Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.06.2019 09:49

Що таке меритократія і чому вона потрібна Україні

Міністр екології та природних ресурсів України (2014-2015)

На ідеологічний стовп меритократії у світі спираються численні партії. В Україні вони також є. Але часто пересічні громадяни називають такі ідеї утопічними

Насправді суть такої системи політичних відносин – досить проста і навіть необхідна для демократичної держави. 

Меритократія – це така система суспільних відносин, у якій особа оцінюється та отримує визнання в суспільстві виключно за особисті досягнення, а на владні посади обираються та призначаються виключно чесні та найбільш компетентні люди, незалежно від їхньої партійної належності, статі, етнічного чи соціального походження, релігійних переконань чи матеріального стану.

У цієї системи є кілька основних засад, які доводять, саме меритократія необхідна Україні. Серед них:

1. влада достойних – честь, компетентність, служіння;

2. максимальна свобода особи без шкоди для інших;

3. оцінка особи за здібностями та досягненнями;

4. рівні стартові можливості для всіх;

5. прозорість суспільних відносин;

6. справедливе суспільне визнання та винагорода особи;

7. культ здоров'я, знань, інновацій та традицій;

8. відповідальні громадяни;

9. відсутність корупції;

10. рівність перед законом;

11. вільне підприємництво;

12. продуктивна праця;

13. справедливі податки;

14. гідне життя для кожного;

15. справедлива суспільна конкуренція;

16. чисте довкілля.

Засноване на таких засадах меритократичне суспільство – це справедливе суспільство рівних можливостей та гідного життя для кожного, побудоване на принципі – від кожного по здібностях, кожному по заслугам, а нужденним по потребах (не плутати з соціалістичним принципом – від кожного по здібностям, кожному по труду – труд може бути неефективним, та з комуністичним – від кожного по здібностям, кожному по потребам – потреби у всіх різні).

Від кожного по здібностях означає, що кожен громадянин є вільним у виборі свого шляху, але повинен бути максимально ефективним та корисним для суспільства, займаючись діяльністю, яка забезпечує матеріально, розкриває потенціал людини та приносить задоволення і радість.

Кожному по заслугах означає, що всі громадяни мають займати в суспільстві статус та отримувати справедливу винагороду чи прибуток відповідно до особистої ефективності, досягнень та внеску в розвиток суспільства.

Нужденним по потребах означає, що суспільство турбується про співгромадян, які в силу різних причин мають особливі потреби (діти, молодь, інваліди, сироти, багатодітні родини, одинокі матері, пенсіонери, ветерани та інші), забезпечує їхні потреби на рівні гідного людини життя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]