Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2022 16:10

Масштабування українського бізнесу. Польща – відмінності, податки та можливості

СЕО та партнер юридичної компанії Juscutum

Роздивимося ближче цю країну як платформу для масштабування бізнесу.

Багато українців були вимушені покинути свої домівки через військове вторгнення росії. Серед них були й також підприємці, які були вимушені призупинити свій бізнес. На жаль, війна продовжується, тому перед кожним таким підприємницем постає питання – закриватися чи шукати нові можливості для розвитку. Наприклад, розширятися у Європу. Найбільше усього вимушених переселенців зараз у Польщі. Роздивимося ближче цю країну як платформу для масштабування бізнесу.

Різниця ведення бізнесу в Україні та у Польщі

Для українців є звичним, що наш підприємець, особливо на старті, дуже часто працює за всіх одразу – менеджер, бухгалтер, маркетолог, кур’єр та інше. Перша відмінність у тому, що польський бізнесмен в першу чергу займається стратегічними питаннями. Він вирішує, як буде розвиватися його справа, хто буде його партнером, питання щодо збуту та інше. Також у Польщі існують спеціальні бухгалтерські служби, яким підприємець може користуватися. Він лише передає інформацію щодо прибутків та видатків бухгалтеру для ведення бухгалтерії та подальші звітності. Це ключова відмінність менталітету ведення підприємництва у Польщі.

Також в Україні є люди, які займаються підприємницькою діяльністю та намагаються частково або повністю ухилитися від сплати податків. У Польщі це практично неможливо, тим більш що багато афілійованих бухгалтерів та фінансистів за невеликі гроші готові допомогти та представити підприємцю повну картину фінансового стану його справи, надати рекомендації. Так у власника з’являється час думати про розвиток, а не тільки про операційну діяльність.

Податки у Польщі

Реєструючи ФОП у Польщі, ви автоматично стаєте платником податків. На відміну від України ваш податок нараховується тільки на прибуток. При реєстрації підприємець має обрати одну з форм оподаткування. На загальних умовах він може становити за шкалою від 17% до 32% від прибутку. Також можна обрати форму оплати за фіксованою ставкою - податок складатиме 19%. Податкова шкала це найпопулярніша форма оподаткування прибутку від підприємницької діяльності у цій країні.

Будь-які спроби вести підприємницьку діяльність нелегально або ухилитися від сплати податків можуть вести за собою погані наслідки. Навіть через п'ять років після правопорушення до вас може прийти податкова та порушити справу щодо невиплати податків.

Які види українського бізнесу успішно масштабуються у Європі

Насправді зараз є дуже багато представників із харчової промисловості, які шукають партнерів у Європі. Наприклад, в Україні у виробництва є сировина, однак втрачений або дуже звужений ринок збуту. Компанії шукають партнерів, які мають переробні виробництва. Як правило, вони реєструють експортні торгові марки і разом з новими партнерами виходять на європейський ринок. Це досить складний та довготривалий процес, який мстить в собі декілька етапів перемовин, перевірок та сертифікацій. Однак, це одразу посилює українську компанію, бо вона стає гравцем не тільки польського, а і європейського ринку.

Також є багато українських брендів одягу почали створювати колаборації з польськими брендами для пошуку нових клієнтів. Партнери з Польщі зазвичай вже знають ринок та поведінкові звички покупців, тому отримати позитивний результат вдається набагато швидше. Загалом зараз у Польщі на поличках супермаркетів можна побачити дуже багато української продукції. Для українців це особливо приємно, бо ти можеш наповнити свою продуктовий кошик звичними товарами і підтримувати свою країну економічно навіть за кордоном.

Зараз польський бізнес дуже відкритий до партнерства з українськими компаніями. Єдиний бар'єр – українські компанії вважають, що це можна зробити за тиждень, водночас такий процес у Європейському Союзі вимагає дотримання усіх регламентованих процедур та перевірок.

Матеріал підготовлено у соавторстві з Дарією Матлаєвою, Pr-менеджером Juscutum

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]