Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.06.2010 12:34

Реформи і альтернативна енергетика

Засновник групи компаній "Укртепло"

Останнім часом лише лінивий не говорить про реформи. «Якщо в Україні не буде реформ, у нас будуть колосальні проблеми», - каже С. Тігіпко. «Президент переконаний, що реалізація реформ є кроком до євроінтеграції України», - повідомляє сайт В. Януковича. З’я

Останнім часом лише лінивий не говорить про реформи. «Якщо в Україні не буде реформ, у нас будуть колосальні проблеми», - каже С. Тігіпко. «Президент переконаний, що реалізація реформ є кроком до євроінтеграції України», - повідомляє сайт В. Януковича. Зявився навіть документ під назвою «Програма економічних реформ в Україні на 2010-2014 рр.».

Хочеться помилятися, але поки те, що відбувається – більше нагадує бажання сподобатися виборцям. Ось один приклад: витрати умовного палива на одиницю ВВП в Україні в два-чотири рази вище, ніж в більшості розвинутих країн. Якщо в Україні витрачається 530 грамів умовного палива в перерахунку на один долар ВВП, то в країнах Західної Європи – 120-270 грамів. І хоча «Програма економічних реформ в Україні на 2010-2014 рр.» ставить завдання підвищення питомої енергоефективності економіки України не менш, ніж на 20% до кінця 2014 року, конкретні механізми, як це буде досягнуто – в документі відсутні.

Взагалі, як це не дивно, словосполучення «альтернативна енергетика» в програмі реформ відсутнє. Європа і весь цивілізований світ рухаються в напрямку збільшення частки альтернативної енергетики в загальному енергобалансі, а ми вважаємо за краще свої проблеми вирішувати за рахунок імпорту російського газу.

І ще. Сподіваюся, вже в 2010 р., як це обіцяно, буде відкоригована «Енергетична стратегія України на період до 2030 року». І в ній ми знайдемо відповіді на всі запитання. В тому числі, за рахунок чого буде досягатися зниження енергетичної залежності України від імпортних енергоносіїв. Можливо, там буде декілька речень про альтернативну енергетику, можливо, ми щось дізнаємося про розробки нових газових родовищ на території України. Одним словом, чекаємо.  

 

 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи