Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.08.2012 21:59

Трудові відносини в адвокатурі - єдиний вихід?

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (N 5076-VI від 05.07.2012р.), адвокатська діяльність - незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту С

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (N 5076-VI від 05.07.2012р.), адвокатська діяльність - незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту

Стаття 4 того ж закону (Принципи та засади здійснення адвокатської діяльності) встановлює, що адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання (організаційні форми адвокатської діяльності).

Однак стаття 13 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначає, що самозайнятою особою є адвокат, який здійснює свою діяльність індивідуально. 

Відповідно до статей 14-15  ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», стороною договору про надання правової допомоги є відповідно адвокатське бюро та адвокатське об’єднання. Від імені адвокатського об’єднання договір про надання правової допомоги підписується учасником адвокатського об’єднання, уповноваженим на це довіреністю або статутом адвокатського об’єднання.

Отже, адвокат, що створив адвокатське бюро або є учасником адвокатського об’єднання надає правову допомогу клієнту на підставі договору про надання правової допомоги, стороню якого є не сам адвокат, а юридична особа (адвокатське бюро, чи адвокатське об’єднання). Тому не зайвим є питання про правову природу відносин між адвокатом та  створеним ним адвокатським бюро чи адвокатським об’єднанням, учасником якого є адвокат. 

Адже гроші клієнта, що надійдуть на рахунок бюро чі об’єднання, повинні на якійсь підставі потрапити на рахунок чи у кишеню адвоката.

Першим на думку приходить найпростіша відповідь - відносини трудові. Адже від імені юридичної особи звичайно виконують роботи та надають послуги працівники. Треба тільки розібратися з двома питаннями. 

Перше, свого часу лунало чимало палких виступів про абсолютну неприйнятність трудових відносин в адвокатурі. Мовляв, трудові відносини унеможливлюють адвокатську незалежність.

Друге, адвокат - засновник адвокатського бюро чи учасник адвокатського об’єднання не тільки реально надає правову допомогу на виконання укладених зазначеними бюро чи об’єднанням договорів, цей адвокат ще й бере участь в управлінні цими юридичними особами.

Отже, про трудові відносини і незалежність адвокатів. Важко зрозуміти, чому  трудові відносини адвоката з адвокатським бюро чи об’єднанням негативно впливають на незалежність адвоката, а трудові відносини судді чи слідчого - ні. І якщо ми вважаємо наявність трудових відносин цілком прийнятними для слідчих та суддів, ми тим більше не маємо підстав заперечувати проти трудових відносин адвокатів.

Тим більше, що саме трудові відносини адвокатів з адвокатськими бюро та адвокатськими об’єднаннями є єдино можливими!

Як ми вже згадували, ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначає  адвокатську діяльність  як незалежну професійну.

Відповідно до п. 63.5 статті 63 Податкового кодексу України, фізичні особи,  які мають намір провадити незалежну професійну діяльність, підлягають взяттю на облік як самозайняті особи в органах державної податкової служби. 


Згадаємо, що Податковий кодекс містить виключення стосовно незалежної професійної діяльності, а саме «за умови, що така особа не є працівником в межах такої... незалежної професійної діяльності» (п.п. 14.1.226  п. 14.1 статті 14).

Ось як усе, виявляється, просто. Або ти працівник, або ставай на облік як самозайнята особа!

Таким чином, тільки наявність трудових відносин з адвоктським бюро чи об’єднанням  може звільнити адвоката, що обрав ці організаційні форми здійснення своєї діяльності, від обов’язку стати на облік як самозайнята особа (що фактично означатиме здійснення адвокатської діяльності індивідуально).

Тому в нинішніх умовах організація адвокатського об’єднання має бути подібною до... виробничого кооперативу!

Адже (думаю, читачі пам’ятають) у виробничий кооператив громадяни об’єднуються  для господарської діяльності на основі членства та  на засадах самоврядування та обов'язкової трудової участі.

Пропоную читачам обміркувати цю мою думку.


P.S. Запрошую до дискусії у групах Facebook:


Адвокати України http://www.facebook.com/groups/433922186650561/


Адвокати Донецької області     http://www.facebook.com/groups/350669505007746/


P.P.S.


ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ АДВОКАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ЩО ЗМІНИЛОСЯ?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]