Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2023 14:11

Цифрові іновації: Розвиток соціальної сфери у 2023 році

Заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації

Огляд результатів цифрової трансформації у соцсфері за перше півріччя

За перше півріччя 2023 року цифрові процеси стали одним з ключових інструментів для ефективного адміністрування допомоги, нарахування соціальних виплат та забезпечення швидкого реагування на потреби громадян.   

Соціальний захист незахищених верств населення, кількісний показник яких зростає з кожним ракетним ударом по об’єктах цивільної інфраструктури,  призначення державних допомог тим, хто постраждав від воєнних дій, швидке адресне надання соціальних послуг – всі ці процеси із потрібних перетворюються в життєво необхідні.  

Повномасштабне військове вторгнення росії в Україну змінило хід життя кожного з нас. Попри це, наша держава продовжує покращувати систему соціальної підтримки, яка  фактично слугує тилом для кожного українця. Аби зміцнити соціальну підтримку, команда Мінсоцполітики продовжує розбудову єдиного надійного фундаменту для цифровізації соціальної сфери.  І коли ми  говоримо про цифровізацію соціальної сфери, мається на увазі створення стійкої, централізованої бек-офісної інфраструктури, що  забезпечує швидкий обмін міжвідомчими даними. 

Основою для цифрової трансформації соціальної підтримки в Україні стала Єдина інформаційна система соціальної сфери (скорочено – ЄІССС). Наразі вона об’єднує 40 реєстрів і 16 підсистем. Розбудовуючи цю систему, ми реалізуємо більше сучасних та зручних соціальних послуг, що стають доступними у декілька кліків на порталі і в застосунку Дія.

Зокрема, ЄІССС допомагає долати ті виклики, з якими стикається Україна під час війни. Вона докорінно  змінює шлях взаємодії держави і громадянина. Саме завдяки ЄІССС паперові процедури перетворюються на ефективні цифрові та зручні онлайн-сервіси для громадян.  

Найгострішим питанням сьогодення залишається допомога внутрішньо переміщеним особам, які внаслідок вторгнення російської федерації були вимушені залишити свої домівки.

Станом на 24.07.2023 року зареєстровано 4 904 116 осіб, яким було виплачено з початку 2023 року - 43,8  млрд грн​​ державної допомоги.

Запровадження та розвиток централізованого призначення, нарахування та виплати допомоги для ВПО в ЄІССС дозволило забезпечити:

- зручне та швидке отримання послуги, у тому числі завдяки автоматичній верифікації особи;

- збереження всіх персональних даних на центральному рівні, що зробило неможливим втрату або несанкціоноване використання цих даних, зокрема, на місцевому рівні у випадку бойових дій чи окупації території;

- paperless – створення та передання електронних справ замість паперових, автоматичне фіксування в ЄІССС всіх змін даних, внесених співробітниками органів соцзахисту на місцях;

- легкий перехід на обслуговування від одного до іншого органу соцзахисту в разі зміни місця фактичного перебування ВПО. 

Цифровізація цього пакету послуг не зупиняється ні на мить – це дозволяє нам реалізовувати спільний проєкт Мінсоцполітики та Мінцифри щодо отримання ВПО соцпослуг онлайн в Дії, без залучення держслужбовців та необхідності відвідування органів соцзахисту при кожному переїзді на нове місце, збирання довідок та застосування іншої бюрократії. Тепер через Дію можливо: 

- оформити статус ВПО та виплат;

- змінити місце проживання, якщо особа переїхала до іншого міста України;

- скасувати статус ВПО, якщо особа повернулась на місце постійного проживання. 

 Наразі вже понад 1,5 мільйона людей скористались цим сервісом. 

Ще одним дієвим та зручним елементом цифровізації є запровадження використання в органах соцзахисту шерінгу документів у Дії замість паперових при зверненні за допомогою для ВПО.  

