Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2018 15:19

Штраф за булінг. Верховна Рада в першому читанні прийняла важливий законопроект

Адвокат

02.10.2018 року Верховна Рада України у першому читанні прийняла законопроект № 8584 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу»

Проблема булінгу (цькування) останнім часом набирає все більше обертів в Україні. Особливо вказана проблема розповсюджена у школах серед учнів. У 2018 році ми були свідками багатьох гучних випадків булінгу серед учнів, які висвітлювались у ЗМІ та активно обговорювались у соціальних мережах. 

02.10.2018 року Верховна Рада України у першому читанні прийняла законопроект № 8584 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу». 

У пояснювальній записці до законопроекту, авторами зазначається, що «за інформацією Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), із булінгом у колі однолітків в Україні стикалися близько 67% дітей. Причому, найбільш вразливими до булінгу є сором'язливі, зі зразковою поведінкою діти, а також діти, які, в силу різних життєвих обставин, «замкнуті в собі», закриті для спілкування. 

Найчастіше діти піддаються цькуванню з боку однолітків за свій зовнішній вигляд, переконання, поведінку, пов’язану з особливостями виховання, а також через різні життєві обставини (неблагополуччя у родині, виховання дитини без батька (матері), тощо). 

В той же час, за даними останніх опитувань, майже чверть українських школярів вважають себе жертвами булінгу, а близько 40% із тих дітей, хто зіткнулися з випадками булінгу, ніколи не розповідають про це своїм батькам При цьому, 44% із тих, хто спостерігав, як знущаються над їхніми однолітками, не реагували на такі факти через острах піддатися аналогічному знущанню. 

Булінг надзвичайно негативно відображається на психічному здоров’ї дитини, залишаючи психологічні травми на все життя, що в подальшому може мати наслідком неспроможність батьків, які в дитинстві зазнали булінгу, будувати повноцінні відносини з іншими людьми, виховувати власних дітей, а також навчити їх протидіяти булінгу. 

Слід зазначити, що часто булінгу з боку підлітків у закладах освіти піддаються не лише діти, а й дорослі – викладачі, технічні працівники та інший персонал.

Таким чином, існує гостра потреба визначити на законодавчому рівні заходи протидії такому явищу, як булінг, встановити відповідальність за булінг, а також забезпечити право здобувачів освіти на безпечне освітнє середовище». 

З зазначеним у пояснювальній записці до законопроекту складно не погодитись, тому вважаю, що такий законопроект має бути прийнятий в цілому. 

У законопроекті пропонується законодавчо визначити поняття «булінг» - як моральне, або фізичне насильство, агресія, у будь-якій формі, або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого ставлення. 

Крім того, пропонується встановити адміністративну відповідальність за булінг у вигляді штрафу в розмірі від 340 грн. до 850 грн., а за повторний випадок булінгу протягом року, або булінг щодо неповнолітнього або вчинений з особливою жорстокістю – від 1700 грн. до 3400 грн. За булінг вчинений малолітніми, або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, передбачається накладення штрафу на батьків таких осіб у розмірі від 340 грн. до 850 грн. А приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим працівником, керівником, або засновником закладу освіти - тягне за собою накладення штрафу від 850 грн. до 1700 грн.

Також вказаним законопроектом покладено ряд обов’язків на заклади освіти, що спрямовані на запобігання та протидію булінгу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]