Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.08.2012 22:10

Листи з’їзду. Лист перший. Адвокат - не тільки захисник у кримінальном

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Як і було обіцяно, у першому листі установчому з’їзду адвокатів України мова йтиме про те, що таке українська адвокатура, якою вона є і якою має стати.


Як і було обіцяно, у першому листі установчому з’їзду адвокатів України мова йтиме   про те, що таке українська адвокатура, якою вона є і якою має стати.


У сучасному світі значна частина відносин між людьми є правовідносинами, бо вони врегульовані правовими нормами. Оскільки відносини між людьми надзвичайно різноманітні, для їх регулювання у більшості держав створено величезний масив правових норм, що складно переплітаються між собою, утворюючи справжні юридичні хащі, іноді настільки заплутані, що знайти між ними правильний шлях неможливо без спеціаліста-провідника. 

Таким провідником у більшості країн є адвокат, хоча називається професія у різних державах  по-різному. Avocat у Франції, abogado в Іспанії, avvocato в Італії, але rechtsanwalt у Німеччині та Австрії. А у Великій Британії професію розділено на солісіторів і баристерів.


Отже, адвокат - це провідник клієнта у світі правових норм і захисник його  інтересів. Адвокатська діяльність не обмежується та і не може обмежуватися лише  порадами. Продовжуючи аналогію з провідніком у джунглях, адвокат може просто вказати правильну стежку (надати консультацію), а може за дорученням клієнта взяти мачете і прорубати просіку (від імені клієнта, а іноді і від свого імені звчинити певні дії, спрямовані на настання бажаних для клієнта юридичних наслідків).


Таким чином, адвокатська діяльність полягає у забезпеченні реалізації правових норм в інтересах клієнта. 

Як кожному професіоналу, адвокату потрібен певний інструментарій. 

Головні інструменти адвоката - знання та досвід. Але щоб знання та досвід можна було належним чином застосувати, адвокатам в усьому світі надаються професійні права і гарантії.


Наріжним каменем, на який спирається юридична професія в усьому цивілізованому світі   є так звана attorney`s privilege (привілей повіреного), що полягає у забезпечені  повної конфіденційності комунікацій між адвокатом та його клієнтом.


Отже адвокат - це незалежний професіонал у сфері права, що наділений законом особливими правами і гарантіями, необхідними для забезпечення надання клієнтам правової допомоги. Так є в усьому цивілізованому світі. І в Україні все майже так, але, як водиться, трішечки не так.


Як уже сказано, право регулює мало не всі сфери людських відносин, відповідно надзвичайно широким є і поле адвокатської діяльності. Відповідно до правової позиції Констітуційного Суду України правова   допомога є багатоаспектною,   різною за змістом,   обсягом та формами. Вибір   форми   та суб'єкта надання такої   допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати.  


Однак українське суспільство у своїй свідомості ототожнює адвоката з захисником у кримінальних справах. Навіть реформа адвокатури здійснюється як частина «реформи кримінального судочинства».


Це важкий спадок десятиліть радянського часу, від якого українська юриспруденція так і не позбавилася за роки незалежності. Адже за радянського часу не існувало  приватного бізнесу, було обмежене право власності, тож радянська адвокатура і не мала іншого застосування ніж сфера кримінального процесу, дрібних побутових цивільних та трудових спорів.


Тепер поле застосування юридичних знань є значно ширшим, однак значна частина юристів з різних (здебільшого пов’язаних з оподаткуванням) міркувань практикує як підприємці, тобто, поза адвокатурою.


Таке штучне звуження адвокатської діяльності послаблює адвокатуру і не сприяє її авторитету у суспільстві.


Юридичну професію треба об’єднати і об’єднати в лавах адвокатури.


Не секрет, що таке об’єднання  обговорювалося, але фактично зазнало невдачі, новий   Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», не містить норм щодо «монополізації» адвокатами  юридичної практики.


Та для об’єднання юридичної професії потрібен не примус, а усвідомлений спільний інтерес.


Мова йде про професійні права і гарантії, яки здатні залучити юристів до лав адвокатури.


Але виключно реальні професійні права і гарантії, з чим у нас на жаль проблема.


Слід  визнати, що саме захистом професійних прав і гарантій очільники української адвокатури опікувалися найменше. Більше турбувалися про створення єдиної професійної організації.


Думаю мало хто сумнивається, що Національна асоціацію адвокатів, а також всі передбачені новим законом ради та комісії буде створено і укомплектовано посадовцями.


Щодо реалізації професійних прав і гарантій такої упевненості немає.


Однак саме саме забезпечення реалізації професійних прав і гарантій адвокатури - наше головне завдання.


Важливо це пам’ятати при визначенні кандидатур до органів адвокатського самоврядування.



Обговорення у групах Facebook:


Адвокати України


Адвокати Донецької області


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]