Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.12.2019 17:24

Кого рятує Вища рада правосуддя?

Керівниця просвітницького напряму роботи Офісу доброчесності НАЗК

Чи здатна Вища рада правосуддя очистити судову систему від недоброчесних суддів? Коротко у блозі.

У квітні 2019 року Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя вирішила притягнути сумнозвісного суддю Окружного адміністративного суду Євгена Аблова до дисциплінарної відповідальності та рекомендувала звільнити його з посади. А вже у вівторок Вища рада правосуддя одностайно вирішила такий суворий “вирок” змінити і застосувати до Аблова дисциплінарне стягнення у вигляді догани. Суворої догани, якщо бути точним. Сам же Аблов, як повідомляє the Babel, залишився таким рішенням  не задоволений і не виключає судового оскарження цього рішення ВРП.  

Для того щоб зрозуміти, що з цим всім не так, давайте згадаємо хто такий Аблов, адже це вже не перший раз він з’являється на шпальтах новинних ресурсів.

Не так давно він став відомим на всю країну оприлюдненим аудіозаписам  НАБУ з кабінету Голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка, одним з фігурантів якого є і суддя Аблов. НАБУ стверджує, що голова та деякі судді ОАСК організували винесення завідомо неправосудних судових рішень та втрутились у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі ВККС. 

Сам Аблов відомий ще й тим, що 9 грудня 2013 року суддя прийняв постанову, якою зобов’язав представників МВС, МНС та КМДА звільнити Майдан Незалежності та центральні вулиці Києва від протестувальників. Згідно з інформацією видання “Українська правда”, після цього в ніч з 10 на 11 грудня відбулась невдала спроба розігнати Майдан. 

ВРП дисциплінарну скаргу за цим епізодом розглядала, та до відповідальності суддю не притягла, адже сплив строк для такого рішення. 

Більше про Аблова і його сумнівні рішення - в профайлі ЧЕСНО. Фільтруй суд! 

Це не перший випадок, коли ВРП “рятувала” суддів із сумнівною репутацією від звільнення. Так, непоодинокі випадки, коли судді Майдану залишались на посаді саме завдяки “лояльності” ВРП.  

Тепер виникає нюанс: нова судова реформа передбачає повне оновлення ВККС, створення Комісії з питань етики та доброчесності, для оцінки членів ВККС та ВРП. Але не  торкається питання оновлення Вищої ради правосуддя.  

Рівень довіри до судової системи вкрай низький, підвищувати її варто в тому числі й через очищення системи від недоброчесних суддів. Однак, Вища рада правосуддя продемонструвала неготовність до цього (очистити, чи то пак звільнити суддю наразі може лише ВРП). І приклад з суддею Абловим  - чергове підтвердження зазначеної тези.  

Чи може ВРП у нинішньому її складі забезпечити розв’язання проблем, які наразі існують у судовій системі? 

Питання скоріше риторичне.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]