Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.11.2016 16:53

Де загубився законопроект № 4806?

Заступник генерального директора компанії з управління активами КУА "Оптіма-Капітал"

Наші депутати вже подбали про свою старість, наскладали гори готівки, і не тільки готівки… Натомість про пенсійне забезпечення своїх виборців дбати не поспішають. Крім популістських заяв про те, що солідарна система не здатна забезпечити гідні пенс

Наші депутати вже подбали про свою старість, наскладали гори готівки, і не тільки готівки… Натомість про пенсійне забезпечення своїх виборців дбати не поспішають. Крім популістських заяв про те, що солідарна система не здатна забезпечити гідні пенсійні виплати, а Державний пенсійний фонд «накопичує» дефіцит (вже більше 150 млрд з початку року!), треба робити практичні кроки.

Демографічна ситуація в Україні критична. Одного пенсіонера повинен утримувати один працюючий. А з огляду на середню зарплату, навіть з анонсованим підвищенням мінімальної зарплати з 2017 року, виплати майбутнім пенсіонерам намічаються мізерні.

Єдина умова виживання - це комбінована пенсійна система (накопичувальна і солідарна). Підвищення пенсійного віку, яким нас періодично лякають, питання не вирішить. Для того, щоб вийти на коефіцієнт заміщення (відношення пенсії до зарплати, яке було у трудовому віці) більше 50%, потрібні кроки від держави, тому що думки українців поки що спрямовані не на майбутнє, а на виживання сьогодні. А кожен рік затягування реалізації накопичувального рівня додає в армію бідних пенсіонерів новий віковий прошарок.

Питання майбутнього пенсійного забезпечення зависло в повітрі в котрий раз. Йдеться про законопроект №4806 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій», який був поданий на розгляд до Верховної Ради ще в травні.

Згідно з цим законопроектом, разом з першим рівнем пенсійного забезпечення (солідарним) має бути впроваджено другий рівень – державний накопичувальний. Додатково до єдиного соціального внеску працедавець платитиме в новий Накопичувальний пенсійний фонд на особистий рахунок працівника 2% від його заробітку в 2017 році, 3% - у 2018 році, 4% - у 2019 році і 5% - з 2020 року. Будуть створені особисті накопичувальні рахунки для майбутніх пенсіонерів, яким на 1 липня 2017 року не виповниться 35 років, що дозволить накопичити надбавку до пенсії. Для тих, хто старший 35 передбачена добровільна участь.

З впровадженням другого рівня оживе і третій недержавний накопичувальний, що вже існує. Недержавні пенсійні фонди (НПФ) (як складова цього рівня) працюють, серед їхніх учасників - 830 тисяч осіб, але просвітницька робота в цій сфері майже не ведеться. Обмежене коло людей знайоме з аспектами функціонування НПФ. Впроваджений другий рівень навчить та привчить українців дбати про майбутнє, бо кожна гривня вкладена сьогодні, гарантуватиме додаткові примножені виплати у пенсійному віці.

Де ж загубився законопроект № 4806? 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]