Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.05.2014 17:52

"Меморандуму миру і злагоди" - перший крок до "ширки"

Журналіст, громадський діяч

Це виглядає на такий собі «політичний хабар» - ви голосуєте за Конституцію, яка дає можливість зберегти владу не зважаючи на прізвище Президента України, в ми продовжуємо Вашу парламентську кар’єру на 2 роки, попри обіцянки на Майдані, бажання більшості на

Думки відносно « Меморандуму миру і злагоди », який Верховна Рада прийняла 20 травня -  різні,  але прочитавши  текст не можу погодитися, що  це - чисто символічний документ.  Як це буває в українському політикумі, досить скоро Меморандум забалакають і через деякий час ніхто навіть не згадає про його існування. Або об’єднає депутатів у бажанні зберегти діючий склад парламенту і стане базою для створення коаліції парламентських фракцій, яка необхідна, згідно Конституції, для формування Уряду. Тому, можна припустити, що правильніше документ, який був прийнятий у депутатами у вівторок  20 травня варто було б назвати: «Меморандуму миру і злагоди між депутатами Верховної Ради України».

В основу меморандуму був покладений текст, підготовлений народним депутатом від Партії регіонів Вадимом Новинським. «За» прийняття документу  віддали голоси  252 депутата, з яких - 64 регіонала, 59 депутатів від Батьківщини, 39 позафракційних, 30 депутатів від фракції УДАР, 33 депутати групи «Економічний розвиток», а також 27 депутатів групи «Суверенна Україна».  Такий розподіл голосів може означати розкол у всіх фракціях, крім КПУ і «Свободи», які не голосували за Меморандум.

За три дні відбудуться президентські вибори  і після оголошення результатів новий господар президентської булави прагнутиме заручитися підтримкою депутатського корпусу.  У Президента поки є козир у кишені – відсутність коаліції депутатських фракцій, що згідно Конституції дає можливість розпуску парламенту. А отже, і інструмент впливу на депутатський корпус.  Одначе, нового Президента може застати несподіванка. Після інавгурації депутати можуть об’єднатися довкола особи прем'єр-міністра і створити в Україні антипрезидентську коаліцію. Недаремно сьогодні владою активно мусується питання змін до Конституції, які ще більше урізають повноваження Президента та продовжують строк діяльності діючого складу парламенту до 2017 року.

Це виглядає на такий собі «політичний хабар» - ви голосуєте за Конституцію, яка дає можливість зберегти владу не зважаючи на прізвище Президента України, в ми продовжуємо Вашу парламентську кар'єру на 2 роки, попри обіцянки на Майдані, бажання більшості народу України, кровопролиття і втрати територіальної цілісності.

Україна знову зіткнулася з політичними реаліями , які ставлять нові виклики для громадянського суспільства. Це - політична доцільність, яка створює суттєві перешкоди у діяльності влади, яка «здала» Крим без бою, яка не може зупинити сепаратистів на Донбасі, але постійно наполягає на внесенні змін до Конституції. Парламент, який продемонстрував свою безвідповідальність і небажання вирішити питання збройного протистояння без кровопролиття і втрати сотень людських життів намагається подовжити своє «життя». 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]