Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.02.2020 17:07

Безпека на автошляхах має стати одним із пріоритетів роботи парламенту

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Стан безпеки дорожнього руху, показники кількості травмованих і загиблих у ДТП в Україні є невтішними.

Наша країна за рівнем аварійності поступається більшості країн Європи, окрім Росії, Казахстану та ще кількох країн. Незважаючи на те, що рівень аварійності поступово зменшується, проблема залишається надзвичайно актуальною http://patrol.police.gov.ua/statystyka/. Підвищення безпеки на автодорогах залежить не лише від рівня штрафів за порушення правил дорожнього руху. Необхідно забезпечити відповідну якість автомобільних шляхів, розв’язок, встановити дорожні знаки і підвищити культуру водіїв.

Як голова підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, переконана, що посилення безпеки на автошляхах має стати пріоритетом для законодавчої діяльності парламенту.

Більшість водіїв з власного досвіду знають, що більшість автодоріг державного значення підтримуються в належному стані, але дороги місцевого значення є аварійнонебезпечними через руйнування дорожнього покриття, відсутність узбіч, розмітки, дорожніх знаків.

19 жовтня 2019 року, повертаючись з Києва додому, я потрапила в ДТП поблизу Золотоноші в Черкаській області. Обставини цієї пригоди свідчать про те, що необхідно на законодавчому рівні регулювати. Пригода сталася на об’їзній дорозі в темну пору доби пізньою осінню, стояв густий туман. Основний маршрут автодороги був перекритий через капітальний ремонт, натомість об’їзна автодорога не мала належної розмітки, попереджувальних і вказівних знаків. При цьому на шляху була аварійно-небезпечна ділянка - крутий поворот. Зачепивши узбіччя, автомобіль злетів з об’їзного автошляху. На цьому ж самому місці ДТП ставалися як до, так і після пригоди з народним депутатом, при цьому в деяких з них гинули люди.

Внаслідок ДТП мені довелося перенести три операції, проходити тривалий курс лікування і реабілітації. Незважаючи на такі життєві обставини, продовжує працювати з документами та нормативними актами з розвитку підприємництва, транспортної інфраструктури, бюджетних процесів, захисту прав підприємців, фінансування освітніх проектів. 

Одним із пріоритетів законотворчої діяльності вважаю налагодження фінансування будівництва і капітального ремонту доріг місцевого значення, якими щодня користуються люди. Необхідно поглянути на цю проблему прагматично - з економічної точки зору втрати країни від високого рівня аварійності, травмування та загибелі людей, становлять дуже значні суми. У рамках дослідження Traffic Challenge було встановлено, що ціна втраченого життя в Україні щонайменше - 80 тисяч доларів США, а загальні втрати країни внаслідок високого рівня аварійності - близько 500 млн доларів щороку.

Невтішна статистика свідчить про те, що в 2019 році в Україні сталося 160,6 тисячі дорожньо-транспортних пригод (ДТП), з яких понад 26 тисяч - із потерпілими, в яких загинули 3,4 тисячі осіб і було травмовано 32,7 тисяч.

В європейських країнах аналогічна проблема виникла кілька десятиліть тому зі зростанням кількості автомобілів і трафіку. На законодавчому рівні її вирішили запровадженням автоматичної фіксації порушення правил, підвищення взаємної культури водіїв під часу руху, забезпеченням нового рівня облаштування автодоріг, їх розмітки і встановлення дорожніх знаків, облаштування інформаційних табло і зрозумілих водіям вказівників на небезпечних ділянках доріг.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]