Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2019 10:47

Відмова в кредитах, штрафи та заблоковані рахунки

В.о. начальника Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Чим загрожує платникові податків заборгованість по ЄСВ.

Впевнена, мало хто буде сперечатись, що своєчасна та повна сплата податків – це не лише прояв громадянської свідомості, а й цілком реальна участь окремого платника у розбудові економічного фундаменту держави. А такий вид відрахувань, як єдиний соціальний внесок,– цілком реальний захист економічної безпеки кожного працюючого громадянина, що застрахований. Тобто, по суті, кожного з нас.

Між тим, щодо цього зобов язання у деяких платників склалась хибна думка: мовляв, можна якось й без сплати ЄСВ – це ж не податок – ніякої біди не трапиться. Дуже помилкове твердження.

Я зараз не говорю навіть про моральний аспект – його, як то кажуть, винесемо за дужки. Я – щодо відповідальності, яка наступає за несплату внеску. А вона є, й немала. Й я б радила не скидати цей факт з рахунків.

Мушу нагадати, що забезпечення сталих надходжень єдиного соціального внеску до бюджету та наповнення Пенсійного фонду України – одне із найголовніших завдань, яке стоїть перед ДФС України та Офісом великих платників.

 У своїй роботі з боржниками по ЄСВ спираємось на юридичну базу: механізм стягнення такої заборгованості визначений ст.25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженою Наказом МФУ від 20.04.2015 № 449.

Згідно норм чинного законодавства, адміністратором ЄСВ являються контролюючі органи, а от стягувачем – органи ДВС України, які, як ми вже зазначали раніше, мають більш широкий спектр прав при примусовому стягненні боргів.

Отже – ситуація. Підприємство вперто ігнорує свій обов язок, не платить ЄСВ й не йде на діалог. Відтак, органи ДФС щомісячно формують вимогу про сплату недоїмки та надсилають її боржникові. Врешті, після проходження процедури узгодження зазначена вимога передається контролюючим органом на виконання до органів ДВС України, де повноваження органів ДФС України припиняються.

Далі – найцікавіше.

Державний виконавець у терміни, визначені Законом України «Про виконавче провадження», відкриває виконавче провадження щодо боржника та дає йому останній шанс у 10-ти денний строк закрити питання з боргом. Не погашає – починається примусове стягнення. В такому порядку: спочатку з рахунків у банках, в разі їх відсутності – за  рахунок майна.

Тут варто зазначити, що для всіх цих заходів державному виконавцю не потрібно бігти до суду  за дозволом. А це, як ми розуміємо,  значно спрощує та прискорює стягнення заборгованості.

Борг по ЄСВ стає для підприємства просто злим роком – руйнується геть все. Блокуються рахунки, що в свою чергу може призвести до виникнення заборгованості перед бюджетом із інших податків (зборів, платежів). Далі – сніжний ком: нарахування штрафних санкцій (від 10% до 20% суми заборгованості) та пені за несвоєчасну сплату, неможливість отримати довідку про відсутність заборгованості по платежах перед бюджетом. А отже – стає нездійсненним план участі у тендерах. Банки відмовляють в кредитуванні. Партнери розривають угоди на півдорозі. 

Чи можна убезпечити себе від такого розвитку подій? Цілком. Все просто: сплатив внески й податки – спиш спокійно. Слід регулярно перевіряти стан розрахунків із бюджетом через свій електронний кабінет. А в разі виникнення питань, до речі, –  звертатись  до свого координатора, закріпленого за кожним великим платником http://officevp.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv/283065.html

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]