Говорячи про покинуті домівки, на жаль, не можна не згадати підрив російською федерацією Каховської ГЕС. Технічна можливість сервісів ЄІССС дозволила нам швидко реалізувати грошову допомогу постраждалим. Важливо, що навіть втрата оригіналу паспорта або інших документів, які підтверджують особу, не є перепоною для отримання допомоги, адже органи соцзахисту використовують відомості про особу, наявні в Єдиному державному демографічному реєстрі та інших державних інформаційних ресурсах.  

Цифровізація в ЄІССС соціальних допомог, що була розпочата торік, позитивним чином вплинула на підвищення прозорості системи виплат, зокрема було впроваджено виплату 6 найбільш затребуваних серед населення соціальних допомог у Рівненській та Житомирській областях, а саме: допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування; на дітей, хворих на тяжкі захворювання, яким не встановлено інвалідність; при усиновленні дитини;  малозабезпеченим сім’ям;  на дітей одиноким матерям;  особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю. Цифри говорять самі за себе - реалізованими через ЄІССС соціальними допомогами вже охоплено 1 391 284 осіб, що становить 53% від усіх отримувачів державних соціальних допомог в країні.

Триває бета-тест спільного з Мінцифрою проєкту – оформлення на порталі Дія чотирьох соціальних допомог: при усиновленні, на дітей із тяжкими захворюваннями, особам з інвалідністю з дитинства та на дітей одиноким матерям. Зараз ці соціальні допомоги отримує понад 600 тис. людей, тож їх доступність через Дію значно спростить цей процес. 

Також через Дію вже реалізовано цикл послуг із всиновлення, починаючи з онлайн-консультації. Консультація покликана допомогти потенційному кандидату оцінити свою готовність до усиновлення дитини, зрозуміти деталі процедури та обрати форму сімейного виховання. Також громадяни можуть зареєструватись в кандидати з усиновлення. Подача заявки займає 30 хвилин. Аналогічні заявки можна оформити щодо опіки, піклування, прийомних батьків. Понад 1000 громадян уже скористалися цими сервісами онлайн. 


Продовжуючи тему дітей, варто висвітлити ще один цифровий проєкт Мінсоцполітики – е-Оздоровлення. Це про монетизацію дитячого оздоровлення за принципом «гроші ходять за дитиною», в рамках якого цільові кошти на придбання путівок отримають батьки дітей із малозабезпечених, багатодітних сімей, а також батьки, які мають дітей з інвалідністю.  

Сучасне цифрове рішення прийшло на заміну непрозорому розподілу путівок. Відтепер держава напряму виплачуватиме батькам кошти на оздоровлення дітей, які потребують підтримки, перебувають у зоні активних бойових дій або на кордоні з російською федерацією, а батьки, спільно з дитиною, зможуть самостійно обрати будь-який заклад в карпатському регіоні, який відповідає умовам безпеки та критеріям оздоровлення, і оздоровити дитину в той проміжок часу, який буде для них комфортним. Зі старту проєкту 1 641 дитина отримала кошти на відпочинок. 

Ще одним позитивним кроком цифровізації є початок функціонування в складі ЄІССС Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг,  який об’єднує державних і приватних надавачів на одній платформі. Для надавачів соціальних послуг Реєстр є підґрунтям для прозорого ринку та здорової конкуренції. А для громадян —  це змога в режимі онлайн за допомогою дашборду  знайти необхідні соціальні послуги у своєму регіоні.  

Водночас Мінсоцполітики працює над створенням в ЄІССС електронних кабінетів надавачів соціальних послуг, що забезпечить можливість відстежувати інформацію в режимі реального часу. 

Важливою для певних категорій громадян, стала цифровізація процесу надання органами соцзахисту та ЦНАПами, згенерованої з Реєстру пільговиків, відповідної довідки для отримання пільг, які надаються з урахуванням доходу. Потенційна кількість осіб, які мають право на отримання такої довідки, становить близько трьох мільйонів осіб. 

