Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.06.2023 16:48

Заборонено все, крім дозволеного законом; дозволено лише те, що прямо передбачено законом

Адвокат, доктор юридичних наук

Застосування суддею, органом державної влади принципу: діяти як не заборонено, порушує принцип діяльність органів державної влади у відповідності до спеціально-дозвільного типу правового регулювання

Коли суддя в судовому процесі або представник органу державної влади Вам говорить: я буду діяти так, тому що це не заборонено. Знайте, ця особа порушує принцип законності, верховенства права та порушує основоположний принцип діяльність органів державної влади у відповідності до спеціально-дозвільного типу правового регулювання. 

Так, згідно Постанови від 21.07.2021 у справі № 9901/58/20 Верховний Суд прийшов висновку, що аналіз положень ч.2 ст.19 Конституції України (254к/96-ВР) дає змогу дійти висновку, що діяльність органів державної влади здійснюється у відповідності до спеціально-дозвільного типу правового регулювання, яке побудовано на основі принципу «заборонено все, крім дозволеного законом; дозволено лише те, що прямо передбачено законом». Застосування такого принципу суттєво обмежує цих суб`єктів у виборі варіантів чи моделі своєї поведінки, а також забезпечує використання ними владних повноважень виключно в межах закону і тим самим істотно обмежує можливі зловживання з боку держави та її органів. 

Вчинення ж державним органом чи його посадовою особою дій у межах компетенції, але непередбаченим способом чи у непередбаченій законом формі або з виходом за межі компетенції є підставою для визнання таких дій та рішень, прийнятих у процесі їх здійснення, неправомірними.

Згідно Постанови від 07.03.2023  у справі № 910/13573/21 Верховний Суд прийшов висновку, що аналіз цієї норми ч.2 ст.19 Конституції України дає змогу дійти висновку, що діяльність органів державної влади здійснюється у відповідності до спеціально-дозвільного типу правового регулювання, яке побудовано на основі принципу «заборонено все, крім дозволеного законом; дозволено лише те, що прямо передбачено законом». Застосування такого принципу суттєво обмежує цих суб`єктів у виборі варіантів чи моделі своєї поведінки, а також забезпечує використання ними владних повноважень виключно в межах закону та прийнятих відповідно до закону підзаконних нормативно-правових актів і тим самим істотно обмежує можливі зловживання з боку держави та її органів.

У випадку порушення прав громадян з боку органів судової гілки влади: громадяни мають право невідкладно оскаржити такі рішення, додатково звернутися до дисциплінарних органів ВРП, ВККСУ, тощо.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]