДІВ ЗАКОНОДАВСТВА

2.1. Блат третейських судів?

Закон України «Про третейські суди», стаття 8

БУЛО: Стаття 8 Порядок утворення третейських судів. Постійно діючі третейські суди можуть утворюватися та діяти при зареєстрованих згідно з чинним законодавством України: ВСЕУКРАЇНСЬКИХ  громадських організаціях.

БУДЕ: Стаття 8 Порядок утворення третейських судів.  Постійно діючі третейські суди можуть утворюватися та діяти при зареєстрованих згідно з чинним законодавством України: громадських організаціях.

Тобто були вимоги, щоб у громадської організації були філії у більшості з областей України, а тепер таких вимог не буде. Якщо йде пом’якшення вимог для створення третейських судів, то аргументація мала б міститись в Пояснювальній записці.  

2.2. Партії та вже їх легальні власні Гошки

Закон України ‟Про громадські об’єднання” /Закон України ‟Про громадські організації”

БУЛО: Стаття 7. Засновники громадського об'єднання. 1… Засновниками громадської спілки НЕ можуть бути ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ, а також юридичні особи, щодо яких прийнято рішення щодо їх припинення або які перебувають у процесі припинення..5. Засновником громадської спілки не може бути юридична особа приватного права, якщо засновник (власник істотної участі) цієї юридичної особи внесений до переліку осіб, пов'язаних зі здійсненням терористичної діяльності, або щодо яких застосовано міжнародні санкції.

БУДЕ: Стаття 7. Засновники, члени громадської організації… 3. Засновниками, членами громадської організації не можуть бути: … юридичні особи, істотну участь в яких або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, включені до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності, або стосовно яких застосовано міжнародні санкції; - ПРО ОБМЕЖЕННЯ ПАРТІЇ НІ СЛОВА

На жаль, ЗУ «Про політичні партії в Україні» не містить такі обмеження теж. Тобто тоді Громадська організація «політична партія Іванова», засновником якої буде Політична партія Іванова, зможе брати участь як незалежний спостерігач на виборах, роздавати благодійну допомогу та інше. І взагалі не треба буде жодним чином навіть ховати цей конфлікт інтересів?

3. ЗАБУЛИ ВЗАГАЛІ ПРО ВНЕСЕНЯ ЗМІН ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ.

Чомусь взагалі забули про нього, а там по тексту більше 50 разів зустрічається термін "громадські об’єднання" чи "громадських об’єднань". Якщо цей термін Проєкт закону ліквідовує, а відповідні зміни у ПКУ не вносяться, то громадські організації втрачають усі пільгі та навіть статус неприбутковості.

Підпункт 133.4.6. пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України:  До неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені: ..громадські об’єднання..

ПРО ХОРОШЕ.

У 2021 році писала, як зауваження те, що «Новим законопроектом із ст. 1 “Визначення термінів” ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із терміну “громадські формування” убирають громадські організації.»

На щастя, цей недолік виправили.

Закон України ‟Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”, стаття 1

БУЛО: Стаття 1. Визначення термінів. 3) громадські формування - політичні партії, структурні утворення політичних партій, громадські об’єднання, місцеві осередки громадського об’єднання..

БУДЕ: Стаття 1. Визначення термінів. 3) громадські формування - політичні партії, структурні утворення політичних партій, громадські організації, місцеві осередки громадської організації

ПРОПОЗИЦІЇ:

1) Якщо Ви приводите все до однієї організаційно правової форми, то скрізь маєте змінити термін СПІЛКА/ГРОМАДСЬКА СПІЛКА на «ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ».

2) Окремо бажано внести зміни до Класифікатора організаційно правових форм, убрати терміни «ГРОМАДСЬКІ ОБЄДНАННЯ», «ГРОМАДСЬКІ СПІЛКИ».

3) Із ЗУ ‟Про фізичну культуру і спорт” краще взагалі убрати термін «Спортивна студентська СПІЛКА України», і цей «ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ СТАТУС». І краще привести весь закон до вимог нового законодавства України (там купа нюансів, бо закон 1994 року).

4) Закон України «Про третейські суди»  можна статтю 8 подати в наступній редакції «Стаття 8 Порядок утворення третейських судів.  Постійно діючі третейські суди можуть утворюватися та діяти при зареєстрованих згідно з чинним законодавством України: громадських організаціях (за умови створення філій у відокремлені підрозділи у більшості адміністративно територіальних одиниць, зазначених у частині другій статті 133 Конституції України)

5) Поверніть, будь ласка, обмеження політичних партій бути засновниками громадські організації (обмеження, яке діяло щодо громадських спілок): Стаття 7. Засновники, члени громадської організації… 3. Засновниками, членами громадської організації не можуть бути: … юридичні особи, істотну участь в яких або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, включені до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності, або стосовно яких застосовано міжнародні санкції; ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ .

6) Внесіть, будь ласка, відповідні зміни в Податковий кодекс України.

Буду вдячна, якщо ВЕЛЬМИШАНОВНІ АВТОРИ почують зауваження!

Лупаємо РАЗОМ цю стіну далі)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]