Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2024 15:38

Невидимі бар'єри жіночого лідерства

Дослідниця гендерної рівності та проєктна менеджерка

Роль жінок в економіці України зросла після вторгнення. Вони очолюють важливі організації, стикаються зі стереотипами та перешкодами, але доводять свої лідерські здібності.

Після початку повномасштабного вторгнення роль жінок в економіці та суспільстві значно зросла. Очолювані ними організації набули ключового значення в наданні гуманітарної допомоги, діяльності місцевих громад та військовому спротиві.

Оновлене дослідження «Портрет українських жінок-підприємиць» 2024 року показує, що жінки також більш рішуче йдуть у сфери, які традиційно вважалися чоловічими. Наприклад, зросла їхня кількість у будівельній сфері, агропромисловому комплексі та важкій промисловості — на сьогодні їхня частка оцінюється у 6% від загального бізнесу.

Для просування гендерної рівності вже сьогодні впроваджуються важливі ініціативи та рішення. Попри значний прогрес у цьому питанні, жінки продовжують стикатися з прихованими бар'єрами, що перешкоджають їхньому просуванню до керівних посад. У цьому блозі ми розглянемо основні неочевидні перешкоди жіночого лідерства та проаналізуємо їхній вплив.

1. Гендерні стереотипи й упередження

Гендерні стереотипи залишаються однією з головних перешкод для жінок на керівних посадах. Суспільство часто недооцінює їхні лідерські здібності, вважаючи їх менш здатними до керівництва порівняно з чоловіками.

Згідно з результатами досліджень «Портрет українських жінок-підприємиць», жінки все ще стикаються зі стереотипами, що бізнес — не жіноча справа, і будь-які їхні починання мають несерйозний та короткотривалий характер. Опитані респондентки розповідають про такі упередження, як «жінка — менш надійна партнерка», «молода та вродлива не може вести підприємницьку діяльність», «жінки більш слабкі опонентки й конкурентки». Хоча своєю діяльністю жінки доводять протилежне. Саме існування таких тверджень впливає на доступ до фінансових ресурсів, державну підтримку та побудову партнерських зв'язків.

Яскравим прикладом «не жіночого бізнесу» під керівництвом жінок є українська компанія Zalizo, що виробляє меблі й металеві конструкції. Крістіна та Наталія Ніколаєнко керують багатоцеховим підприємством і великою командою, 67% якої є чоловіки. Разом вони не тільки реалізували понад 20 великих проєктів, але й ставлять амбітні цілі з навчання та працевлаштування жінок.

«Стримувальні фактори для жінок у лідерстві містять гендерні стереотипи, які приписують чоловікам лідерські якості, а жінкам — підлеглі ролі», — пише Шеріл Сендберг у своїй книзі Lean In. Women, Work, and the Will to Lead.

2. Скляна стеля

Скляна стеля — це невидимий бар'єр, який обмежує жінок у досягненні найвищих рівнів корпоративної ієрархії, навіть коли вони мають усі необхідні навички та кваліфікацію. Цей бар'єр залишається попри чисельніі зусилля щодо просування гендерної рівності.

Долаючи перепони й обмеження, жінки не втомлюються доводити свою професійність. Серед сильних лідерок — Юлія Бадрітдіноваі. Почавши кар'єру в маркетинговому відділі McDonald’s, вона за 2 роки стала директоркою з маркетингу, а пізніше — генеральною директоркою в Україні, Чехії та Словаччині. З 2019 року входить до ради директорів Американської торговельної палати в Україні.

Інга Андреєва — генеральна директорка Mastercard в Україні та Молдові. За 5 років вона виросла з позиції старшої менеджерки з роботи з клієнтами до керівниці бізнесу в регіоні. Входить до правління Європейської бізнес-асоціації.

Ірина Волк — генеральна менеджерка Dell EMC в Україні. У 2010 році очолила департамент роботи з виробниками обладнання в «Microsoft Україна», за 4 роки стала директоркою з роботи з малим та середнім бізнесом, а з вересня 2018 року — генеральною менеджеркою Dell в Україні.

Завдання сучасності — відкрити можливості більшій кількості жінок проявити себе та стати важливою ланкою економічного зростання країни.

Згідно з дослідженням McKinsey & Company, у 2022 році вони займали лише 23% керівних посад у великих компаніях по всьому світу. Попри те, що жінки складають майже половину робочої сили, вони часто зіштовхуються з обмеженнями у просуванні на вищі позиції. Більшість залишається на середньому рівні управління, що обмежує їхній вплив на прийняття рішень.

«Скляна стеля — це метафора, що використовується для опису невидимих бар'єрів, які жінки зустрічають на шляху до найвищих позицій у бізнесі», — писала Лінда Лорел Карлі.

3. Брак менторства та спонсорства

Жінкам часто бракує менторів і спонсорів, які б могли допомогти їм у просуванні кар'єрними сходами. Ментори надають поради та підтримку, тоді як спонсори активно просувають кар'єру. Це необхідні способи допомогти жінкам знайти свій професійний шлях і розвинути навички та впевненість, необхідні для досягнення успіхів.

Серед корисних формальних менторських програм, які допомагають жінкам визначити кар'єрні цілі й розробити план їхнього досягнення, можуть бути:

  • Менторські програми від асоціації Women Leaders For Ukraine.
  • Освітньо-менторська програма для підприємиць і стартапів в агропродовольчому секторі EWA.
  • Менторські програми від Women in TECH.
  • Менторство від Enpact.

