Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.04.2024 17:12

Щоб не платити двічі: податкове резидентство в ОАЕ для підприємців

Засновник та СЕО Investment Service Ukraine, IN SE Corporate Services Providers (Dubai)

Як українським підприємцям правильно зареєструвати бізнес, та чому це вигідно робити в ОАЕ.

Все більше підприємців з України обирають місцем ведення бізнесу саме ОАЕ. Дубай давно став визнаним діловим центром. Стратегічне розташування, розвинута інфраструктура разом з прогресивним законодавством і державною політикою роблять його Меккою для бізнесменів зі всього світу. Якщо відповідально поставитися до ведення бізнесу, можна швидко окупити свої вкладення та вийти на високий дохід. І рано чи пізно в українців та інших іноземців постає питання – а де платити податки?

Будь-який бізнес зацікавлений в тому, щоб більше заробляти і платити менше податків. Тому коли український підприємець релокує чи запускає власну справу за кордоном, має розуміти: податковим резидентом якої країни він є. Тобто, куди має сплачувати податки, відповідно – як і де варто реєструвати бізнес.

Майже щодня клієнти звертаються з такими запитами. Мій український офіс жартує, що скоро перетвориться виключно на консультаційну податкової. І це насправді ключове питання. Бо можна легко потрапити на подвійне податкове резидентство, і сплачувати удвічі більше.

Як уникнути подвійного оподаткування?

Це головна проблема, що може виникнути за кордоном. Коли підприємець має податкові зобов'язання в декількох країнах, ускладнюється сам процес та збільшуються витрати. Як цього уникнути?

- Дослідити законодавчу базу податкового резидентства, де можуть міститися спеціальні положення.

Наприклад, в Україні є закон про контрольовані іноземні компанії. Якщо людина зареєструвала компанію за кордоном, то має повідомити в українську податкову. Не проінформував – штраф близько 700 тис. грн. Але це стосується тільки податкових резидентів України. Якщо підприємець не має цього статусу, повідомляти не потрібно.

- Звернутися до професійної допомоги юриста та податкового консультанта.

Вони допоможуть визначити статус податкового резидента та розробити стратегію оподаткування, яка буде відповідати вашим потребам і вимогам законодавства. А ще – зекономить кругленьку суму.

- Існують податкові угоди між країнами, які допомагають уникнути подвійного оподаткування.

В них вказані правила, які визначають країну резиденції відповідно до критеріїв центру життєвих і ділових інтересів: місце проживання, місце отримання доходів, реєстрація бізнесу та інші фактори. Таким центром для вас можуть стати Об'єднані Арабські Емірати.

Податкове резидентство в ОАЕ

Країна має дуже привабливу систему податкового резидентства для іноземних інвесторів. Якщо ви маєте бізнес або інше джерело доходу, то податкове резидентство в ОАЕ надасть наступні переваги:

- відсутність податку на доходи фізичних осіб,

- пільгове виведення дивідендів.

Головна перевага полягає в низькому оподаткуванні. Для цього потрібно лише зареєструвати бізнес в ОАЕ. Поріг входу невисокий: орієнтовні витрати на відкриття компанії в Дубаї – $10 000. Саме тому за останній рік кількість українських компаній на території ОАЕ зросла на 25%.

Як оформити податкове резидентство в ОАЕ?

Для оформлення податкового резидентства в ОАЕ фізичній особі необхідно мати місце проживання, а також центр фінансових і особистих інтересів безпосередньо в ОАЕ, а саме:

– бути фізично присутнім в ОАЕ понад 183 дні протягом року, або бути фізично присутнім в ОАЕ понад 90 днів на рік і мати:

- дійсну резидентську візу, постійне місце проживання,

- працевлаштування або володіння бізнесом в ОАЕ.

Наприклад, іноземний підприємець живе та веде бізнес в Дубаї. Має документи на довготривалу оренду житла, родина проживає разом з ним. За усіма цими параметрами центр фінансових і особистих інтересів людини – саме ОАЕ, відповідно вона є податковим резидентом цієї країни.

Додаткову перевагу надає угода між Україною та ОАЕ, що дозволяє українцям уникнути подвійного оподаткування. Сплачувати податки в обох країнах не доведеться.

Тож розуміючись на нюансах податкового резидентства, можна не тільки уникнути подвійного оподаткування, а й отримати максимально вигідні умови ведення бізнесу за кордоном.

Корпоративний податок: хто і скільки має платити

З 1 січня 2024 року в ОАЕ діє корпоративний податок. Деякі компанії можуть бути звільнені від його сплати, але для більшості буде діяти ставка в 9%.

Звільняються від сплати цього податку компанії, які:

- мають прибуток до 375 000 дирхамів на рік;

- підпадають під пільгу для малого бізнесу (нефінансові чи холдингові компанії), чий виторг не перевищує 3 млн дирхамів на рік;

- зареєстровані у вільній економічній зоні та відповідають критеріям Кваліфікованої особи free zone.

Основною вимогою до Кваліфікованої особи free zone є отримання кваліфікованого прибутку. Окрім того, мати економічну присутність в ОАЕ, не більше 5 млн дирхамів прибутку від некваліфікованого доходу.

Оподаткування фізичних осіб в ОАЕ

Країна дійсно пропонує вигідні умови ведення бізнесу, різні економічні зони. Важливо зорієнтуватися в цьому розмаїтті, і точно знати, на яких умовах ви можете отримувати дохід.

В ОАЕ не оподатковуються заробітна плата, особистий інвестиційний дохід, дохід від інвестицій у нерухомість. Якщо ж решта доходу перевищує 1 млн дирхамів за календарний рік, з нього потрібно сплатити корпоративний податок в розмірі 9%.

Поясню на прикладі одного з моїх клієнтів. Фізична особа, резидент ОАЕ, його компанія зареєстрована в одній з вільних зон. Протягом року він отримував дохід на власний банківський рахунок – бонуси, комісії від компанії тощо. Чи буде це вважатися доходом фізичної особи, з якого потрібно платити податок 9%?

Якщо сума отриманих людиною прибутків, за виключенням неоподатковуваних, перевищує 1 млн дирхамів, то виникають ризики штрафів та донарахування податків. Щоб подібних ризиків та ситуацій не виникало, в подібних ситуаціях раджу дотримуватися кількох правил:

Забезпечити документальне підтвердження різного типу виплат за рік (резолюції про виплати дивідендів, трудовий договір з компанією).

Налагодити бухгалтерський облік та щорічний аудит. Проконтролювати використання правильних кодів для виплат власнику/топменеджменту: Salary/Salary Advance; Allowance; Bonus.

Дотримуватися правил трансфертного ціноутворення при нарахуванні власнику компанії різних видів трудової винагороди.

Щоб розібратися з цими нюансами, потрібно витратити власний час, а можливо і взяти консультацію у юриста. Це безпека вашої фінансової репутації та бізнесу. Як результат – найкращі умови для того, щоб заробляти більше.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]