Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.12.2021 17:58

Головні уроки Держбюджету-2022

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Минулого тижня український парламент затвердив Державний бюджет України на 2022 рік.

Дякуючи системній та скоординованій роботі бюджетного комітету та наших колег-парламентарів, країна отримала державний кошторис вчасно. Це дуже важливо для місцевих рад, адже їм треба встигнути проголосувати місцеві бюджети на наступний рік, врахувавши дані нового держбюджету.  

Що вдалося

Значну частку показників Держбюджету-2022 можна охарактеризувати як збалансовані та реалістичні. Так, досить об’єктивно та зважено уряд та парламентарі підійшли до показників дохідної та видаткової частини. До другого читання доходи бюджету-2022 було збільшено на 54,7 млрд грн до 1311 млрд грн завдяки, у першу чергу, суттєвому збільшенню надходжень з податку на прибуток підприємств (плюс 21,1 млрд грн). Також було збільшено й видатки - на 55,7 млрд грн до 1521 млрд грн. 

Перелік статей, за якими фінансування було збільшено, дає уявлення щодо головних напрямів розвитку країну у прийдешньому році. Наприклад, на соціальну підтримку бізнесу у регіонах, де було запроваджено протиепідемічні заходи, що призвели до зупинки бізнесу, закладено 3 млрд грн. Із життям у новій “ковідній” реальності тісно пов’язана ще одна велика стаття видатків: у порівнянні з 2021 р. оплата пакетів медичних послуг за програмою медичних гарантій збільшено на 33,8 млрд грн. Кошти передбачено для встановлення базової заробітної плати для лікарів у 20 тис. грн та 13,5 тис. грн - для медичних працівників середньої ланки. Також розмірі 1 млрд грн буде профінансовано загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України». Завдяки цим коштам розпочнеться реконструкція та розвиток систем централізованого водопостачання та водовідведення - отже, згодом доступ до якісної питної води матимуть усі українці. 

Серед інших пріоритетів видаткової політики зміцнення обороноздатності країни, дорожня інфраструктура, освіта, оборона, цифровізація тощо. 

Що не враховано

Розмір прожиткового мінімуму, закладений урядом у Держбюджеті-2022, особисто мені важко назвати виваженим. Адже це дуже важливий показник, з яким безпосередньо пов’язаний розрахунок розмірів допомоги на дітей, допомоги по інвалідності, безробіттю, тощо. Отже, встановлено, що прожитковий мінімум з 1 січня  2022 р. становитиме 2 тис. 393 грн, а з 1 липня 2022 р. – 2 тис. 508 грн і з грудня –  2 тис. 589 грн. 

На жаль, протягом поточного року у світовій економіці відбулися масштабні негативні зміни. Спостерігаються найвищі за десятиріччя темпи зростання світових цін на продовольство, в усьому світі суттєво зростають ціни на енергоносії. Україна теж не стоїть осторонь цих сумних тенденцій. Маємо збільшення цін на продукти харчування (на 13,6 % у жовтні 2021 р. до жовтня 2020 р.) та комунальні послуги (на 18,8 % у жовтні цього року до відповідного періоду минулого року). І за розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах жовтня 2021 р. становить 5 тис. 26 грн. Цей показник, як не важко побачити, у 2 рази перевищує закладений у бюджеті. Таке суттєве заниження прожиткового мінімуму неминуче призведе до зниження реального рівня доходів українців. Стан справ ускладнює і те, що на виплату пільг і житлових субсидій у Держбюджеті-2022 заплановано на 18,8% менше планового обсягу асигнувань поточного року. 

Аналогічна ситуація склалася і з соціальним забезпеченням наших пенсіонерів. Відповідно до держбюджету мінімальна пенсія в Україні з січня становитиме 1 тис. 934 грн, з липня – 2 тис. 27 грн. А відповідно до реального прожиткового мінімуму розрахованого Мінсоцполітики, мінімальна пенсія повинна становити 3 тис. 800 грн вже сьогодні. Важливо розуміти, що наразі пенсію до 2 тис. грн в Україні отримують майже 15% пенсіонерів. А третина (!) українських пенсіонерів має від 2 тис. грн до 3 тис. грн. Тобто біля половини громадян України пенсійного віку отримують пенсію, нижчу за реальний прожитковий мінімум. 

Маю констатувати: у Держбюджеті-2022 знайти найкращий вихід із гострих ситуацій не вдалося. Проте сподіваюся, що у майбутньому інтереси наших пенсіонерів та найменш захищених верств населення буде враховано більш відчутно. Тому будемо працювати далі і досягати поставленої мети!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]