Підтримка та наставництво допомагають жінкам відчути впевненість у своїх лідерських якостях і покращити власні стратегії розвитку.

«Менторство та спонсорство — це ключові елементи для просування кар'єри. Жінки часто мають менше доступу до цих ресурсів, ніж чоловіки», — говорить Ермінія Ібарра у статті для Harvard Business Review.

4. Синдром самозванця

Синдром самозванця — це психологічний феномен, за якого люди не можуть визнати власні досягнення та бояться бути викритими як «шахраї». Це особливо поширено серед жінок-лідерок.

Головною причиною жіночої вразливості є відсутність або мінімальна кількість прикладів для наслідування, гендерні стереотипи й упередження в закладах освіти, де від жінок очікують традиційно менше, ніж від чоловіків.

Важливими запоруками подолання синдрому самозванця є допомога психолога та робота з коучами. Але для знищення фундаменту низької самооцінки необхідні поступові зміни в суспільстві й гендерний баланс.

«Багато жінок, навіть ті, які досягли значних успіхів, відчувають, що вони не заслуговують свого успіху та живуть у страху, що їх розкриють як шахраїв», — Полін Роуз, психотерапевт.

5. Робочо-життєвий баланс

Багато жінок відчувають тиск від потреби балансувати між кар'єрою й сімейним життям. Це може обмежувати їхні можливості для просування та впливати на здатність брати на себе керівні ролі.

Сучасні стереотипи все ще пепредбачають поділ обов'язків на традиційно чоловічі та жіночі. Це призводить до того, що жінка, яка має потенціал для ведення бізнесу й управління, не може дозволити собі делегувати побутові питання, щоб не відчути тиск суспільства. Надмірне навантаження стримує розвиток та збільшує стрес.

А втім, сучасні жінки успішно реалізуються, поєднуючи роль мами й підприємиці. Власниця бренду Ukrainian Kitchen Crafts, під ім'ям якого виробляються дерев'яний декор та екологічне приладдя для кухні, відвідує навчання й бере участь у виставках разом зі своїм сином. Залишаючись турботливою мамою, вона використовує всі можливості для розвитку свого бізнесу.

Щоб залучити жінок до суспільного життя й полегшити доступ до навчання, організатори воркшопів Women Biz Days запрошують няню на час проведення заходів. Це дозволяє мамам не вибирати між розвитком і материнством, а відвідувати навчання разом із дітьми.

«Балансування між роботою та сімейним життям часто є одним із найбільших викликів для жінок, що прагнуть до лідерських позицій», — говорить Енн-Марі Слотер у книзі «Незакінчена справа: жінки, чоловіки, робота, сім'я».

6. Розрив в оплаті праці

Розрив в оплаті праці залишається значним бар'єром для жінок у бізнесі. Вони часто отримують менше за ту саму роботу, що робить їх менш конкурентоспроможними й обмежує їхні можливості для кар'єрного зростання.

Згідно з дослідженням Світового економічного форуму, у 2023 році середній розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками складав 16,2%. Це означає, що жінки заробляють в середньому на 16,2% менше, ніж їхні колеги-чоловіки, за виконання однакової роботи. У деяких галузях, як-от технологіях та фінансах, цей розрив може бути ще більшим. Він обмежує фінансові можливості жінок і може впливати на їхні можливості для інвестицій у власний професійний розвиток.

У 2023 році Кабінет міністрів України схвалив національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030-го та затвердив операційний план заходів з її реалізації на 2023-2025 роки. Він передбачає подолання стереотипів і дискримінації на основі статі, вдосконалення законодавства про рівну оплату праці та створення зручних умов для поєднання сімейних і професійних обов'язків.

«Навіть у тих випадках, коли жінки мають рівні з чоловіками кваліфікації та досвід, вони все одно можуть отримувати меншу заробітну плату. Це негативно впливає на їхню мотивацію й можливості для кар'єрного зростання», — Шонда Раймс, американська сценаристка.

«Я маю два дипломи. Я маю таку саму кваліфікацію, як і будь-який чоловік. Але мені платять лише незначну частину того, що вони роблять. Чому? Тому що я жінка», — цитата героїні Кетрін Джонсон із фільму Hidden Figures, (2016), заснованого на реальних подіях 1960-х років.

Висновок

Важливо усвідомлювати ці приховані бар'єри та працювати над їхнім подоланням, щоб забезпечити справжню гендерну рівність у лідерстві.

Крім того, ініціативи на кшталт Women IN, реалізованої ГО «Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі», впроваджують числені навчальні семінари, програми підтримки підприємиць і можливості для розвитку. Серед них Women Podcast, настільна гра Women IN: Leadership and Business щодо жіночого лідерства, ролі жінок в економіці, науці та суспільстві включно з досягненнями жінок у непередбачуваних/кризових ситуаціях, Women Partnership Hackathon тощо.

Залишайтеся відкритими до змін, підтримуйте одне одного та пам'ятайте, що кожна жінка заслуговує на рівні можливості для досягнення успіху.

Матеріал створено в межах проєкту «Розширення можливостей жіночого підприємництва в Україні», що реалізується ГО «Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі» за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує український бізнес із метою підвищення конкурентоспроможності на внутрішньому й міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатися перевагами міжнародної торгівлі.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]