Реалізація цифрових проєктів була б неможливою без обмінів з іншими державними реєстрами та базами даних, що дозволило Мінсоцполітики отримувати або перевіряти правильність відомостей про тих чи інших отримувачів соціальної підтримки, а громадянам не витрачати час на збирання різноманітних довідок про себе, свої доходи, майно тощо.   

У першому півріччі 2023 року реалізовано такі обміни з базами даних:

- державної податкової та міграційної служб відносно автоматичної верифікації фізичних осіб як ВПО;

- ПриватБанку та Дія щодо автоматичного виявлення сімей, які мають право на отримання державної допомоги за програмою е-Оздоровленню та направлення ним повідомлення засобами Дія чи у мобільному застосунку «Приват24»;

- Мінфіну щодо проведення превентивної та поточної верифікацій для коректного нарахування соціальних допомог, у тому числі  житлових субсидій;

- Міністерства охорони здоров’я щодо отримання інформації про підприємства, що забезпечують технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю та інших осіб відповідно до закону;

- Державною судовою адміністрацією щодо отримання відомостей з судових рішень, що набрали законної сили, про актуальні соціальні статуси отримувачів соціальної підтримки – визнання особи недієздатною, встановлення опікунства чи усиновлення дитини, визнання особи безвісно відсутньою тощо.     

Не обійшлось і без нових досягнень. Гуманітарна платформа єДопомога, завдяки якій  міжнародні організації та приватні благодійники з будь-якої країни світу мають можливість надавати пряму фінансову та гуманітарну допомогу українцям, що постраждали від війни, продовжувала отримувати нагороди. 

До отриманих у 2022 GoGlobalAwards у номінації «Найкраща технологічна інновація року»,  Resilience Award від Mastercard, додались PaySpace Magazine Awards 2022 в номінаціях «Кращий FinTech-стартап» (1 місце) та «TechFin-проєкт (3 місце),   Ukrainian Fintech Awards в номінації «FinTech new product of the year» та FinAwards-2023 в номінації «Надійна цифрова платформа допомоги українцям». 

Це не дивує, адже завдяки платформі єДопомога, наприклад, тільки 438 682 заяв осіб з інвалідністю були передані міжнародним благодійним організаціям для здійснення виплат. І це лише один із прикладів результативності роботи платформи. 

Державне підприємство "ІОЦ Мінсоцполітики України" вперше опинилось в Каталозі фінтех-компаній України завдяки розвитку і модернізації цього головного ІТ-підприємства соціальної сфери з 40 річною історією.

В липні у партнерстві з Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП) та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) ми організовували Digital Social Forum на якому презентували хід реалізації стратегії цифрової трансформації соціальної сфери за підтримки ВПП, TAPAS, EGAP, ЮНІСЕФ, Всесвітнього банку. 

Цей захід поєднав всіх учасників навколо ідеї створення цифрових рішень для того, щоб наша країна була комфортна для виховання дітей, створення родин, активного довголіття, економічної самостійності, незалежно від будь-яких обставин і будь-яких обмежень функціонування.

Впевнений, що побудова ефективних інструментів для взаємодії держави та громадянина для максимальної доступності соціальної підтримки, є не тільки викликом, а і почесним завданням, реалізацією якого можна буде пишатись кожній людині і організації, дотичній до цих змін. 


Мінсоц продовжує активно реалізовувати цифрову трансформацією соціальної підтримки, в центрі якої перебуває людина. Нам важливо, аби кожен українець, який цього потребує, отримав онлайн-доступ до якісних соціальних послуг і виплат.

Маємо амбітні цілі – запуск нового сайту Мінсоцполітики, системи дистанційного інформування, системи кейс-менеджменту, нових систем для розв'язання проблем осіб з інвалідністю, банку даних про дітей сиріт.
Ми впевнені, що ці зусилля приведуть до позитивних змін і покращення умов для всіх громадян нашої країни. І ця впевненість підкріплюється досвідом та підтримкою міжнародних партнерів. 

Продовжуємо роботу над реалізацією затвердженого Урядом плану заходів на 2023 рік по реалізації Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]