Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.07.2022 15:39

Механізм зниження цін на газ є. Але його ігнорують задля продовження махінацій

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Ще в минулому році я запропонувала прибрати корупційні оборудки навколо газових схем і віддати газ населенню за чесною, низькою ціною

Зараз починається бурхливе обговорення дуже сумнівних законопроектів, які мають бути розглянуті в найближчий час Верховної Ради. Мова йде про проекти рішень, за якими 264 млрд. гривень планується вивести із державного бюджету до НАК «Нафтогаз України». Які підуть на закупівлю газу за завищеними цінами.

При цьому я ще в минулому році запропонувала прибрати корупційні оборудки навколо газових схем і віддати газ населенню за чесною, низькою ціною.

Стисло нагадаю суть проблеми.

За Конституцією (частина перша статті 13) надра та інші природні ресурси України є власністю українського народу. І Україна повністю забезпечує громадян українським газом, ще й лишається. Україна до війни видобувала з власних надр близько 20 млрд кубометрів. Це у 2,5 рази більше, ніж споживало населення в мирний час, ще до повномасштабної війни! Адже обсяг використання газу побутовими споживачами в останні роки складав близько 8 млрд куб. м.

Йдемо далі. Вартість видобутку вітчизняного газу у 7-10 разів нижча, ніж ціна, за якою українці змушені його купувати. Але за діючим законодавством, ціни на газ для українських споживачів залежать від його вартості на європейському газовому хабі (так званий імпортний паритет). Тому зараз, коли європейські ціни б'ють багаторічні рекорди, страждають українські громадяни, які, нагадаю, споживають власний газ українського видобутку!

Я, як народний депутат, підготувала та ще в минулому році зареєструвала законопроект про зміни до базового Закону «Про ринок природного газу».

В цьому законопроекті я пропоную встановити граничні ціни та розмір рентабельності для всіх учасників ланцюгу постачання газу. Тобто, більше ніде - ні на місці видобутку, ні під час підключення до мереж, ні продаючи газ кінцевому споживачу - підприємства не матимуть надприбутків. Крім того, змінами до закону я пропоную закріпити, що увесь видобутий в Україні газ має направлятися на потреби внутрішнього ринку. При цьому експортувати можна лише його надлишки.

Прийняття цього законопроекту стає ще більш актуальним під час війни, коли грошей катастрофічно не вистачає ані у більшості наших людей, ані в державному бюджеті.

Але замість термінового розгляду цього законопроекту на розгляд Верховної Ради виносять зовсім інші рішення. Судячи з усього, шахрайські газові оборудки продовжуються і багато кому не вигідно їх припиняти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]