Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.11.2022 12:30

Зміна територіальної підсудності судів під час війни в Україні

Адвокат

За період війни в Україні змінено та відновлено територіальну підсудність у великій кількості судів. Як це відбувається, на що впливає та де шукати актуальну інформацію - про це в статті.

Після початку АТО в Україні Верховна Рада прийняла Закон від 12.08.2014 № 1632-VII, що набрав чинності 20.08.2014 року, яким надала повноваження змінювати територіальну підсудність судових справ в районі проведення АТО головам Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, а з 15.12.2017 року – Голові Верховного Суду.

У подальшому Законом № 2112-IX від 03.03.2022 року, який набрав чинності 07.03.2022 року, Верховна Рада виклала в новій редакції ч. 7 ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», врегулювавши порядок визначення територіальної підсудності судових справ під час воєнного стану.

Так, відповідно до вказаної норми у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин, зокрема під час воєнного стану, у зв’язку з військовими діями тощо територіальна підсудність судових справ у такому суді може змінюватись за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду.

Територіальна підсудність судових справ змінюється на суд, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду.

Враховуючи, що наразі робота Вищої ради правосуддя заблокована, вказані повноваження виконує Голова Верховного Суду, яким з моменту початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну вже видано велику кількість розпоряджень про зміну територіальної підсудності судових справ, а також про відновлення територіальної підсудності в судах, які можуть здійснювати правосуддя у зв’язку з деокупацією територій, на яких вони розташовані.

Відслідкувати всі видані розпорядження щодо зміни/відновлення підсудності, як за час проведення АТО так і після введення в Україні воєнного стану, а також дізнатися про суди, яким змінено чи відновлено територіальну підсудність судових справ можна на сайті Верховного Суду, де картографічно та у формі зведених таблиць наведена вказана інформація.

Крім того, частиною 9 ст. 615 КПК України (в редакції Закону України від 14.04.2022 року № 2201-IX), яка регулює особливий режим кримінального провадження в умовах воєнного стану, було визначено, що під час дії воєнного стану кримінальні провадження скеровуються та розглядаються судами, в межах територіальної юрисдикції яких закінчено досудове розслідування (для прикладу, за місцем затвердження обвинувального акту), а в разі неможливості з об`єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя - найбільш територіально наближеним до нього судом, що може здійснювати правосуддя, або іншим судом, визначеним у порядку, передбаченому законодавством.

Однак, 25.08.2022 року набрав чинності Закон України № 2462-IX «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану» від 27.07.2022 року, відповідно до якого, зокрема, внесено зміни до ч. 9 ст. 615 КПК України та визначено, що під час дії воєнного стану кримінальні провадження скеровуються та розглядаються судами, у межах територіальної юрисдикції яких вчинено кримінальне правопорушення, а в разі неможливості з об`єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя - судом, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що закінчив досудове розслідування, або іншим судом, визначеним у порядку, передбаченому законодавством.

Також, за загальним правилом, встановленим в абз. 6 ч. 1 ст. 34 КПК України (що діяло в тому числі і до запровадження воєнного стану в Україні) до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя.

Питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного апеляційного суду вирішує цей апеляційний суд, а в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням відповідного суду або за клопотанням сторін чи потерпілого.

Розпорядження про зміну територіальної підсудності у зв’язку з воєнним станом є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Відповідно до рекомендацій судам першої та апеляційної інстанції на випадок захоплення населеного пункту та/або суду чи безпосередньої загрози його захоплення, що затверджені, розпорядженням Голови Верховного Суду від 13.03.2022 р. № 6/0/9-22 судам рекомендується за умови відповідної можливості здійснити вивезення судових справ, насамперед тих, що перебувають у провадженні суддів, або хоча б здійснити вивезення найбільш важливих (резонансних) справ: матеріалів кримінальних проваджень, у яких особа тримається під вартою; проваджень щодо неповнолітніх; проваджень щодо особливо тяжких злочинів; інших справ, розгляд яких може мати істотне значення для прав учасників процесу. Якщо такої можливості немає, рекомендується забезпечити зберігання таких справ у сейфах в приміщенні суду.

У судах, розташованих у безпосередній близькості до районів ведення воєнних дій, керівникам апаратів рекомендується готуватись до вивезення судових справ, а після їх вивезення передати до суду, якому визначено підсудність замість суду, діяльність якого припинено. Якщо це неможливо – здійснити передачу справ до іншого суду на території, що перебуває під контролем органів влади України, або до територіального управління Державної судової адміністрації України. Такому суду чи територіальному управлінню Державної судової адміністрації України за першої можливості треба забезпечити передачу справ і матеріалів до відповідного визначеного суду.

Суд, якому визначено територіальну підсудність справ суду, діяльність якого припинено, має забезпечити прийняття, збереження таких матеріалів і подальший їх розгляд.

При цьому, слід зазначити, що подальший розгляд судової справи таким судом починається з початку. А у випадку втрати судової справи, розгляд якої не закінчено ухваленням судового рішення, учасникам такої справи необхідно подавати всі документи заново.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]