Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Сьогодні 8 жовтня – День юриста. Хто, як не юристи краще знають юридичну внутрішню кухню? Тому, в честь професійного свята, поділюсь декількома порадами, щодо того, як обирати собі юриста.

Купівля-продаж послуг – досить складний процес, як для їх продавця так і для покупця, адже, як відомо, послугу не можна «помацати», вона споживається у момент її надання.

Отже, щоб споживачу послуги зрозуміти чи подобається вона йому чи ні, потрібно «стрибнути у невідоме», довірившись надавачу послуги. І не так страшно, коли чек за послугу невисокий. Наприклад, масаж – не сподобалось – наступного разу можна піти до іншого масажиста, не велика втрата.

Але ж коли чек за послугу значний – тоді і ризики зростають. Наприклад, послуги юриста (адвоката) коштують недешево, особливо, якщо мова йде про судові проекти, які ще й досить розтягнуті в часі. Так, як з масажем, не вийде, адже до виникнення ясності стосовно якості послуг, можна витратити велику кількість коштів і допуститися помилок у суді, що можуть мати дуже болючі наслідки і які складно буде виправити.

Тож, чим керуватися при виборі юридичного радника, щоб підвищити шанси тривалої та ефективної співпраці з ним?

Рейтинги, нагороди, визнання

Вказані інструменти існують саме з метою спрощення вибору юристів та юридичних компаній. Потрібна допомога юриста чи компанії юристів у певній галузі – відкрили рейтинг і обрали.

Але чи дійсно місце в рейтингу чи певна нагорода свідчать про високу якість послуг? Наприклад, існують думки, що різного роду визнання та нагороди в Україні купуються і не відповідають дійсному рівню їх володільця. Як на мене, це дещо перебільшено, хоча певна фінансова складова у цьому питанні є, однак полягає вона не в придбанні того чи іншого титулу, а в можливості бути фінансовим партером і приймати участь у певних заходах, що проводяться організаторами рейтингів та нагород.

Разом з тим, існують і інші складові, які впливають на місце в рейтингу, в тому числі і відгуки клієнтів. Тому нехтувати рейтингами точно не потрібно, однак і вважати їх ключовими у виборі юридичного партнера я би не радив, адже деякі юридичні компанії або адвокати взагалі свідомо не беруть участі у відповідних рейтингах, не надаючи туди необхідну інформацію і відповідно їх не рейтингують.

Для прикладу можна навести ситуацію, коли досить відома на юридичному ринку компанія, яка з року в рік займала вищі місця в одному з провідних юридичних рейтингів, публічно відмовилась брати в ньому участь, опублікувавши відповідну заяву. Це свого часу викликало досить жваве обговорення у юридичній спільноті.

Спеціалізація

Спеціалізація є досить важливим фактором у виборі юристів. Очевидно, що не потрібно звертатись до юриста чи компанії, яка спеціалізується, наприклад, у податковому праві за послугами у сімейному праві і навпаки. Так само юрист (адвокат), який здебільшого займається консалтингом в певній галузі не зможе так зорієнтуватись в суді, як адвокат, який здебільшого займається судовим представництвом чи захистом у кримінальних провадженнях. Тому спеціалізація юриста має бути одним з критеріїв відбору для відповідного проекту.

Зі своєї практики згадую випадок, коли юрист однієї юридичної компанії, що не спеціалузавалась на судовому представництві і взялася представляти одного з учасників судового процесу на стадії апеляційного провадження, заплутався у судовому засіданні, хто є апелянтом, хто позивачем, а хто відповідачем. Виглядало це, м’яко кажучи, не дуже професійно. 

Публікації та публічні виступи

Шляхом публікацій у ЗМІ, а також за допомогою публічних виступів юристи демонструють свою експертність у тих чи інших питаннях. Далеко не кожен юрист, який має недоліки у певних знаннях наважиться публічно коментувати юридичні події або розміщувати у ЗМІ свою аналітику законодавства. Отже, це гарний спосіб ознайомитися з публічною діяльністю юриста та в певній мірі отримати уявлення про його професійний рівень.

Наприклад, у деяких резонансних справах адвокату необхідно вміти через ЗМІ належним чином, простими словами, донести необхідну інформацію по справі до громадськості. Невміння адвоката комунікувати зі ЗМІ може мати негативні наслідки та в деяких випадках навіть вплинути на результати розгляду справи судом.

Індивідуально-практикуючий юрист чи компанія?

У цьому питанні все залежить від масштабів проекту з яким має намір звернутися замовник. Якщо проект не дуже великий і не дуже комплексний – його може реалізувати індивідуально-практикуючий юрист (адвокат). При цьому замовник зекономить на таких послугах, оскільки у їх вартість не будуть включені витрати на дорогий офіс, штат працівників і рекламу, які у великих компаній є досить значними. Поряд з цим такий індивідуально-практикуючий юрист може бути виходцем з великої провідної компанії і надаватиме послуги не менш якісно.

Якщо ж проект великий і комплексний – краще звертатись до юридичної компанії, яка має у своєму складі штат юристів різних спеціалізацій, що підвищить вірогідність отримання послуг вчасно та на високому рівні.

Рекомендації від знайомих

І наостанок найсуттєвіший критерій, по якому раджу обирати юриста чи юридичну компанію. Якщо хтось з ваших знайомих вже отримував аналогічні послуги у відповідного юриста чи юридичної компанії і залишився задоволений, то це одна з найкращих ознак, що і вам послуги будуть надані на високому рівні.

Якось до мене звернулась людина, якій мене порадив клієнт, котрому я допоміг виграти справу в суді. З цією людиною ми не зійшлися в ціні і він по рекламі в інтернеті знайшов іншого юриста. Через деякий час ця людина зателефонувала мені повторно і погодилась працювати зі мною на попередньо озвучених умовах... Це не означає, що по рекламі в інтернеті не можна знайти професійного юриста. Авжеж можна! Але пошук по рекомендаціям – значно збільшить шанси та пришвидшить позитивні результати пошуку.

Отже бажано спершу зібрати рекомендації від знайомих, проаналізувати їх по вищенаведеним критеріям і врешті обрати максимально підходящого юридичного радника.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]