Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.09.2018 11:53

Реформа адвокатури. І знову ТОВ...

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Цікава норма в останній момент з'явилася у щойно оприлюдненому проекті закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Цікава норма в останній момент з'явилася у щойно оприлюдненому проекті закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Читаємо частину 11 статті 14 законопоекту:

"Права, обов'язки, гарантії діяльності та інші норми цього Закону щодо адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність у формі адвокатського об'єднання, поширюються також на адвоката, який є учасником підприємницького товариства, зареєстрованого у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань", або перебуває із таким товариством у трудових відносинах, за умови, якщо надання юридичних послуг є основним видом статутної діяльності такого товариства (юридичної фірми), та письмового повідомлення до відповідної ради адвокатів регіону про здійснення цим адвокатом адвокатської діяльності у складі цієї юридичної фірми."

Схоже, дехто ніяк не може подолати незрозумілої відрази до адвокатських об'єднань, бажаючи практикувати виключно в рамках ТОВ. Скоріше за все, причина проста. У ТОВ можливі учасники, що не є адвокатами. І такі учасники цілком можуть володіти контрольним пакетом.

Тобто, цитована вище норма відкриває шлях до здійснення професійної правничої допомоги підприємницькими товариствами, що контролюються ким завгодно.  Будь-яка овочева база може заявити одним з основних видів діяльності надання юридичних послуг. Привіт прибічникам адвокатської монополії.

В той же час, законопроект зберіг норми, що зводять свіжозапхану частину 11 статті 14 нанівець.

Так, відповідно до статті 28 законопроекту, робота за трудовим договором (контрактом) не є адвокатською діяльністю, за виключенням трудового договору між адвокатом та адвокатським бюро або адвокатським об'єднанням. Адвокат, що здійснює адвокатську діяльність, не може суміщати її з роботою за трудовим договором (контрактом), за виключенням наукової, викладацької чи творчої діяльності. Адвокат, що уклав трудовий договір (контракт) з особою, яка не є адвокатським бюро або адвокатським об'єднанням, не має права здійснювати адвокатську діяльність та зобов'язаний зупинити її у порядку, встановленому статтею 7 цього Закону, крім випадків, коли його діяльність за таким трудовим договором (контрактом)  є науковою, викладацькою чи творчою. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]