Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2024 16:30

В мене є ідея, хочу її запатентувати, що далі?

Партнерка, керівниця практики управління інноваціями в патентно-юридичній компанії IPSTYLE

Як перетворити свою геніальну ідею на реальний винахід та отримати монополію на нього

Ви, певно, знаєте, що успіх належить людям з ідеями, але наявність ідеї не означає, що вона автоматично має право на патент. І якщо ви мрієте про успіх і прибуток, вам доведеться засукати рукави та перетворити свою геніальну ідею на винахід, а потім вже розпоряджатися, дозволяти чи забороняти іншим виробляти, продавати або використовувати ваш продукт, метод чи пристрій. Ось ті кроки, що необхідні для збільшення ваших шансів на успіх:
З'ясуйте чи ваш об’єкт може бути запатентованим
Те, що ви не бачите свій винахід на ринку, не означає, що його не винайшов хтось до вас або паралельно з вами. Аби з'ясувати це, потрібно провести початковий патентний пошук. Для цього можна використовувати патентні бази даних. Наприклад, базу Бюро патентів і торгових марок США (USPTO) або Google Patents для пошуку існуючих патентів та опублікованих заявок. Крім того, запитайте себе, чи є ваш об'єкт є неочевидним і корисним, чи можливо його реалізувати, використовуючи сучасні технології, оскільки це – також критерії патентоздатності.
Максимально записуйте всі дії про те, як ви прийшли до винаходу
Після того, як визначите, що ваш винахід має право на отримання патенту, наступним кроком буде розробка технічного шляху для створення об'єкту вашого винаходу. І тут потрібно якомога детальніше задокументувати свою розробку, бо ця документація допоможе довести всім, що ви були першим, хто винайшов. Зберігайте датований запис усього, починаючи від листування з підрядниками і до створених креслень, схем і моделей прототипів.
Розробка та прототипування вашої ідеї
Створення прототипу може допомогти вам вдосконалити свій винахід і переконатися, що він дійсно працює. Це важливо, якщо ваш об'єкт стосується фізичного винаходу, наприклад, машини чи пристрою. Досвід підказує, що на цьому етапі не потрібно вкладати великі суми грошей. Як варіант, можна створити 3D моделі, щоб “зафіксувати” необхідну функціональність і отримати матеріал для презентації потенційних можливостей інвесторам. І в своїх презентаціях не полінуйтеся описати перспективи впровадження винаходу та проблеми, які він вирішує.
Патентування винаходу 
Почніть процес захисту та подайте заявку на патент. Патентна заявка – це документи, в яких детально описано ваш винахід, зокрема його призначення, принципи роботи та відмінності від існуючих розробок. Імовірно, вам доведеться працювати з патентним повіреним, який допоможе підготувати таку заявку і подати її до відповідного національного органу. Для українських заявників, перша заявка має бути подана в Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (УкрНОІВІ).
Якщо не плануєте обмежуватися Україною та маєте партнера, який буде масово виготовляти ваші об'єкти, або є комерційна мережа, яка буде розповсюджувати їх на інших територіях, то необхідно отримати патент, тобто захист, і на інших географічних територіях.

Це можливо зробити двома шляхами. Шлях перший – 
подача заявок в інші патентні відомства за Паризькою конвенцією, що можливо здійснити тільки протягом 12 місяців від дати подання першої (національної) заявки. Такий шлях вигідний у випадку, коли планується отримання патенту на території 2-3 країн.
Другий шлях – подача міжнародної заявки за процедурою PCT (Patent Cooperation Treaty). Такий шлях продовжує час на вдосконалення вашої технології, експортної стратегії та, можливо, залучення коштів, оскільки у вас є ще 18 додаткових місяців, щоб вибрати, в яких країнах бажаєте отримати свій патент(и).
Підготуйтеся до розгляду патентної заявки
Після того, як подасте патентну заявку, починається процес її розгляду, Він включає проведення експертиз. І саме на цьому етапі державна установа розглядає вашу заявку та схвалює (видає рішення, що заявлений винахід відповідає умовам патентоздатності) або відхиляє її. Під час цього етапу вам може буде необхідно відповідати на запити щодо додаткової інформації або вносити зміни у свою заявку. 
Що краще – мати геніальну ідею чи запатентований винахід?
Давайте детальніше розглянемо переваги отримання патенту... По-перше, маєте патент – маєте правовий захист вашого винаходу. Це означає, що ніхто інший не може створювати, використовувати чи продавати ваш винахід без вашого дозволу. Це може бути величезною перевагою, особливо якщо ваш об'єкт патентування є тим, на якому ви зможете отримати прибуток. І не забувайте, що до потенційно прибуткового винаходу з'являється безліч підробок, а для боротьби з такими порушниками ваш патент це – ваш аргумент і гарантія.  
По-друге, наявність патенту також може допомогти вам залучити інвесторів або забезпечити фінансування вашого проєкту, оскільки отриманий патент свідчить про унікальність і цінність вашого винаходу.
Не забуваймо, що патент захищає вас лише в країні, де його видано, і надає вам захист лише протягом обмеженого періоду часу, зазвичай 20 років із дати подання. Після цього кожен може використовувати ваш винахід без вашого дозволу.
Отже, сам факт того, що саме у вас народилась ідея, не захищає від широкого і неконтрольованого клонування конкурентами. Тільки патент є гарантією ексклюзивності винайденого та розробленого технічного рішення, і потрібен для здобуття позицій на ринку, легального обмеження конкуренції, впровадження інноваційних рішень та їх комерціалізації.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]