Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.09.2024 14:25

Entertainment в маркетингу: як розваги допомагають залучати та утримувати аудиторію

Co-founder та директорка з маркетингу біотехнологічної компанії BTU

Entertainment-маркетинг поєднує рекламу з розвагами, створюючи унікальний досвід для аудиторії, підвищуючи залученість, впізнаваність бренду та стимулюючи продажі.

У сучасному світі, де споживачі щодня стикаються з тисячами рекламних повідомлень, традиційні маркетингові підходи втрачають ефективність. “Оживити” комунікацію допоможе entertainment-маркетинг – стратегія, яка поєднує рекламу з розвагами та створює унікальний досвід для аудиторії. Це може бути що завгодно: від інтерактивних ігор та захопливих шоу до веселих конкурсів та незвичайних експериментів. Розповім, як цей підхід працює у бізнесі.

Сфера розваг і бізнес: де звʼязок?

Веселитись, креативити і водночас заробляти – звучить як мрія чи навіть утопія. Та насправді взаємозвʼязок і результати для бізнесу від розважальних активностей можна доволі чітко окреслити. Ось пʼять основних показників, на які можете вплинути за допомогою entertainment-маркетингу:

1. Збільшити залученість та привернути увагу аудиторії.

Уявіть собі типову агровиставку: ряди стендів, брошури, серйозні розмови про технології, хімікати, біопродукти та їх результативність. І раптом ви бачите яскравий стенд, де зібралось чимало людей. Натовп помітно більший, ніж навколо інших учасників виставки. Усі сміються, грають в якусь гру, жваво спілкуються. Природно, ви зацікавитесь. Саме так працює entertainment-маркетинг – він створює контраст, який неможливо ігнорувати, миттєво привертає увагу.

2. Створити позитивний емоційний зв'язок із брендом.

Емоції та враження – потужні стимули. Тож якщо вам вдасться викликати їх у відвідувачів заходу, ви гарантовано запамʼятаєтесь. Наприклад, на одній із міжнародних виставок ми організували колесо фортуни, фотозону, мікроскопи, шезлонги для відпочинку, капелюшки в подарунок. Це допомогло створити невимушену розслаблену атмосферу, продуктивно поспілкуватися про робоче, зібрати чимало нових перспективних контактів. Тож намагайтесь поєднати неформальну дружню обстановку із діловою розмовою. Так і зароджується емоційний зв'язок із брендом та спільні позитивні спогади. А разом із ними – взаємовигідні партнерства.

3. Підвищити впізнаваність бренду та продукту.

Потужна розважальна комунікація створює сильні асоціації з брендом. Майстер-класи, дегустації, тематичний оригінальний реквізит – це те, що люди запамʼятають і повʼязуватимуть із вашою компанією. Так, на одній із подій ми пригощали відвідувачів напоями у пробірках, імітуючи розробку біопрепаратів. Чимало людей підходили з цікавості, проводили більше часу біля нашого стенда та дізнавалися більше про нас і наші можливості.

4. Посилити лояльність до компанії.

Креативні ідеї та розважальні програми під час подій не лише привертають увагу, а й зміцнюють лояльність. Адже свідчать про певну турботу. Так, коли компанії витрачають ресурси на те, щоб зацікавити чи порадувати споживача, це підкуповує. Запамʼятайте: приємні спогади та позитивні емоції зміцнюють звʼязок клієнта з брендом, тож це дієвий хід у довгостроковій перспективі.

5. Стимулювати продажі.

Акції, конкурси, промокоди та «щасливі години» – будь-які активності в ігровій формі запалять азарт у відвідувачів і сприятимуть продажам.

Приклади маркетингових розваг, які працюють

Наведу більш наочні приклади активностей, які ви можете запровадити на найближчій бізнес-події:

  • Ігри та конкурси близькі до вашої сфери бізнесу. До прикладу, продумайте тематичний квест, де учасники проходитимуть різні етапи, пов'язані з вашою сферою чи продуктом. Переможці отримають приємні брендовані призи від вашої компанії, а ви – зацікавлених потенційних клієнтів.
  • Експерименти та демонстрація того, як працюють ваші продукти чи технології. Так ми встановлювали на стендах мікроскопи, а відвідувачі мали змогу на власні очі побачити "невидимих помічників" – мікроорганізми з наших препаратів.
  • Подарунки за контактні дані. Замість звичайних сувенірів підготуйте набори зі зразками вашої продукції. І обмінюйте їх на контактну інформацію. Результат — база потенційних клієнтів і позитивні емоції відвідувачів.

Як зробити entertainment ефективним інструментом маркетингу?

Все ж, креатив без конкретної мети рідко принесе вам бажаний та очікуваний результат. Тож ділюся рекомендаціями, як забезпечити ефективність розважального маркетингу:

1. Визначте цілі.

Перед кожним заходом проводьте "мозковий штурм" та визначайте не лише кількісні показники (як-от кількість зібраних контактів), але і якісні: який образ бренду ви хочете створити, яке повідомлення донести.

2. Обирайте розваги відповідно цільової аудиторії.

На освітніх заходах спрацює розважально-навчальна програма, а для молодіжної аудиторії працюватиме дещо інший формат, ніж, наприклад, для старшого кола відвідувачів. Тож перед тим, як давати волю фантазії, складіть збірний образ відвідувача події, щоб задовольнити його цікавість.

3. Використовуйте глобальні інфоприводи.

Наприклад, під час Чемпіонату Європи з футболу можна вдало інтегрувати футбольну тематику у ваші активності. А у Парижі цього року проводять Олімпіаду. Це теж може стати виграшною тематикою для бізнес-події. Обовʼязково відштовхуйтеся від контексту, країни та аудиторії події, щоб точно поцілити “в яблучко” із креативом.

Entertainment-маркетинг – потужний інструмент для залучення та утримання аудиторії. Він дозволяє створити унікальний досвід взаємодії з брендом, який запам'ятається надовго. Відвідуйте міжнародні заходи, спостерігайте за успішними кейсами та не бійтеся експериментувати. Адже саме нестандартний підхід допоможе вам виділитися серед конкурентів і завоювати серця споживачів.

Пам'ятайте: у світі, де всі напряму кричать "Купи мене!", перемагає той, хто вміє розважити та захопити. Тож нехай ваш маркетинг буде веселим і ефективним водночас!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи