Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2009 21:14

Громадський реєстр адвокатів як можливий шлях до єднання адвокатури

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Дискусія про реформування української адвокатури точиться вже не один рік, мало того, має всі шанси стати безкінечною. І все через неоднозначне ставлення учасників процесу реформування до створення єдиної професійної організації. Причин для побоювань бага

Дискусія про реформування української адвокатури точиться вже не один рік, мало того, має всі шанси стати безкінечною.

І все через неоднозначне ставлення учасників процесу реформування до створення єдиної професійної організації. Причин для побоювань багато, однак на мою думку навіть однієї може бути цілком достатньо. З ким об’єднуватися? Адже перш ніж приєднатися до певного співтовариства, доцільно  з’ясувати, хто стане професійними побратимами  і скільки їх, власне, тих товаришів по професії?

Відповідно до Положення про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури (ВККА), затвердженого Указом Президента України від 5 травня 1993 року N 155/93, саме ВККА затверджує Положення про Єдиний реєстр адвокатів України, складає, веде і систематично оприлюднює цей Реєстр.

Реєстр дійсно доступний на офіційному сайті ВККА, о днак з багатьох причин (і слід визнати - здебільшого об’єктивних) на інформацію реєстру важко покладатися. Справа у тому, що процес набуття адвокатського статусу в Україні децентралізований. Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю видаються Кваліфікаційно-дисциплінарними комісіями (КДКА) областей. Технічне оснащення КДКА залишає бажати кращого, тож інформація до Реєстру вноситься надзвичайно повільно.

Досить сказати, що відповідно до публікацій у ЗМІ та виступів членів ВККА, в Україні видано біля 40 тис. адвокатських свідоцтв. В той же час у Реєстрі на сайті ВККА за оцінкою автора доступна інформація про близько 18 тис. До того ж доступна в Інтернеті інформація не є повною.

Відповідно до Положення про Єдиний реєстр адвокатів України (затверджений Постановою ВККА від 10.03.2000р. № 1) до реєстру мають вноситися такі відомості:

-          прізвище, ім’я, та по батькові адвоката;

-          номер, дата прийняття рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;

-          назва органу, який прийняв рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;

-          номер свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;

-          поштовий індекс та адреса робочого місця (офісу) адвоката;

-          номер робочого телефону;

-          дата внесення відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України;

-          прізвище, ім’я, та по батькові особи, яка внесла відомості до Єдиного реєстру адвокатів України.

Однак щодо багатьох адвокатів у доступному на сайті ВККА реєстрі зазначено далеко не всі з вищеперерахованих відомостей.

До того ж Положення про Єдиний реєстр адвокатів України взагалі не передбачає внесенні до реєстру інформації про організаційну форму здійснення адвокатської діяльності.

Згадаємо, що відповідно до статті 4 ЗУ «Про адвокатуру» (Принципи та організаційні форми діяльності адвокатури), адвокат має право займатись адвокатською діяльністю індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, об'єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та інші адвокатські об'єднання, які діють відповідно до цього Закону та статутів адвокатських об'єднань.

Реєстрація адвокатських об'єднань провадиться у Міністерстві юстиції України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Адвокатські об'єднання письмово повідомляють місцеві органи влади про свою реєстрацію, а адвокати - про одержання свідоцтва на право займатися адвокатською діяльністю.

Реєстр зареєстрованих в Україні адвокатських об’єднань доступний на офіційному сайті  Міністерства юстиції. Міністерство оприлюднює інформацію досить оперативно, однак дані про адвокатів – членів зареєстрованих адвокатських об’єднань, на сайті відсутні.

Таким чином, в Україні відсутня загальнодоступна інформація про адвокатів, що фактично здійснюють адвокатську діяльність в рамках передбачених ЗУ «Про адвокатуру» організаційних форм.

Проблему в цілому можна було б вирішити внесенням змін до Положення про Єдиний реєстр адвокатів України, однак навіть за наявності доброї волі членів ВККА на внесення відповідної інформації до доступного в Інтернеті реєстру піде забагато часу.

В той же час, першим кроком до створення дійсно актуального і корисного суспільству реєстру адвокатів могло б стати започаткування Громадського реєстру адвокатів, що практикують в рамках передбачених ЗУ «Про адвокатуру» організаційних форм.

Громадський реєстр може бути започаткований однією чи кількома громадськими організаціями адвокатів, бажано, за участі Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури та Міністерства юстиції. Громадський реєстр має не замінити Єдиний реєстр адвокатів України, а лише доповнити його.

Внесення даних до Громадського реєстру доцільно здійснювати виключно на добровільній основі за заявами самих адвокатів з доданням копій документів, що підтверджують подану інформацію.

Громадський реєстр має зробити загальнодоступною у мережі Інтернет таку інформацію про адвокатів:

-          прізвище, ім’я, та по батькові адвоката;

-          номер, дата прийняття рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;

-          назва органу, який прийняв рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;

-          номер свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;

-          організаційна форма здійснення адвокатської діяльності (індивідуально, адвокатське бюро, адвокатське об’єднання);

-          для адвокатів, що здійснюють адвокатську діяльність індивідуально: орган державної податкової служби в якому адвокат перебуває на обліку,  поштовий індекс та адреса робочого місця (офісу) адвоката, телефони, електронна пошта;

-          для адвокатів, що здійснюють адвокатську діяльність у складі адвокатського об’єднання: назва адвокатського об’єднання,  номер та дата свідоцтва про реєстрацію, місцезнаходження, телефони, електронна пошта.

Звичайно, з огляду на добровільність надання інформації, громадський реєстр навряд чи міститиме інформацію про всіх адвокатів України. Та таке завдання і не ставиться.  Громадський реєстр адвокатів, у випадку його створення, має об’єднати активних адвокатів, що здійснюють свою діяльність відповідно до вимог ЗУ «Про адвокатуру».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]