Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.07.2014 17:47

Ратифікація угоди з ЄС: чому гальмує Уряд?

Журналіст, громадський діяч

Державним діячам вже варто нарешті зрозуміти ту велику ціну, яку заплатили українці за свій європейський вибір

3 липня Сенат Румунії ратифікував Угоду про асоціацію України з Європейським Союзом і Румунія стала першою країною, яка ратифікувала цей документ. Учора стало відомо, що Вільнюс також ратифікував цю Угоду, цим самим  Литва знову намагається усіма силами допомогти Україні вирватися з «кровавих лап» Росії.  Ця мала, але дружня нам країна вкотре доводить, що має активну проукраїнську позицію! Цікаво, чому процес  ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС затягують українські можновладці?

Спробуємо проаналізувати чому.

По-перше, 11 липня знову відбудуться тристоронні консультації за участі представників України, Росії та Європейського Союзу щодо підписання економічної частини Угоди про асоціацію Української держави з ЄС. Напевно президент Порошенко очікує на  результат цих перемовин і на позицію Москви, яка досі вважає, що асоціація між Україною та ЄС зашкодить російським економічним інтересам. Але, як показує практика, гратися з Росією не варто,  адже запровадження перемир’я на Сході вже продемонстрували  на що здатна та сторона і яких наслідків можна очікувати.

По-друге, в рамках імплементації положень Угоди передбачено впровадження в національне законодавство нових технічних регламентів.  На даний момент Уряд  не готовий до введення в дію відповідних актів європейського законодавства. Дивує те, що після майже трьох років, протягом яких намагалися підписати цю Угоду, Кабмін  ще досі до чогось не готовий і вигадує різні причини відтермінування.  Наскільки відомо, із 25 технічних регламентів введено в дію 22, інші  наберуть чинності у найближчі роки. Залишилось імплементувати  2 акти європейського законодавства (щодо вибухових речовин цивільного призначення, пакування та відходів), на основі яких мають бути розроблені закони України.

По-третє,  існує ще й  політичний аспект, який впливає на затягування ратифікації. Нинішній склад українського парламенту не готовий голосувати за ратифікацію, через те, що значна кількість депутатів мають антиєвропейську політичну спрямованість і у сесійній залі ВР може не вистачити голосів для  ратифікації Угоди про асоціацію. Хоча БЮТ і УДАР заявляють,  що у Верховній Раді набереться конституційна більшість голосів, необхідних для її ратифікації .

Сьогодні стало відомо, що Угода про асоціацію ще перебуває на узгодженні в профільних міністерствах  і  глава держави її ще не бачив, але заступник голови адміністрації президента запевнив, що як тільки угода потрапить в адміністрацію президента, глава держави не буде затягувати процес її передачі до Верховної Ради.

Будемо сподіватися що профільні міністерства не будуть затягувати процес  і більше не буде  причин затримувати ратифікацію Угоди. А народні депутати так як і декларують, без популізму і роздумів  складуть свій випускний екзамен і конституційною більшістю проголосують за європейський вибір України.

 Адже, ми усі пам’ятаємо, що масові протести в державі, втрата територіальної цілісності та загибель сотень українських патріотів почалися з блокування режимом Януковича підписання саме цієї Угоди. Але український  народ, який є єдиним джерелом влади в нашій державі, відчув свою значимість і фактично повернув країну на політичну карту світу і в європейську сім’ю. Державним діячам вже варто нарешті зрозуміти  ту велику ціну, яку заплатили українці за свій європейський вибір.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]