Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.11.2022 14:42

Українська щедрість: чим #ЩедрийВівторок відрізняється від #GivingTuesday?

Керівниця програмного відділу в Zagoriy Foundation

#ЩедрийВівторок в Україні проходить вп'яте. Що характеризує рух в Україні та які наші фішки запозичили на глобальному рівні?

Щоб бути благодійником не потрібна спеціальна підготовка. Достатньо щирого бажання зробити світ кращим і трішки організаційних зусиль. 

Зокрема цьому нас вчить #ЩедрийВівторок — благодійний рух, у межах якого кожен вільний обрати і здійснити добру справу, керуючись виключно власними можливостями й побажаннями. Не має значення, чи людина задонатила мільйон, чи допомогла бабусі перейти дорогу. Кожен долучається, як хоче і вміє. 

#ЩедрийВівторок зазвичай відбувається наприкінці листопада-на початку грудня. Так, у 2022 День добрих справ випадає на 29 листопада.   

***

#GivingTuesday зародився у Сполучених Штатах Америки у 2012. У той час гештеги в соцмережах сприяли збільшенню аудиторії, а благодійним фондам необхідна була вагома причина, щоб провести збір на окремій фандрейзинговій платформі.

За таких обставин і з’явився #GivingTuesday, і вже за перший рік існування в межах руху вдалося зібрати близько 12 мільйонів доларів. 

Враховуючи мультикультурність Сполучених Штатів, організатори #GivingTuesday відразу відмовилися від пошуку єдиної моделі. Тож рух став таким собі простором різноманіття, де кожен втілював особисті благодійні ідеї. 

Ініціатори #GivingTuesday підготували певні інструкції для учасників, зокрема щодо того, як зробити добрі акції більш результативними. Проте ці гайди можна вважати лише рекомендаціями, зважаючи, що ніхто не стежив за їх дотриманням.  

То що за такого різноманіття об'єднує #GivingTuesday? 

Спільна айдентика (але не без проявів індивідуальності)  

Учасники мають справжню свободу у комунікації щодо власних акцій. Вони можуть створювати свої логотипи, візуальні елементи та навіть гештеги. Так, наприклад, у перші роки існування руху з'явилися гештеги #igivecatholic, #givingshoesday. 

Попри таку урізноманітнену комунікацію, незмінними залишаються два елементи: символ сердечка та головна ідея: «Будь добрим так, як вмієш і можеш». 

Партнерства

Рух став своєрідним інструментом для встановлення партнерств між некомерційними організаціями, бізнесом та індивідуальними благодійниками. Так, станом на 2021 рік у США було 240 кампаній на місцях та близько двох десятків об’єднуючих коаліцій в рамках руху #GivingTuesday.  

Низова ініціатива 

За такого підходу всі зміни починаються з ініціативи самих людей. Ніхто зверху вертикалі не диктує, що і кому робити. Головною цінністю є співучасть, залучення багатьох.

Представники #GivingTuesday розповідають про рух, надихають історіями, створюють можливості. Але безпосередньо розвивати ініціативу потрібно учасникам. 

А як щодо #ЩедрийВівторок? 

В Україні ініціатива з'явилася у 2018 році. До її запуску долучилися чотири організації: «Таблеточки», «Український форум благодійників», «Клуб Добродіїв» та Zagoriy Foundation.

Команда попрацювала над розробленням власної айдентики, залучила перших партнерів, адаптувала гайди та інструкції до українських реалій. Тож старт #ЩедрийВівторок приголомшив не лише українських колег, а і представників глобальної спільноти #GivingTuesday. 

Але виявилося, що кожен рік супроводжується своїми викликами: спочатку про #ЩедрийВівторок забували за пів року неактивного періоду, потім пандемія додала труднощів, адже більшість активностей у 2019 році проходило офлайн. Цьогоріч команда вагалися, чи є #ЩедрийВівторок доречний у часи війни. Але відповідь однозначна: Всеукраїнський день добрих справ об’єднує українців, а це зараз неабияк важливо. 

Кожного року ми шукаємо нові способі залучення організацій та благодійників:

- Створюємо та оновлюємо інструкції, як створити класну та ефективну активність;

- Персонально комунікуємо з учасниками для більш теплого контакту;

- Реалізовуємо бонусні активності, на кшталт фінансової підтримки, конкурсів, додаткових лекцій, спільнот тощо;

- Експериментуємо у своїх активностях, щоб на власному прикладі продемонструвати силу та ефективність креативу.  

Такі старання були немарними. Як результат — щороку ми бачимо сотні реєстрацій на Карті Добра. І з кожним наступним роком ця цифра лише зростає.

До речі, Карта добра, як перед тим запуск українського руху, вразила представників #GivingTuesday. Хоч ідея щодо візуалізації всіх акцій на спеціальній мапі не була унікальною, проте надихнувшись саме українським прикладом, міжнародні колеги створили власну карту, де позначили всі офіційні представництва #GivingTuesday у світі. 

Окрім цього, у 2019 році ми вирішили запустити конкурс міні грантів, щоб підтримати ініціативи до Щедрого Вівторка. Відверто, команда не очікувала отримати такий колосальний фідбек — більше 250 заявок. З них ми обрали п’ять, які підтримали на суму від 5 до 20 тисяч грн. 

Центральний офіс #GivingTuesday підхопив цю ідею, й у 2020 з'явилася програма StarlingCollective. Представники дещо розширили перелік грантоотримувачів і вирішили підтримувати лідерів, навіть поза межами руху. Головне, щоб їхні ідеї були спрямовані на розвиток щедрості. 

Наша робота часто побудована саме на обміні досвідом. Ми можемо запозичити певні ідеї міжнародних колег. Вони, у свою чергу, можуть зацікавитися нашими практиками й застосувати їх у себе. 

Звісно, не без невдалих спроб: коли щось цікаве й варте уваги абсолютно не працює в наших чи їхніх умовах.  

Загальна атмосфера руху така, що ми працюємо, надихаємо один одного на нові звершення, тестуємо гіпотези й ділимося отриманими результатами.

Та й без приємних несподіванок для колег теж нікуди: коли ви приходите до чогось самостійно і презентуючи, отримуєте коментарі «wow, amazing!» на ваші креативні задуми. 

Чого ми навчились за роки роботи?

- Люди, з якими ви працюєте, мають поділяти ваші цінності. Гуртуватися потрібно, зважаючи на спільне бачення, а не на вигоду. До прикладу, говорячи про команду Щедрого Вівторка, до неї входять ті, які прагнуть змінювати реальність на краще. Це основне, що єднає нас.

- Найкраще завжди те, що зроблено зі щирою любов’ю до справи. Це стосується і партнерств. Усі наші довготривалі співпраці зароджувалися саме тоді, коли з обох сторін був відчутний вайб взаємної зацікавленості. На зустрічах ми підхоплювали ідеї один одного, надихали й надихалася й разом долали шлях до мети.

- Так, зміни неминучі, але водночас вони й необхідні. Приміром, ми щороку аналізуємо нашу діяльність й обов’язково заміняємо те, що не приносить результату. Переспрямовуємо наші зусилля на більш ефективні напрямки.

- Для когось стане поганою новиною, що ідеальності не існує. Але відразу пропонуємо і хорошу новину: достатньо добре робити свою справу й періодично вдосконалювати її.   

- Автоматизувати все, що можна — як один з варіантів запобігти вигоранню в команди.

- Цілі стають ближчими до реальності, якщо їх прописати й чітко розпланувати їхнє досягнення. Зокрема так можна якнайшвидше зрозуміти, що ви звернули зі шляху, зупинитись та оцінити, що не спрацювало і як це виправити. До того ж, коли не знаєш цілей — як святкувати перемоги? 

Наостанок хочемо поділитися основною звичкою, яку виховує ця ініціатива: добрі справи варто робити не тільки у Щедрий Вівторок, але завжди. І таким чином ви створите собі ціле Щедре Життя! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]