Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.08.2009 09:03

Закон України «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень»!

Партнер, адвокат, патентний повірений

Не може бути інших думок – прийняття цього Закону це спроба ведення до українського правового поля інституту кримінальної відповідальності юридичних осіб.

         Закон України «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень»!

Нещодавно прийнято Парламентом та підписано Президентом Закон України «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень» (№ 1507-VI ). Вводиться в дію з 1 січня 2010 року.

 

У кримінальному праві, існування принципу «необоротність покарання» стоїть на одному рівні з «не покаранням не винного». Саме прийняття цього Закону еволюційно продовжує впровадження принципу «необоротність покарання» у кримінальному праві. Змінилося суспільство, змінилися цивільно-господарські відносини, багато чого змінилося, але існування інституту покарання відносно юридичної особи у нашій країні не існувало. Між тим, практикуючим юристам вже давно було зрозуміло, що відповідальність повинна поширюватися не тільки на посадову особу підприємства, а також безпосередньо на саме підприємство, яке є допоміжним інструментом у злочині та отримує певні переваги. Не може бути інших думок, прийняття цього Закону – це спроба ведення  до українського правового поля інституту кримінальної відповідальності юридичних осіб.

 

Я оцінюю коментований Закон як позитивний. Він безумовно надасть нам ще більше роботи.

 

Переваги та недоліки покаже практика. Нажаль, у нашій країні у багатьох випадках ефективне застосування закону неможливе без практики. Буде багато помилок з боку судів, прокурорів поки Верховний Суд не надасть роз’яснення.

 

Але, на мій погляд, негативне вже є. У статті 11 «Підсудність справ стосовно юридичних осіб», передбачено, що справи стосовно юридичних осіб розглядаються місцевими загальними судами. Безумовно це є негативне явище. Загальні суди не є спеціальними судами, тому справи, у яких розглядаються господарські відносини, повинні слухатися у господарських судах. Я чекаю на велику кількість судових помилок. Ще одним негативним явищем є неможливість касації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]