Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.11.2019 17:03

Контрабанда в Україні: затримання одного Альперіна проблему не вирішить

Міністр екології та природних ресурсів України (2014-2015)

25 листопада Національне антикорупційне бюро прогриміло ледь не у всіх ЗМІ.

Завдяки проведеній на митниці спецоперації було вкрито цілу схему контрабанди: затримано десятеро осіб, зокрема, і заступника голови Київської митниці. А от «хрещеному батьку української контрабанди» (як його назвав президент Володимир Зеленський) вдалося втекти.

Наступного дня одеський контрабандист Вадим Альперін сам прийшов на допит до САП, де був затриманий. Йому повідомили про підозру. За даними слідства, він є організатором масштабних схем на митниці. Дії Альперина кваліфікували за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків), ч. 2 ст. 364 (зловживання службовими повноваженнями) КК України.

За інсайдерською інформацією деяких ЗМІ, Вищий антикорупційний суд України найближчим часом проведе засідання щодо обрання запобіжного заходу бізнесменові Альперіну. САП проситиме арештувати підозрюваного або внести заставу 280 млн гривень. Після затримання десятьох людей влада загострила увагу народу «Дивіться, ми боремося з контрабандою!».

Проте, як на мене, кожна влада, яка приходить, починає з боротьби з корупцією і контрабандою – це два слова, за які політики хапаються і постійно з ними «борються». Усі боролися, але чомусь не побороли. Тому що переважно все це робилося заради піару.

Якщо мислити логічно, не можна вимагати від Зеленського боротьби з контрабандою. Він президент, в нього немає таких повноважень. Але для цього, дійсно, потрібна його політична воля. По-перше, контрабанда забирає великі кошти з державного бюджету. По-друге, створюються нерівні умови для імпортерів, гравців ринку. Не розвивається бізнес, немає здорової конкуренції, хтось має преференції через контрабандні схеми – таким чином страждає весь ринок, вся українська економіка.

Природа української контрабанди в тому, що вся наша державна система побудована на корупції. Контрабанда – це теж корупція, адже контрабандист завозить певний товар, не сплачуючи мита, за що платить хабар. Частина хабаря доходить і до верхівки. На жаль, в Україні вся вертикаль влади побудована на хабарництві. І контрабанда – лише одна з корупційних схем.

І арештом однієї людини – Альперіна чи будь-кого іншого, систему не зламати. Тут треба розслідувати десятки справ. Ще один варіант – рубати контрабанду на корені.

Для цього, як на мене, потрібно зменшити митні тарифи. Краще створити рівні вигідні умови для бізнесу всередині країни, ніж створювати штучні бар’єри через великі мита на кордоні. У нас одні за хабарі «купують собі метр кордону» і провозять без мита що завгодно. А інші – мусять платити величезні мита і ставати неконкурентоспроможними на ринку того товару, що ними завозиться. Зменшення митних тарифів дозволить показати контрабандистам, що сплатити мито – вигідніше, ніж платити хабар за безмитний ввіз.
Це один із варіантів як можна побороти з корупцією, але ще раз наголошую – для цього потрібна політична воля!

Більше про це я розповів в ефірі одного з телеканалів:

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]